Close

EUROBONUSPOÄNG

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA | FLYG GRATIS MED ALLA FLYGBOLAG INOM STAR ALLIANCE

AWARD-BILJETTER OCH REVENUE-BILJETTER

AWARD-BILJETTER OCH REVENUE-BILJETTER

Vad innebär Award och Revenue?

Award biljett innebär att flygbiljetten är bokad som bonusbiljett – en resa som betalats med fast poängpris (eller miles). En Revenue biljett är i stället en vanlig bokad flygbiljett (reguljär-biljett) som köpts antingen för pengar eller poäng.

Award biljett innebär att flygbiljetten är bokad som bonusbiljett – en resa som betalats med fast poängpris (eller miles). Awardresor är alltså bokad flygbiljett med fast poängpris för dina EuroBonus-poäng. Poäng som du tjänat in genom att flyga, handla med kortet eller på andra sätt. Skatter och avgifter tillkommer dock på bonusbiljetter. En Revenue biljett är i stället en vanlig bokad flygbiljett (reguljär-biljett) som köpts antingen för pengar eller poäng. Hos SAS benämns Revenue-biljett som att det går att boka resan antingen för poäng eller pengar. Men hos andra bolag är det förekommande att Revenue biljett också betyder att den köpts för pengar och inte poäng.

Skillnad att boka resa mellan SAS och Star Alliance

Du kan alltså boka vanliga biljetter för poäng (revenue) eller så kallade bonusbiljetter (award). Bonusresor på SAS egna flygningar delas in i två kategorier: “Bästa Pris” som är SAS BONUS biljetter och “Bästa Tillgänglighet” som är “Regular tickets for points”. Bästa Pris är rena bonusresor, dvs award biljetter som helt och hållet betalas med poäng. En SAS Go-biljett bokad till “Bästa Tillgänglighet” är inte återbetalningsbar, medan samma biljett bokad till “Bästa Pris” är både om- och avbokningsbar fram till 24 timmar innan avresa.

“Bästa pris” (Award biljetter)

En ren SAS Bonusbiljett, som de flesta av oss EuroBonus samlare vill ha, har ett fast poängpris mellan två olika poängzoner. Dessa biljetter går endast att boka om man har en 50% poängrabatt (2for1 vocuher) från American Express eller med en Fly Premiumrabatt. Man tjänar inga nya baspoäng vid köp av bonusbiljetter och reglerna är enklare vad gäller bl.a. avbokning, återbetalning eller ändring. Förutom en poängkostnad tillkommer också flygskatter. När du söker fram rena bonusbiljetter, kommer du även att se tillgången på revenue-biljetter. Om du ska boka en ren bonusresa, kan du endast boka de bonusbiljetter som har en guldprick i rutan. Det är enbart de biljetter med guldprick som är bonusbiljetter.

Dessa biljetter bokas in i bokningsklasser X för SAS Go, I för SAS Plus inom Europa eller SAS Business interkontinentalt och F för SAS Plus interkontinentalt. Biljetter släpps i begränsad omfattning på flygningar där SAS inte räknat med att kunna fylla flygplanet med fullt betalande passagerare. På dessa bonusresor är priserna fasta och rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan tillämpas.

“Bästa Tillgänglighet” (Revenue biljetter)

Dessa biljetter räknas inte som bonusresor utan som betalda biljetter där betalningen sker med poäng. Så länge det finns betalda platser till försäljning på flyget är det möjligt att boka dessa för poäng. Priset i poäng styrs av rådande marknadspriser och på populära flygningar är priserna högre, medan mindre populära flygningar är billigare. Rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan inte tillämpas på dessa biljetter, då de tekniskt sett räknas som ordinarie betalda biljetter. Rabatt ges däremot till medlemmar i Silver, Gold och Diamond. Fördelen med Bästa Tillgänglighet är att du tjänar poäng på din resa precis som om du hade köpt en vanlig biljett för pengar. Poängpriserna i Bästa Tillgänglighet är alltid högre än Bästa Pris. Ibland finns det kampanjer där priserna går ner under de fasta poängpriserna.

Dessa biljetter tjänar du poäng på när du flyger. När man köper vanliga biljetter för poäng sker betalningen med poäng men biljetten är egentligen likadan som om du skulle betalt den med pengar, och därför är också poängpriset mycket högre. När du bokar Revenue-biljetter kan du betala enbart med poäng eller blanda med kontanter i samma bokning, ett bra alternativ om man kanske inte har hela poängsumman som behövs för en resa. Detta innebär att du kan resa med en reguljär biljett för poäng i en riktning och med SAS bonus i den andra riktningen. Poängkostnaden är i detta fall högre än vid bokning av en SAS Bonusbiljett men villkoren gäller precis som om du bokat en resa för pengar. Du får nya poäng vid resa på en sådan biljett. De regler som gäller för respektive biljett om du hade köpt den för pengar, gäller också om du betalar den biljettypen med poäng. Respektive villkor syns under respektive biljett.

Varför varierar priserna och poängkostnad på flygbiljetter?

Flygbolagen fastställer & distribuerar priser utifrån efterfrågan. Faktorer som påverkar prissättning är bl.a. när flygbiljetten bokas, vilken kabinklass, tidpunkt på dagen & året, samt externa händelser som olika typer av event och passagerare som byter flyg. Tips är att boka när det är som minst efterfrågan, vilket vanligtvis innebär att boka långt före avgång och välja flygningar mitt på dagen eller sent på kvällen, och utanför semesterperioder & andra events. Om ni är flera som ska resa kan ni kombinera award-biljett tillsammans med en revenue-biljett på samma flyg. Det krävs dock att att det ska finnas tillgängliga platser för båda typer av biljetter. Om du tänkt att använda din intjänade 50% poängrabatt på en Awardresa, se till att vouchern inte hinner gå ut innan du ska boka din resa. Det bästa är att i princip boka vad som helst om den är nära att löpa ut, för att sedan boka av din befintliga bonusresa gratis & sedan boka en ny bonusresa när du hittat lediga Awardbiljetter hos SAS eller Star Alliance till din önskade destination & på det viset säkrar du din voucher.

Tänk på att du oftast behöver vara ute i god tid, gärna runt 10-11 månader i förväg för att hitta din bonusresa. Oftast finns det inga Awards i Business Class om du inte bokar 330-360 dagar i förväg & sällan mer än 2-4 st släpps som Awards totalt på varje avgång. Önskar du ha mer än 1 plats med SAS i Business Class så får du hänga på låset 330dagar före. De släpper ibland också platser 90 eller 60 dagar före. Kom ihåg att bara för att du har poäng är det inte säkert att du kan boka en Awardresa önskat datum till den destinationen du planerat för. Om du vill boka en Revenue biljett så ett tips att söka på google flights/momondo eller annan resetjänst och boka därefter på relevant flygbolags hemsida.

Sökverktyg

* Awardfares.com – se när bonusbiljetter släpps hos olika flygbolag
* ITA Matrix – Hitta rutter, priser och biljettregler.
* ExpertFlyer – Kolla upp priser, biljett- och routingregler.
* Openflights.org – Kolla upp vilka bolag som flyger vart.
* EU261/2004 – Läs på dina rättigheter!
* Businessclass.se – Här får du svar på alla dina frågor
* Hitta bonusbiljetter på united.com

Glöm inte att hålla koll på codeshare & bokningsklass när du bokar din flygbiljett!

Codeshare

Codeshare är när man bokar en flygning som genererar ett flightnummer från ett bolag (marketing eller selling carrier) men flighten utförs sedan av ett annat bolag (operating carrier). Det innebär att det inte är samma bokningsklass eller poängintjäning mellan bolagen.

Bokningsklass

För poängintjäning, är det just bokningsklassen som är det intressanta. Flygbolag erbjuder olika kabinklasser när du bokar din flygbiljett. Du tjänar olika EuroBonus-poäng beroende på vilken bokningsklass du bokar – bokstäver (A-Z). Dessvärre kan bokstäverna skilja sig åt mellan flygbolag så håll extra koll innan du bokar!

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: