Boka bonusresor

Boka bonusresa med SAS

Updated 12 augusti 2023

Boka bonusresa med SAS. Så här bokar du en bonusresa för EuroBonus-poäng med SAS

Bonusresor har ett fast poängpris, baserat på avresans och destinationens zon, samt vilken kabinklass du väljer att boka, vilket gör det enkelt att på förhand spara ihop poäng till din drömresa.

En bonusresa betalas med dina EuroBonus-poäng. Poängpriset för en bonusresa skiljer sig åt beroende på vilken destination du vill åka till och om du vill resa i ekonomi, Business eller FirstClass. Du kan använda din Mastercard Fly Premium rabatt på bonusresor med SAS flygningar. Alla sittplatser på planet är inte bokningsbara med bonuspoäng. SAS och övriga flygbolag inom Star Alliance reserverar ett visst antal sittplatser som är bokningsbara med EuroBonuspoäng, så kallade Bonusplatser. Bonusresor har ett fast poängpris och priset gäller tur och retur. Man skiljer på SAS flygbolag från resten av dem andra flygbolagen inom Star Alliance (även att SAS ingår i Alliansen), på grund av att SAS har en egen specifik poängprislista för sina bonusresor som är lägre än poängpriset med övriga partnerflyg inom Star Alliance. SAS flyger inom Europa, USA eller Asien. Det innebär att du behöver flyga med SAS flygbolag för att kunna betala det lägre fasta poängpriset för din bonusbiljett.

SAS flyger över hela Europa, men också till USA och Asien som del av sitt långlinjenätverk.

Boston, Chicago, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco, Washington D.C., Tokyo, Peking, Shanghai

De rutter som är mest populära, och som har flest betalande resenärer i Business Class, har också minst bonusplatser tillgängliga. New York är exempelvis ett populärt resmål och en destination dit det går många flyg per dag med SAS. Det kan ibland vara svårt att få till bonusplatser på direktflyg från Arlanda eller Köpenhamn. Som alltid måste man vara något flexibel när man ska boka en bonusresa, och kanske mellanlanda någonstans för att byta flyg. Om du kan tänka dig att mellanlanda i exempelvis Boston (BOS), Chicago (ORD), New York (EWR), Washington D.C. (IAD), Peking (PEK) eller Shanghai (PVG) för att ta dig till din slutdestination New York. Med ett glas champagne och bekväm stol i Business class kanske det ändå är värt omvägen?

Du betalar flygskatt på din bonusresa. Flygskatten brukar landa på ungefär 500 – 2000 sek. Flygskatten är olika beroende avreseort och destination. Du behöver inte, till skillnad mot Star Alliance flygningar, betala flygskatt och bränsleavgift beroende på distansen du ska flyga.

Fördelar med bonusresor
Kan ändras upp till 24h innan avgång.
Kan återbetalas upp till 24h innan avgång.
Vid avbokning återbetalas flygskatter + poäng + 2-4-1 voucher (om de fortfarande är giltiga)
Du kan använda en en 50% poängrabatt (2-4-1) från American Express eller Master Card Fly Premium på en SAS bonusresa.
Du kan inte kombinera Amex 2-4-1 voucher och Fly Premium på samma resa.
Läs mer om –> Amex 2-4-1 voucher och –> Fly Premium.

När släpps bonusplatser?
På en flygning släpps x antal platser i bonusplatser i Economy, Business och First.
Antalet bonusplatser skiljer sig åt mellan olika flygbolag.
Bonusstolar släpps på olika datum för olika bolag.
SAS släpper sina första bonusplatser 330 dagar före avresa. 
Släpp av fler bonusbiljetter förekommer närmare avresedatum

Logga in på ditt EuroBonus konto och leta efter resor märkta SAS Bonus & “guldpricken” 

1. Logga in på ditt EuroBonus konto på sas.se 
3. Klicka på fliken “boka”
4. Välj “Betala med poäng”.
5. Leta efter resor märkta SAS Bonus & “guldpricken” 
6. Kom ihåg att aktivera din American Express 50 % förmån i bokningsflödet eller en Fly Premium rabatt från ditt SAS Mastercard kort (rabatt syns längst upp). Välj att bocka i rutan om du vill använda dig av denna rabatten så uppdateras poängpriset för flighterna.
7. Gå vidare för betalning och bokning.

Boka bonusresa med SAS – poängtabell för bonusresor. Poängpriset gäller tur & retur.

Poängpriserna i tabellen nedan är fast poängkostnad för tur och retur per person. SAS Business Class ger extremt bra värde för poängen och har dessutom låga skatter. Poängpriset kan endast appliceras på rena bonusbiljetter. Uppehåll som varar längre än 24 timmar är inte tillåtna, dock med undantag för SAS-flygningar till/från Asien och USA. På SAS-flygningar till/från Asien och USA är ett uppehåll tillåtet på utresan och ett på hemresan.

Villkor bonusresor

Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass.
Du kan använda en Amex 2f1 voucher eller Mastercard Fly Premium rabatt.
Maximalt åtta flygsträckor (segment) är tillåtna per bokning.
Du får börja din bonusresa från valfri Star Alliance avreseort
Uppehåll som varar längre än 24h är endast tillåtna på SAS-flygningar till/från Asien och USA.
Du kan kombinera SAS bonusbiljetter med vanliga biljetter för poäng i samma bokning. Det innebär att du kan resa med en bonusbiljett i en riktning och med en vanlig biljett för poäng i den andra riktningen. 
Barn under 2 reser gratis hos SAS, och barn 2-11 år reser till 50% av ordinarie pris.
Du kan boka SAS bonusenkelresor till 50 % av poängpriset för tur och retur.
Du kan av- eller omboka om din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift.
Vid avbokning får du tillbaks flygskatter och dina poäng, förutsatt att poängen fortfarande är giltiga.
När du påbörjat din bonusresa kan hemresan inte ombokas eller återbetalas.
Du tjänar inga poäng på bonusresor.

SAS kundtjänst

För att boka din bonusresa med SAS över telefon:

Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00.

Du kan boka din bonusresa och använda din 50% poängrabatt voucher på SAS hemsida eller via telefon. Ring SAS kundtjänst för att boka din bonusresa med 2-4-1 voucher från American Express.

Ny av- och ombokningsavgift för SAS bonusbiljetter.

Från 1 feb 2023 införs av- och ombokningsavgift för SAS bonusbiljetter. Ändringarna påverkar endast SAS Bonus-biljetter (ej övriga Star Alliance flygningar)

Av- och ombokning av bonusresor har varit kostnadsfritt (fram till 24h innan avgång). För att förbättra tillgängligheten av SAS bonusresor har sas nu infört en avgift vid av- och ombokning. Något som tidigare har varit gratis. Detta gäller endast nya bokningar av bonusresor gjorda från och med den 1 februari 2023. En fast avgift per resenär kommer att tas ut vid av- ombokning, via Mina bokningar. eller kundservice. 24h öppet köp på bokningar gäller fortfarande. Du kan av- eller omboka om din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift. Ingen biljett- eller bokningsavgift tas ut för onlinebokningar. En bokningsavgift på 375 sek tillkommer vid telefonbokning (vissa undantag finns, om det inte går att boka online).

Av- eller omboka din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift:

  • SAS Bonus-enkelbiljetter sänks till 50% av poängpriset för tur- och returresan mot tidigare 60%.
  • Av/omboka inrikesflyg inom Europa: 250 sek per resenär 
  • Av/omboka flygningar till/från Asien och Nordamerika: 750 sek per resenär
  • Avgiften gäller inte för spädbarn
Hur nära inpå avresan kan jag ändra min SAS bonusbiljett? Från och med den 1 februari 2023 kan du av- eller omboka om din SAS Bonus-biljett fram till avresa mot en avgift. Ombokning / ändring av resa kostar 250 sek per person för inrikesflyg inom Europa och 750 sek per person till / från Asien och Nordamerika. Utöver avgifter, tillkommer mellanskillnaden i skatter och avgifter. Vid avbokning av bonusresa, återbetalas poängen, förutsatt att poängen inte har gått ut.
När och hur kommer avgiften att debiteras? Avgiften kommer att debiteras via betalkort vid avbokning/ombokning. Poäng som inte har gått ut kommer att återbetalas till det ursprungliga medlemskontot, och skatter till den betalningsmetod som användes vid bokningstillfället. Det är inte möjligt att betala avgiften med EuroBonus-poäng. 
Vilken typ av bonusbiljetter påverkas av ändringen från 1 februari 2023?Ändringen påverkar endast SAS Bonus-biljetter. Den påverkar inte vanliga biljetter för poäng, bokningar med EuroBonus Points + Cash och Star Alliance Award-bokningar. När du kombinerar en SAS Bonus-biljett med en vanlig biljett för poäng i samma bokning kommer policyn för den vanliga biljetten för poäng att gälla.

Boka bonusresa med SAS. Steg för steg, så här söker du efter bonusbiljetter på sas flygningar

När det kommer till att välja bonusresa är valmöjligheten stor, men är beroende på platstillgång. Flest platser finns såklart i SAS Go (ekonomiklass) men det kan även finnas god tillgång i SAS Plus & SAS Business närmre avresedatum. Sittplatser blir tillgängliga med jämna mellanrum, så om du inte hittar ett flyg eller ett datum som passar kan du kontrollera tillgången igen senare. Hos SAS släpps bonusbiljetter 330-355 dagar i förväg (ca 11 månader före avresa). Vissa biljetter gäller helt enkelt först till kvarn. De släpper ibland också platser 90 eller 60 dagar före. Det är alltså inte säkert du hittar en bonusresa exakta datum bara för att du har tillräckligt med poäng. SAS bonusbiljetter går att boka på SAS egna flygningar. Dessa bonusbiljetter delas in i två kategorier: “Bästa Pris” (kallas för SAS BONUS) och “Bästa Tillgänglighet” (kallas för “Regular tickets for points”). Det är bara SAS BONUS som är en ren bonusresa, dvs som helt och hållet betalas med poäng, den är både om- och avbokningsbar fram till 24 timmar innan avresa.

Hur fungerar sas hemsida när man söker efter SAS bonusresor?

Bonusbiljetter är märkta med “guldprick” när du söker biljetter i SAS sökmotor. För att söka fram bonusbiljetter ska man se till att rutan för poängresor är i bockad. Vid sökningen klickar man på “resor för poäng” och då får man fram alternativ beroende på tillgängliga biljetter. Håll alltså utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. De datum som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. Om det finns business tillgängligt (lägsta pris/SAS Bonus) så kan du boka dessa till Go priser på SAS flygningar

Håll utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. Det går att sortera respektive sökning på enbart SAS Bonusbiljetter vilket gör det ännu lättare att få fram lediga platser. När du hittat de flygbiljetter du önskar går vidare i bokningen och kan därefter applicera din Amex 50% poängrabtt eller Fly Premium rabatt (om du har någon). Så enkelt är det.

Om SAS har 50% rabatt inom Skandinavien, då kan du applicera fly premium rabatt på denna rabatten. Det går att kombinera biljetterna så att du flyger SAS Go på utresan och SAS Business på hemresan. I SAS Plus och SAS Go brukar tillgången vara större på bonusbiljetter. Du kan kombinera SAS bonusbiljetter med reguljära biljetter för poäng (som betalas helt med poäng) i samma bokning. Detta innebär att du kan resa med en bonusbiljett i en riktning och med en reguljär biljett för poäng i den andra riktningen.

SAS erbjuder olika varianter av resor du kan boka för poäng

På SAS flygningar kan du använda dina EuroBonuspoäng till olika typer av biljetter. Till skillnad mot att boka resor med övriga Star Alliance flygbolag. Dessa SAS biljetter är uppdelade “Bästa Pris” och “Bästa tillgänglighet”.“Bästa Pris”: Detta är samma som bonusresor med fast poängpris enligt poängpristabellen. Du kan applicera din 50% poängrabatt från AmericanExpress eller Fly premium rabatt från SAS Mastercard. På sas.se är dessa biljetter markerade med en “guldprick”.“Bästa Tillgänglighet”: Dessa kallas också för “Revenue biljetter” och dem har inte ett fast poängpris, och är således inte en bonusresa, utan en helt vanlig flygbiljett som man betalar för med poäng i stället för kontanter. Det brukar vara god tillgänglighet på dessa, men de är oftast mycket dyrare än poängpriset för en bonusresa.


EuroBonus points + cash. Resor som bokas för en blandning av poäng och pengar, vilket är samma sak som punkten ovan, men där en del av resan betalas med pengar. Du kan inte använda dina poäng för att betala för tilläggstjänster och vissa skatter och avgifter. SAS Bonus-kampanjer, American Express-värdecheck med 50 % rabatt och Mastercard Fly Premium kan inte utnyttjas när du använder Points + Cash. Resor som bokas för pengar men uppgraderas för poäng via SAS s.k. “Plusgrade” som kan användas för att buda på uppgraderingar strax innan avresa.

SAS Bonus “Bästa pris” (biljetter med guldprick har ett fast poängpris)

När du söker fram rena bonusbiljetter, kommer du även att se tillgången på revenue-biljetter “Bästa Tillgänglighet”. Om du ska boka en ren bonusresa, kan du endast boka de bonusbiljetter som har en guldprick i rutan. Det är enbart de biljetter med guldprick som är bonusbiljetter. Dessa biljetter bokas in i bokningsklasser X för SAS Go, I för SAS Plus inom Europa eller SAS Business interkontinentalt och F för SAS Plus interkontinentalt. Förutom en poängkostnad tillkommer också flygskatter.

“Bästa Tillgänglighet” (Revenue biljetter)

De biljetter som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. Dessa biljetter räknas inte som bonusresor utan som betalda biljetter där betalningen sker med poäng. Så länge det finns betalda platser till försäljning på flyget är det möjligt att boka dessa för poäng. Rabatter så som Amex 2for1 och MasterCard FlyPremium kan inte tillämpas på dessa biljetter, då de tekniskt sett räknas som ordinarie betalda biljetter. Rabatt ges däremot till medlemmar i Silver, Gold och Diamond (Fly Premium statusnivå). Fördelen med Bästa Tillgänglighet är att du tjänar poäng på din resa precis som om du hade köpt en vanlig biljett för pengar. Poängpriserna i “Bästa Tillgänglighet” är alltid högre än “Bästa Pris”, men ibland finns det kampanjer där priserna går ner under de fasta poängpriserna.

När man köper vanliga biljetter för poäng sker betalningen med poäng men biljetten är egentligen likadan som om du skulle betalt den med pengar, och därför är också poängpriset mycket högre. När du bokar Revenue-biljetter kan du betala enbart med poäng eller blanda med kontanter i samma bokning, ett bra alternativ om man kanske inte har hela poängsumman som behövs för en resa. Du får nya poäng vid resa på en sådan biljett. En SAS Go-biljett bokad till “Bästa Tillgänglighet” inte är återbetalningsbar. De regler som gäller för respektive biljett om du hade köpt den för pengar, gäller också om du betalar den biljettypen med poäng. Respektive villkor syns under respektive biljett.

SAS sökmotor klarar bara av att applicera en (1) st voucher för upp till två (2) personer, när du bokar online

Är ni fler personer eller vill använda fler vouchers, eller har ett barn, så måste du också ringa in för att boka din bonusresa, för att vouchers och poäng ska appliceras korrekt. Om du inte hittar bonusbiljetter till din önskade destination genom att söka efter destination från A till B, kan du behöva söka resan med flera segment, exempelvis segment 1: ARN-FRA, segment 2: FRA-NYC. När du hittat alla segment på din resa, kommer du inte kunna boka den online, det fungerar endast om du hittar resan sträcka från A till B. SAS sökmotor, där du söker efter bonusbiljetter på sas flygningar, lämnar mycket att önska då den inte klarar av mixade klasser, söker man ben för ben måste man sedan ringa kundtjänst för att boka alla segment och lägga ihop allt i samma bokning. För att underlätta för agenten som söker fram din resa, och även för dig så att du får de segment du önskar, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar: varifrån vill du börja din resa, vilka segment? , datum, antal personer skall resa och önskad kabinklass.

Barn mellan 2-11 år får 50% med SAS

Barn över 2 år måste ha ett eget säte. Spädbarn kan sitta i ditt knä eller i en bilbarnstol bredvid. Barn som är äldre än 2 år måste ha en egen sittplats, du måste boka dem på flygningen. Om du’ har bokat en sittplats för ett spädbarn kan du ta med en bilbarnstol ombord utan extra kostnad. Du kan boka en babykorg utan kostnad för flygningar med SAS till/från Asien och USA.

Om barnet är under två år, behöver du ringa in för att boka din bonusresa, för att vouchers och poäng ska appliceras korrekt. Barn mellan 2-11 år betalar enbart halva poängpriset för en bonusresa. Spädbarn under två år reser gratis eller mot en låg avgift under förutsättning att barnet reser i förälders knä. Barn över 2 år måste ha ett eget säte. Om barnet kräver en egen sittplats så gäller samma pris som för äldre barn. Det innebär att du kan resa två vuxna och ett barn till USA i SAS Business för 150 000 poäng, med en 2-4-1 voucher samt barnrabatten. På bonusresor med Star Alliance finns ingen barnrabatt på poängpriset, utan vuxenpris gäller för barn mellan 2-11 år. För spädbarn gäller samma regler som för SAS. Om ni exempelvis har 200 000 poäng räcker det till hela familjen om ni håller er till enbart SAS flygningar då dem har en egen poängprislista samt att barn under 12 år flyger med rabatt.

Uppgradera bonusbiljett

Uppgradering med Star Alliance på flygningar med SAS till/från Asien och USA och endast tillgänglig från SAS Plus till SAS Business. Klicka här för att läsa mer.

SAS Fly premium

Fly Premium

Du får också tillgång till Fast Track & SAS Lounger i samband med din resa

Om du har ett SAS Mastercard Premium kort blir du automatiskt medlem i Fly Premium. Det innebär att du kan resa i SAS Plus Bonus eller SAS Business Bonus på resor men endast betala för SAS Go Bonus. 

När släpps bonusbiljetter inom EuroBonus?

Hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class, skapa bevakning & få notis när nya platser dyker upp! På Awardfares kan du söka efter och hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class. Vill du flyga första klass med Lufthansa? Filtrera bara efter “Första” klass tillgänglighet och ange “LH” i flygnummerfiltret.

Få 20% rabatt på din första betalning när du tecknar ett Gold eller Diamond medlemskap genom vår länk.About Author

Vi är två privatpersoner som heter Linn och Jonas. Med den här bloggen vill vi inspirera och ge tips till andra hur man kan resa världen över gratis från sina vardagsinköp. Till vardags är vi lokförare, på fritiden reser vi helst. Hemma hos oss börjar nedräkningen samma stund som en ny resa bokas. Att landa på en ny destination där det finns orörd natur & att få upptäcka djur- och naturliv är det bästa vi vet. Letar du efter något speciellt på hemsidan? använd sökfunktionen högst upp. Enjoy!

No Comments

    Leave a Reply

    %d bloggare gillar detta: