Close

EUROBONUSPOÄNG

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA | FLYG GRATIS MED ALLA FLYGBOLAG INOM STAR ALLIANCE

BOKA BONUSRESA MED STAR ALLIANCE

BOKA BONUSRESA MED STAR ALLIANCE

Boka bonusbiljett med något flygbolag inom Star Alliance

Du kan se poängprislistan nedan för bonusresor med Star Alliance. Priset gäller tur och retur. Du kan använda dina EuroBonus-poäng för att flyga med alla flygbolag som ingår i Star Alliance. Läs nedan hur du bokar en bonusresa med dessa flygbolag.

EuroBonus är det mest förmånliga bonusprogrammet i Skandinavien

En av fördelarna med Star Alliance är att dina intjänade poäng går att använda för flygningar med alla anslutna Star Alliance flygbolag. Skillnad att boka bonusresa med ett Star Alliancebolag istället för med SAS är den fasta poängkostnaden till destinationen samt att flygskatt är något högre. SAS har en egen fast poängprislista för sina bonusresor, medan alla andra bolag inom Star Alliance har en gemensam poängprislista. Det spelar alltså ingen roll vilket övrigt flygbolag förutom SAS du väljer att flyga med inom Star Alliance, själva poängkostnaden för att åka ifrån Europa till Nordamerika, är samma oavsett vilket flygbolag du bokar med inom koncernen.

Skatter och avgifter

Du kan boka resa med din Amex 2f1 voucher på SAS hemsida eller via telefon. För resor med Star Alliance debiterar SAS utöver vanliga flygskatter också en administrativ avgift på 450 kr per passagerare vid bokning. En bokningsavgift på 375 SEK per person tillkommer vid telefonbokning (vissa undantag finns, om det inte går att boka online). Du kommer också att behöva betala cirka 500-2000 sek per person i skatter och avgifter utöver poängpriset för din bonusbiljett. Under 2016 införde SAS en enhetstaxa för bränsletillägg. En tur och retur kan som max i bränsletillägg kosta 232€. Detta är väldigt förmånligt när man reser längre sträckor med fler stopp, tex till Asien och Oceanien.

Prislista för Bonusresa med Star Alliance

Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass. Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt. Du kan boka enkelresor till 60 % av poängpriset för tur och retur. Barnrabatter är inte tillgängliga. Barnrabatt gäller endast för resor med SAS och Widerøe. Du kan boka om eller avboka bonusresor fram till 24 timmar före utresans avgång. Du tjänar inga poäng på dessa bonusresor. Maximalt åtta flygsträckor (segment) är tillåtna per bokning. Inga uppehåll är tillåtna som varar längre än 24h, varken på utresan eller hemresan. Både utresan och hemresan måste följa logiken ”den rimligaste rutten mellan avgångsplatsen och destinationen”. 

Du får börja din bonusresa från valfri Star Alliance avreseort. Det är inte nödvändigt att påbörja resan från Skandinavien. Du kan inte applicera Amex 2for1 voucher på en bonusresakampanj. Uppehåll som varar längre än 24 timmar är endast tillåtna på SAS-flygningar till/från Asien och USA. Du kan därmed t.ex. göra stopover i Köpenhamn på vägen ut, eller resa Stockholm-Bangkok och stanna över natten (max 24h) för att sedan flyga vidare till slutdestination. Du kan inte boka SWISS First Class award eller Singapore Airlines First Class award på Airbus A380, Boeing 777-300ER flygningar.

50% poängrabatt med SAS American Express

Voucher gäller för det året man har fått vouchern och för nästa kalenderåret. Tänk på att du måste boka din resa senast den 31 dec året du intjänade 2-4-1 vouchern.

Om du har något av SAS Amex kort (Classic, Premium eller Elite) och handlat för spenderingskravet på ett kalenderår, får du din 2-4-1 voucher som innebär att du betalar halva poängpriset på en bonusresa. Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). När du har en 50 % poängrabatt kan du exempelvis resa i Business Class två personer till Hawaii tur & retur för 190 000 EuroBonus-poäng, alternativt 95 000 poäng om du åker själv. Det är fantastisk förmån, som för oss är ovärderlig. Du kan se i Amex SE appen när du är inloggad när du uppnår din poängrabatt (under förmåner). Där står det också hur mycket du har spenderat med kortet under kalenderåret och hur mycket du behöver spendera ytterligare för att uppnå din poängrabatt innan kalenderåret är slut. Poängrabatten syns sedan i beställningsöversikten när du loggat in på ditt EuroBonus-konto. När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd.

Hitta bonusbiljetter i Star Alliance sökmotor

För att boka awardresa på Star Alliance-flygningar kan du söka i Star Alliance sökmotor på sas. Bonusbiljetter är märkta med “guldprick” i SAS sökmotor. För att söka fram bonusbiljetter ska man se till att rutan för poängresor är i bockad. Vid sökningen klickar man på “resor för poäng” och då får man man fram ett antal alternativ beroende på tillgängliga biljetter. Håll utkik efter de platser som har en guldprick bredvid respektive poängkostnad. Det är de platserna som är bonusbiljetter och som är bokningsbara med en 50% poängrabatt från American Express eller med en Fly Premium rabatt. Försök att vara flexibel med resdagar. När du bockat i rutan för att betala resan med poäng kan du se vilka datum som finns tillgängliga för just destinationen du söker på. De datum som saknar guldprick är kontantbiljetter som kan köpas med poäng, men för ett högre poängpris. När du hittat de flygbiljetter du önskar går vidare i bokningen och kan därefter applicera din Amex 2for1 voucher på biljetten som reducerar priset med 50% (om du har någon).

Du måste vara inloggad på ditt SAS-konto för att kunna söka bonusplatser, men du behöver inte ha poängen som krävs för att söka. Det går bara att söka platser i Economy eller Business Class där, sidan visar dock inte om man har en s.k. “mixad kabin”, dvs där ett ben av resan sker i Economy och det andra i Business. Om du hittar önskade flyg själv kan du applicera din 50% rabatt på bokningen & genomföra betalningen av skatterna och biljettera resan på en gång via hemsidan. Du kan boka upp till åtta flighter på din resa. Förutsättningen är att det finns bonusplatser på respektive flygning.

SAS kundtjänst för bonusresor med 2-4-1 voucher från American Express

Telefon 08 797 40 40 mån–sön kl 09.00–17.00

Det är American Express kundtjänst i Tallinn som varit ansvariga för att boka bonusbiljetter med 50% poängrabatt (som man får genom sitt American Express kort). Nu är det i stället kundtjänst på SAS i Sverige som har hand om detta. Det gamla telefonnumret på 018-4809167 har ersatts av nytt telefonnummer på 08 797 40 40 som man skall ringa om man vill boka sin Awardresa. Efter att kundtjänst i Sveg tog över awardbokningarna, har det varit något av ett lotteri huruvida agenterna kan hitta och/eller boka dina önskemål. Många (även jag själv) har fått olika svar beroende på vem man får prata med när man ringt. Om du letat och hittat lediga stolar i den kabinklass som avses på Air Canada och Uniteds hemsida, är det relativt stor sannolikhet att dessa plaster även är bokningsbara i EuroBonus. Prova med HUACA (Hang up and call again). Agenter får söka segment för segment om det handlar om 1:a class biljetter, om det är open-jaw, eller om SK-segment ingår i rutten. Det är också tillåtet att göra ändringar i en sådan resa som bokats med en 241-voucher mot en avgift, under förutsättning att den inte förfallit. Har vouchern förfallit är det endast möjligt att göra en ombokning en gång och enbart med samma avgångsflygplats och till destination.

När du bokar resa, kom ihåg att poängen måste dras från det EuroBonus-konto där rabatten är tillagd.
Rabatten gäller för upp till två personer. Innehavaren av poängrabatten kan använda den för att boka en resa för andra personer (max 2). Det du bör tänka på är att ha ditt EB nr och din fyrsiffriga säkerhetskod tillgänglig då denna ska uppges som en verifikation när du bokar över telefon. Har du inte denna kod tillgänglig kan du enkelt skapa/ändra det när du är inloggad på sas.se. kundtjänst har också möjlighet att skicka ut en ny till dig via antingen din e-post eller ditt mobilnummer som står registrerat i din profil på SAS när du är inloggad.  För att underlätta för agenten som söker fram din resa, är det viktigt att du har koll på allt innan du ringer och bokar: varifrån vill du börja din resa, vilka segment? När vill/behöver du resa ut & när vill/behöver du komma hem? Hur länge vill du vara borta? Hur många personer som skall resa? I vilken kabinklass?

Hitta tillgängliga bonusbiljetter på andra sökmotorer

Förutsättningen för att kunna boka en bonusresa är att hitta bonusplatser (awardresa). Ibland behöver man söka biljetter från Star Alliance “hubbar” för att hitta bra bonusresor. De stora Star Alliance-hubbarna för långdistansflygningar med utgång Europa är Frankfurt, London, München, Wien, och Zürich. Hittar du inte flygbiljetter till önskad destination eller i önskad kabinklass – kan du testa att söka varje sträcka för sig själv, för att hitta de bästa alternativen för din flygning. Exempelvis Stockholm-Frankfurt separat, därefter söka på Frankfurt- Mexiko. Att flyga en liten omväg i Business eller First är ändå inte fy skam när du kan njuta av god mat, champagne & bekväm sittplats under tiden. Vill man flyga First Class brukar tillgången “sista minuten” vara som allra bäst för de flesta bolag. Flygbolagen har ofta små kabiner i First Class, oftast runt 6-8 säten & därför släpps inte awardseats förrän de är helt säkra på att de inte kan sälja platserna för pengar – och sällan mer än 2 – 4 st släpps som Awards totalt på varje avgång.

Bredda dina sökkriterier för att hitta din resa. Sök på exempelvis Awardfares.com, Air Canada eller United.com. Hittar du bra flyg som passar dig så kan du sedan skriva ner flygen och ringa kundtjänst för att boka resan. Du kan då bara säga att du inte fick upp resan via SAS sökmotor. United är en bra proxy för tillgänglighet, då det ofta är en huvudkälla på tillgängliga flygbiljetter inom EuroBonus. Life miles visar ibland tillgängligheten på lite mer udda biljetter (First Class) bonusbiljetter när inte United gör det på sin sökmotor. Vill man inte söka runt själv och lägga pusslet på att hitta sina flygbiljetter, finns både Chatflights bokningstjänst eller ett abonnemang Awardfares. Bara för att du hittar Business platser på annan sökmotor, behöver det inte betyda att just dem är award, långt ifrån alla tillgängliga bízplatser är award.

Använd dina EuroBonus-poäng för att betala för en uppgradering till en högre bokningsklass på flygbolag som är medlemmar i Star Alliance

Din begäran om uppgradering måste göras minst 24 timmar före avgång. Du betalar med 100 % poäng och poängpriset är fast beroende på destination och reseklass. Du kan använda en American Express-kupong med 50 % rabatt. Du kan boka enkelresor till 60 % av poängpriset för tur och retur. Barnrabatter är inte tillgängliga. Barnrabatt gäller endast för resor med SAS och Widerøe.  Du kan boka om eller avboka bonusresor fram till 24 timmar före utresans avgång. För att se priser för uppgradering, klicka här.

Boka en en ”open jaw”

Openjaw är inte en vanlig “tur och retur”. Det innebär att utrese- och hemreseflygplats inte är samma. “Origin open jaw” och “double open jaw” går inte att boka via SAS bokningssystem så man behöver boka via kundtjänst över telefon. En open jaw ger möjlighet att resa runt. När det exempelvis kommer till USA finns denna möjlighet från en rad olika destinationer eftersom att SAS flyger till sju olika destinationer varav två på västkusten, Los Angeles och San Francisco. Hittar du en utresa till en destination, och hem från en annan destination där något flygbolag inom Star Alliance flyger – kan du planera en spännande roadtrip däremellan. Resan kan alltså se ut så här: A->B och C->A, alternativt A->B och B->C. Om du har en 50% poängrabatt från American Express, eller en Fly Premiumrabatt, kan någon av dessa såklart appliceras på bokningen. När det kommer till bonusresor med 241 voucher tillåts inga stopp mer än 24h på bonusresor. Dock med undantag i Skandinavien i direkt anslutning med SAS-flygningar till/från Asien och USA. Du kan därmed exempelvis göra stopover i Stockholm på vägen ut eller i Köpenhamn på vägen hem. Du kan också exempelvis resa Stockholm-Bangkok och stanna över natten (max 24h) för att sedan flyga vidare till Indonesien som slutdestination.

Att resa med husdjur ombord eller i lastutrymmet på flyget

Det är en fördel att vara ute i god tid om du vill resa med djur. Det finns ett begränsat antal platser för djur både ombord (PETC) och i lastutrymmet (AVIH). Ett tips är att lägga till det inom 24 timmar från bokningstillfället så har du garanti på full återbetalning eller avgiftsfri ombokning om det skulle vara så att din förfrågan blir nekad. När flygbolagen lägger en förfrågan för djur i kabinen får man oftast svar på en gång men när man däremot ska boka in djur i lastutrymmet kan det ta längre tid innan man får det godkänt eller nekat.  

Sidan uppdaterad 2021.02.18

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: