Boka hotell med gratis avbokningsalternativ

Boka hotell med gratis avbokningsalternativ

Det är inte mycket som slår glädjen av att resa. I denna artikel delar vi med oss av våra bästa tips när du ska boka hotell och flyg på din semester.

Värdera själv vad du anser mest prisvärt på resan, är det själva hotellrummets utseende, eller är det hotellets läge (strandläge?) eller är det kanske mest prisvärt för dig att komma till destinationen utan lång transfer med många byten av flygplatser? tillgång till lounge? Om du har en budget för din resa, bestäm vad du ska lägga mindre pengar på och istället lägga mer pengar på det som är viktigt för dig.

När vi reser utomlands, oavsett om det är flygbiljetter som vi betalar med kontanta medel, eller om det är rena poängresor, försöker vi alltid så långt det är möjligt att boka hotell med gratis avbokningsalternativ. Varför gör vi det?

Som resvan har man fått lära sig av sina misstag under åren som gått, när flyget blir försenat, när en pandemi covid-19 får hela världen att stanna upp och det inte går att resa till ett hotell som man betalt för, eller om bonusresan blir cancellerad och det inte finns några nya tillgängliga bonusbiljetter att komma iväg samma datum som man bokade hotellet utan avbokningsalternativ.. Många blir väldigt upprörda över en inställd bonusresa, speciellt då det kräver tid och ansträngning att hitta nya platser för det datumet man planerat att komma iväg på. Ofta är man ute i väldigt god tid att att hitta sina award i Business Class. Men även om du måste nedgradera till ekonomi för att det inte finns några lediga platser i högre kabinklass, kommer du ändå förhoppningsvis till ditt resmål, utan kontanta medel. Försök att se en bonusresa som just det, en ren bonus. Biljetterna är väldigt väldigt flexibla (100% återbetalningsbara t.o.m. 24h innan avresa). Oftast är dom också i stort sätt gratis, lite beroende på hur man valt att tjäna in sina poäng. Du kan tjäna ihop dina EuroBonus-poäng på väldigt många olika sätt, dessa poäng genererar lättförtjänta poäng på kort tid till en resa. Om man inte gillar hur det fungerar med bonusresor i dagsläget kan man alltid betala sin resa med mer poäng och köpa en ”revenue för poäng” i stället för en ren bonusresa eller så köper man en flygbiljett för kontanta medel.

Boka alltid 100% avbokningsbara hotell, så slipper du på så sätt all oro.

Vi letar aldrig hotell och flyg tillsammans. Vilken destination som vi väljer, är många gånger beroende av tillgängliga bonusbiljetter dem datumen vi är begränsade till att åka utifrån jobb och ledighet. Eftersom vi helst vill använda våra EuroBonus-poäng till bonusbiljetter i Business class (long haul i Business är krav) så bokar vi någon destination som har lediga bonusbiljetter i Business. Val av destination blir alltså beroende på tillgängliga bonusbiljetter, snarare än önskemål av destination. Sedan om vi har ett specifikt önskemål av destination, så är vi såklart på alerten och bevakar när dem bonusbiljetterna släpps i Business med hjälp av Awardfares.

Välj hotell som erbjuder American Express kort som betalningsmetod

Vi försöker också att välja hotell som erbjuder American Express kort som betalningsmetod. Vi väljer inte alltid det billigaste flyget eller hotellrummet, det finns många andra faktorer som vi väger in när vi planerar och bokar vår resa. Framför allt så värderar vi återbetalningsbart hotell och en bra reseförsäkring med bra resevillkor (förseningsskydd, bagageförsening m.fl). American Express har flera olika kort med väldigt bra reseförsäkring om du bokar minst 75% av din resa (flyg och hotell) med ditt Amex kort. Du kan läsa mer om Amex reseförsäkringar för de olika korten här.

Ett tips är att boka hotell genom Booking.com

Varför använder vi oss av booking.com, när exempelvis Hotels.com erbjuder var 10:e natt gratis samt att du kan tjäna EuroBonus-poäng på din vistelse via hotels.com när du bokar via SAS Hotels? Det finns olika anledningar, men främst är det på grund av att jag rest i nästan 15 år, och det är fåtal gånger Hotels.com eller Agoda.com erbjudit bättre deals. Jag har vid dessa tillfällen såklart bokat via dem, men jag gillar att använda mig av samma bokningstjänst då det känns tryggt och jag vet vad jag får. På booking.com har jag ofta ”Genius rabatt” där jag erbjuds väldigt bra deals! Genius rabatten motsvarar bättre värde än var 10:e natt gratis på Hotels.com Jag bokade senast ett hotell på isla Holbox, Mexico under 2023, där jag betalade 7.300 sek. Icke ”genius” medlemmar hade behövt betala 11.000 för samma hotell på booking.com och på hotels.com ville dem ha 10.500 sek för samma deal. Så här brukar det oftast vara när jag söker och jämför hotell, vilket gör att jag väljer booking.com då jag uppskattar min geniusrabatt.

Det som är viktigt, som jag ofta påpekar i olika inlägg här på hemsidan, är att utgå från sig själv och vad som gynnar en själv. För många ger det mest värde att använda hotels.com genom EuroBonus för poäng-intjäning, för andra ger det mest värde att få var 10:e natt gratis snarare än att tjäna extra EuroBonus-poäng, och för någon annan så finns det andra alternativ som ger mest värde. Utgå alltid från dig själv. Det är en smaksak hur vi alla värderar intjäning av poäng kontra vilket engagemang vi lägger på våra vardagsinköp för att maxa poäng intjäning. Vi tänker alla på olika sätt. För oss ger booking.com mest värde av flera olika anledningar. Dessa faktorer nedan ger mest värde tillbaks för oss, även att vi inte tjänar ”dubbla poäng” genom att använda SAS hotels bokningstjänst.

1. Booking.com hemsida bättre och den är enkel att navigera
2. Booking.com visar totalpriset för hotellvistelsen i stället för pris/natt
3. Booking.com brukar ofta ha andra hotel som hotels.com inte har
4. Booking.com brukar oftast har lägre pris för samma hotell och datum
5. Booking.com har ofta ”Genius rabatt” och erbjuder bra deals

American Express kort som betalningsmetod

Jag är noga med att endast boka hotell som accepterar American Express kort som betalningsmetod genom Booking.com. Varför? Jo för att American Express har en grym och omfattande reseförsäkring (Platinum och Elite kortet gällande försening och bagage). Amex Premium kortet har också en bra reseförsäkring. För att försäkringen ska gälla krävs det att du betalar minst 75% av din resa med kortet (flyg, flygskatter och boende). Oftast går det att förskottsbetala med sitt Amex (då Booking.com som bokningsstjänst accepterar Amex) även om hotellet du sedan ska bo på inte Accepterar Amex. När du valt hotell och gått vidare i bokningen till betalning, ser du om just ditt valda hotell accepterar Amex eller om det bara visas VISA/MC. I så fall förskotssbetalar jag genom Booking.com. Eftersom jag bara väljer fullt avbokningsbara och återbetaningsbara hotell, så är det inga problem ifall man ombokar sin bonusresa till annat datum eller destination.

Det blir oftast bättre pris när du bokar hotell och flyg separat.

När du bokar charter brukar priserna vara dyra när du jämför vad samma hotell skulle kosta för samma antal dagar via exempelvis booking.com eller hotels.com. Paketresor har aldrig varit min grej men det beror ju på att planering av resan också är något jag gillar att göra själv, samt att jag gillar att vara långt ifrån ”turistmassor” och tvingas kommunicera på något annat sätt än svenska : )

Om charter är din grej, prova när du hittat ett paket du skulle vilja boka, att först jämföra hotellets priser för samma rumstyp och antal dagar via exempelvis booking.com och se om du skulle spara pengar på att boka hotellet och flygstol separat? Sök sedan på flygstol tur / retur till destinationen på samma datum och se vad prisskillnaden blir om du bokar själv i stället för charterpriset. Många gånger skiljer flera tusenlappar.

Vilka sidor använder vi när vi letar flygbiljetter?

Vi bokar sällan flygbiljetter för kontanta medel, eftersom att vi styr nästintill alla våra inköp på vårt SAS American Express kort eller American Express kort (vi har båda korten) och använder intjänade poäng till att boka bonusbiljetter. Man får alltid bäst värde att använda sina poäng till en Business class resa snarare än att lägga poängen på kortare resor i ekonomiklass inom Europa, men vi använder alltid tillgängliga poäng till resor oavsett vart vi ska flyga och oavsett om det blir i economi ibland. Nu blir nog många duktiga poängjägare som läser detta både upprörda och glada på en och samma gång, eftersom att det går emot ”värdet av poängen” att boka bonusbiljetter i ekonomiklass, men också samtidigt så gör det att det åtminstone är en person mindre att konkurrera med när andra hänger på låset och ska ska boka longhaul i Business class till en specifik destination ;- )

Jag menar, om jag har poäng som ”blir över” och som bara ligger på EuroBonus-kontot, som jag inte behöver när jag ska boka en bonusresa longhaul i Business, eller om poängen snart förfaller, då är det väl ändå bättre att använda dem på en resa? även om det skulle innebära en kort weekend inom Europa, i stället för att shoppa en muffins på planet för 8.000 poäng eller klicka hem någon onödig pryl i SAS EuroBonus-shop? ja som sagt, vi tänker alla olika kring det. Du kommer få lika många olika svar som personer du frågar.

Att boka flygbiljetter från flygbolagets egen hemsida är alltid att rekommendera

Oavsett vilket flygbolag man väljer, eller om man flyger ekonomi eller förstaklass, så vill man såklart oftast göra en bra deal och boka de billigaste flygbiljetterna. Om det är billigare flygbiljett för samma flygning på flygresor.se, Momondo eller Skyscanner, varför ska man då boka via flygbolagets egen hemsida först och främst?

Att boka direkt hos flygbolagets hemsida ger en större säkerhet

Vi bokar alltid på första parts sidor och inte via någon resebyråtjänst eller tredjeparts sida, även om det kanske vid första anblick verkar som en bättre deal så har jag lärt mig av mina misstag under alla dessa år, när jag bokat billiga flygbiljetter från tredjepartssidor (resebyråtjänst) och när flyget blivit inställt eller ändrat datum på utresa / hemresa. Kolla alltid upp om sidan du vill boka från har någon support och kundtjänst som är kontaktbar genom telefon. Vad har dem fått för recensioner?

Om din flight ombokas, cancelleras eller blir ändrad tidsenligt, kommer du endast att behöva kontakta och förhandla med flygbolaget själva. Bokar du via tredjeparts sida / resebyråtjänst så har du ytterligare en part att kontakta och förhandla med. Vi vet alla att dessa gärna skyller på varandras ansvar när något händer. Orkar du driva den tvisten? Om inte, så rekommenderar jag att boka direkt via flygbolagets hemsida i stället. Du hittar mycket kommentarer på Trustpilot att ta del av gällande olika resebyråtjänster, många har blivit helt utan nya flygbiljetter till sin destination och helt utan kompensation.

Tänk på att när du bokar via tredjepartssidor så finns det dolda avgifter och villkor för avbokning. Ett pris må se lockande ut men under själva bokningsprocessen så dyker det ofta upp den ena avgiften efter den andra, och till slut så är biljetten dyrare en hos flygbolaget. Det är alltså vanligt att kortavgifter, fakturaavgifter och bokningsavgift (administrationsavgift) kan tillkomma utöver flygbiljettpriset.

Om du är intresserad av att tjäna EuroBonus bas-poäng på din flygning, är det inte helt enkelt att räkna ut hur antal poäng när du bokar från andra sökmotorer än flygbolagets egen hemsida

Du tjänar inga poäng på rena bonusbiljetter, så kallade award tickets. Bokningsklass består av en bokstav A-Z som beskriver vad du har betalat för. Det är bokningsklassen som är avgörande för antalet flygpoäng du tjänar på din biljett. Du tjänar mer poäng ju längre du flyger. På flygbolagens egen hemsida kan du i princip alltid se bokningsklass. Problemet med andra sökmotorer och bokningssidor, är att man skickas vidare till något resebolag site som säljer biljetten. Där går det ofta inte att se Bokningsklass, då lågprisflygbolag ofta inte visar vilken bokningsklass du bokar i när du köper flygbiljett via dem. På Star Alliance flygningar får du se upp med så kallad Codeshare.

Av olika sökmotorer som jämför flygbiljetter så anser jag att Momondo är det bästa alternativet som tredjepartssida

På Momondo hittar du oftast de bästa och billigaste flygbiljetterna när du ska betala med kontanta medel.

Momondo är i princip den enda sökmotorn som jag använder mig av som tredjepartssida, när vi inte ska boka awardbiljetter (bonusbiljetter). För många andra är exempelvis Skyscanner en annan populär sökmotor. Men jag använder personligen hellre Momondo då jag tycker att man får bättre resultat och att deras sida är mer användarvänlig. När jag hittat en flight som jag är intresserad av, går jag till flygbolagets hemsida och söker fram den där. Glöm inte att använda ditt SAS kreditkort för intjäning av poäng när du ska betala biljetter. Fyll också i ditt EuroBonus-nummer om du flyger med något flygbolag inom Star Alliance.

Spolier
Visste du att olika bokningssidor höjer priset på den specifika flighten om du klickar på den utan att gå vidare med bokningen? Du hittar en flygbiljett för ett bra pris och när du söker på samma resa och datum igen så har priset skjutit i höjden. Att priserna på flygbiljetter höjs när man minst anar det, är nog de flesta av oss redan bekanta med. För att få tillbaka ursprungspriset måste man byta dator eller söka i inkognito-läge. Då visas det lägre priset igen. Sägs det alltså. Jag är inte alls lika säker på den saken.

Som lokförare är jag även väl bekant med SJ och deras app för att boka tågbiljetter, vilket i regel mer stämmer att priserna går i taket om man klickar sig vidare efter vald avgång utan att boka tågbiljetten. Detsamma är min erfarenhet likadant gällande bokning av hotell på bokningssidor. Många menar att detta är en myt, men eftersom jag själv varit med om det, speciellt när det gäller tågbiljetter och hotellbokningar, så vet jag att det stämmer. Det har vid dessa tillfällen inte fungerat att söka i inkognitoläge eller rensa alla cookies och tidigare sökhistorik på webbläsaren. Det ändå som fungerat är att låta bli att boka och vänta 1-2 dagar. Så med det sagt, klicka inte på att gå vidare i bokningen, om du inte ska boka : )

Var flexibel med dina datum
Priserna kan variera mycket och det allra bästa är om man kan vara flexibel med sina datum. Ju mer flexibel man är desto större är chansen att man hittar en bra deal. Det kan skilja flera tusenlappar i pris från en dag till en annan. Olika tider på dyget kan också göra stor skillnad. Enligt statistik är det i stort sett alltid billigare att flyga på en veckodag istället för på helgen. Man bör heller inte glömma bort att kolla röda dagar, högtider och ifall det är högsäsong eller lågsäsong. Det är oftast dyrare att flyga under högtider och röda dagar. Exempelvis är det inte många som vill resa på själva julafton eller nyårsafton, utan istället är det dagarna innan och efter som är särskilt populära. 

Flyg till en närliggande och mindre flygplats
En stor flygplats innebär ofta ökade kostnader för flygbolagen, vilket i sin tur leder till högre priser på flygbiljetter. Därför kan det vara en bra idé att kolla runt ifall det finns en närliggande och mindre flygplats. Om du vill boka en bonusresa med Star Alliance och inte hittar några tillgängliga bonusbiljetter, prova att söka ben för ben och utgång från olika Star Alliance hubbar (Huvudnav/ hemmabas) för att öka chanserna att hitta dina bonusbiljetter.

Trevlig resa!

eurobonuspoang.se kan innehålla reklam, betalda samarbeten och länkar till tjänster där vi får provision eller kompensation. Detta är kostnadsfritt för dig som läsare. Eventuella provisioner och ersättningar hjälper oss att täcka kostnader för domän, serverkostnader och andra driftkostnader som är relaterade till hemsidan.

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Guldmedlemskap

eurobonuspoang.se

Bli medlem idag

✅ Inga reklamannonser
✅ Tillgång till alla låsta artiklar
✅ Betalas med en engångskostnad på 89 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Välkommen till eurobonuspoang.se

Samla poäng till gratis flygresor världen över. Läs de senaste poängnyheterna hos oss.

Awardfares – hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class

Rabattkodssidan – erbjudanden & rabattkoder

Veckans tips – EuroBonus MEDLEMSERBJUDANDEN

Välkomstbonus American Express

Ny hemsida om att samla poäng till bonusresor med SkyTeam

Prenumerera på Nyhetsbrev

Vill du få ett mejl så fort ett nytt inlägg är uppe? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Tillgång till alla låsta artiklar 
✅ Betalas med en engångskostnad & gäller obegränsad tid.