Checklista
kom ihåg innan du åker på semester
Undvik otrevliga överraskningar. Här kommer den ultimata checklistan att bocka av innan du åker på semester. Har du koll på om du behöver visum till landet du ska till? Vad ska man packa ned i resväskan? vad mer behöver man ha koll på innan man åker iväg?
På UD:s webbplats finns information om vad ambassaderna och konsulaten kan hjälpa till med och vad resenären bör tänka på inför resan. Reseinformation och reseråd finns på UD:s webbplats och Sweden Abroad.
> www.ud.se/resklar
Inför utlandsresan
• Läs på om resmålet så att du vet om UD avråder från resor och känner till de lagar och sedvänjor som berör dig.
• Ladda ner UD:s app UD Resklar.
• Ha en försäkring som täcker hela resans längd och planerade aktiviteter.
• Ha giltigt pass och visum när det krävs.
• Kontrollera om du behöver obligatoriska vaccinationer vid resa till specifikt land
• Kontrollera vad som gäller med landets ambassad.
• Ha tillräckligt med pengar för hela resans längd inklusive hemresebiljett och oförutsedda händelser.
• Anmäl gärna dina kontaktuppgifter till den så kallade svensklistan på ambassaden så att dem kan kontakta dig vid behov.
1 VECKA INNAN AVRESA
- Ändra inställningar för ditt betalkort.
Ställ in ditt kort för köp i utlandet”. På de flesta banker kan du ändra denna inställning i mobilappen, Om du glömmer detta, kan det kan bli dyrt med mobildata om du tvingas göra det under resans gång. En annan funktion som man inte ska glömma bort är ”rullande 30 dagar”, vilket kan bli krångligt när du inte förstår varför dina köp blir nekade. - Se över dina fakturor
Har du fått alla räkningar du förväntar dig eller är det något strul som du måste lösa innan du åker? Även om man kan betala räkningar smidigt på resande fot nuförtiden, så är det inte så kul att sitta en timme i telefonkö med Sverige om något är fel. - Se över din reseförsäkring. Skriv ner ditt försäkringsnummer och kontaktuppgifter till försäkringsbolag i mobilen.
Om du någon gång har blivit sjuk utomlands och behövt läkarvård så vet du hur viktigt det är att ha rätt reseförsäkring. Hur länge ska du vara borta? Hemförsäkringen täcker bara ett visst antal dagar. Ska du utöva någon extremsport? Då är det inte säkert att din reseförsäkring täcker det. Vi har reseförsäkring med extra reseskydd genom hemförsäkringen. Det kom väl tillhands när vi blev sjuka när på Bali 2018, hela familjen insjuknade och låg med dropp och vi förlorade 9 dygn av vår semester som spenderades i sängen på hotellet. - Be någon du känner att tömma din brevlåda på post när du är iväg.
Det är onödigt att brevlådan ska svämma över när du är på semester, det visar inbrottstjuvar att ”huset står tomt”. Pausa dagstidningen. Sätt en ”reklam-nej-tack” på brevlådan – om du av någon outgrundlig anledning inte redan har en sådan. (Hellre 1 miljon träd i skogen än 50 miljoner kilo DIREKTREKLAM i svenska brevlådor varje år!) - Ta foton på familjemedlemmars pass, visum, körkort, mediciner och spara i din mobil
Om olyckan är framme och du tappat passet, är det väldigt bra att ha en kopia på passet med sig. Ännu bättre är om du lägger upp bilder på ditt pass, visum, körkort och medicinburkar på en molntjänst, så att du alltid kan komma åt dem – om din mobil också skulle bli stulen. - Fyll i reseinfo på ditt flygbolagets hemsida
Logga in på din bokning och fyll i den inreseinformation som krävs av det land du ska resa till. Snabbar på incheckningen på flygplatsen. - Växla kontanter i lokal valuta
Även i de mest kontokortsvänliga länderna är det skönt att ha lite kontanter i lokal valuta när man kommer fram. Jag rekommenderar verkligen att skaffa Curve kort och Revolut kort (båda standardkorten är kostnadsfria). Med dessa kan du ta ut €200/ mån utomlands utan valutapåslag och växlingsavgift.
DAGARNA INNAN AVRESA!
9. Checka in på flyget när online check-in öppnar
Säkra din plats på flyget, verifiera flygtiden (ändras förvånansvärt ofta!)
10. Rensa plånboken
Behöver du ha med dig medlemskortet till gymmet, fem kreditkort och dina rikskuponger? Tveksamt. Rensa plånboken och leta reda på eventuell gammal valuta från när du var där sist. Skadar inte att ha med sig lite extra cash – även om det oftast är mest förmånligt att ta ut pengar i automat på plats.
11. Rensa kylskåpet
Inte så mysigt att komma hem till ett kylskåp med gamla matlådor och utgångna mjölkprodukter.
12. Packa för första 1-2 dygnen i ditt handbagage
Tyvärr finns chansen att man ibland kommer du fram till slutdestinationen före sitt bagage. Ifall flygbolaget tappar bort din incheckade resväska står du där och inte har dina mest väsentliga ägodelar till hands när du behöver dem. Lägg därför allt du verkligen behöver i handbagaget. Mobilladdare, glasögon, bikini, shorts, sandaler, mediciner, snus – vad du än behöver.
1. Pass, Resedokument, Kreditkort, och pengar
2. Värdesaker & Smycken – som är värdefullt för just DIG
3. Mediciner
4. En uppsättning extra kläder, underkläder och badkläder.
5. Smink och vissa hygienartiklar. Sålänge innehåll/ vätskor är under 100ml och rymmer i en enliters plastpåse kan du ta med detta i handbagaget på flygplatser.
13. Skriv en lista för husvakten
Nummer ett: Skaffa en husvakt. Nummer två: Skriv en lista var alla saker husvakten behöver finns i hemmet. Var står vattenkannan? Hur ofta ska växterna vattnas? Var är nyckeln till brevlådan ord en har lås? Var sitter proppskåpet? Behöver bilen rastas? (Bilbatterier kan tyvärr ha en tendens att ladda ur)
SISTA DAGEN
- Stäng av vattnet
- Dra ur eluttag
- Vattna blommor
- Stäng fönstren
- Gå ut med soporna
- Lämna extranyckel till husvakt /grannen
- Kontrollera din checklista att du fått med dig allt (pass, viktiga dokument, packning)
- Gå ett extravarv i hemmet och dubbelkolla
- Lås dörren!
- Njut av din semester och släpp tanken på ”om du stängde fönstret” ;- )