Close

EUROBONUSPOÄNG

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA | FLYG GRATIS MED ALLA FLYGBOLAG INOM STAR ALLIANCE

CURVE BETALKORT. REVOLUT & P.F.C PREPAID KORT

CURVE BETALKORT. REVOLUT & P.F.C PREPAID KORT

Vilka fördelar finns det att använda sig av dessa kort?Kontokort är ett samlingsnamn för alla typer av kort (kreditkort, debetkort, bankkort, betalkort, kontaktlösa kort & prepaid kort). Beroende på hur du önskar att använda kortet och vad du har för syfte så lämpar sig korten olika. I och med fintech-bolagens framfart de senaste åren har det startats nya digitala banker, även kallade neobanker som utmanar de etablerade storbankerna. Fintech kort är en förkortning för finansteknologi och är ett samlingsbegrepp IT-teknologin inom finansvärlden. Intäkter från betalningsverksamheter på så mycket som upp till 280 miljarder dollar beräknas fram till 2025 hamna hos de nya fintechbolag som äntrat marknaden. Många fintechbolag har stöd för Apple pay.

Kontaktlösa kort

Dessa kort kan du blippa när du handlar i butiker. Till vardags kallar man det kontaktlösa köp. Du behöver inte använda chip eller pinkod om köpet understiger ett visst belopp. Säkerhetsmässigt är det inga problem då varje köp har en unik kryptering som skyddar transaktionsinformationen. Risken för att kortet skulle utsättas för skimming är också lågt eftersom att du hela tiden håller de i handen och inte stoppar in det i någon kortläsare eller bankomat. Flertalet kontaktlösa kort har appar för att ställa in push-notiser vid köp, där du ser om någon skulle göra ett köp med kortet. Det är också vanligt att man kan frysa kortet, byta pinkod eller beställa nytt kort direkt i appen.

Kreditkort

Kreditkortet är likt betalkortet, men med denna variant kan du i stället välja att betala den totala skulden senare eller att dela upp betalningen. Betalar du mindre än den totala skulden som fakturan avser, tillkommer ränta. Villkoren för att dela upp betalning eller skjuta upp den, brukar medföra hög ränta och extraavgifter.

Bankkort

Ett vanligt kort från din bank, oftast kopplat till ett lönekonto. Finns det inga pengar på kortet sådan inga köp heller göras. Du betalar alltså direkt, och det finns ingen möjlighet till kredit (att låna pengar).

Betalkort

Med ett betalkort betalar du inte direkt när du gör ett köp, alltså dras inga pengar i samma stund som du betalar med kortet. I stället skjuter du upp den totala skulden på en faktura månadsvis. Med ett betalkort går det inte att dela upp betalningen eller betala senare än förfallodatum på fakturan, hela beloppet måste alltså betalas.

Debetkort och Prepaid kort

Dessa kort är en variant av påfyllning, tänk dig som ett kontantkort till telefonen som du fyller på med pengar för att kunna ringa. Du sätter in pengar på kortet genom banköverföring, kortöverföring, PayPal eller swish. för att kunna handla med det. Finns inga pengar så går det heller inte att gör några köp. Dessa kort är bra när man är ute och reser, eftersom att de begränsar riskerna för bedrägerier och ingen kan komma åt kortdetaljer eftersom att kortet inte är kopplat till ett bankkonto.

När du handlar i en annan valuta blir det påslag

Handlar du med kortet utomlands? du har kanske märkt att växlingskurserna inte har känts särskilt förmånliga, vilket ofta beror på avgifter för uttag plus valutapåslaget som de flesta kortutgivare har petat in i villkoren. För American Express och SAS Mastercard Premium är valutapåslaget 2,00% exklusive dem fasta avgifterna mellan 25-40 sek per uttag beroende på vilket av korten du har. Revolut och Curve är två olika kort som på olika sätt växlar dina pengar till lokal valuta innan du handlar eller tar ut kontanter. Därför är korten att föredra utomlands då du slipper du dessa avgifter. Dessutom finns det fler förmåner att ha dessa två kort för oss som samlar EuroBonus-poäng. Standard korten för de båda är kostnadsfria.  

P.F.C debetkort – ett kostnadsfritt Mastercard

> Ta ut kontanter avgiftsfritt upp till 3000 sek
> fyll på pengar genom swish
> Mastercard utan årsavgift
> App med smarta funktioner
> Pushnotis när kortet används
> Inget valutapåslag
> Ej Apple/Google Pay
> ingen kreditupplysning

Använd Curve kort och Revolut kort vid dubbla poängkampanjer med SAS Mastercard för att maxa dina EuroBonus – poäng

Revolut kontantkort – Ladda på kortet med SAS Mastercard och tjäna EuroBonus-poäng

> Påfyllningsbart kort
> Bästa kortet utomlands
> Ingen årsavgift
> Inget valutapåslag
> App med flera funktioner
> Google Pay och Apple Pay
> Växla mellan 29 valutor utan avgift
> 0.5% valutapåslag på helger
> ingen kreditupplysning

Skillnanden mellan Curve och Revolut kan ses som ett abonnemang kontra kontantkort. Med Revolut måste du sätta in pengar i förväg för att handla med kortet, tänk dig som att ladda ett kontantkort på mobiltelefonen, men det är fortfarande ett VISA kort. När sedan betalning sker med kortet dras pengarna från detta konto. Fördelen med Revolut är att du lägger ditt vanliga kort bakom med tillgång till ditt bankkonto. Väljer du exempelvis 2000 sek med ditt SAS Mastercard, kommer pengar att dras från din kredit innan du kan handla med ditt Revolut-kort. Med standardkortet får du ett UK konto och IBAN konto. Du kan spendera i 150 olika valutor till förmånlig kurs. Samt att du kan ta ut 2000 sek kostnadsfritt per månad. Till skillnad mot Curve så har man mer generösa gränser vid spendering i andra valutor. Revolut har inbyggd budgetfunktion & valvfunktion där du kan sätta en gräns varje månad hur mycket du vill spendera. Du kan även dela in budgeten i olika kategorier, exempelvis sätta en gräns för restaurang eller shopping. Med valvfunktionen kan du runda upp summan varje gång du handlar och på det sättet får du en digital spargris. Perfekt som du vill spara till semesterpengar inför nästa resa något utan att anstränga dig att lägga undan pengar.

Revolut erbjuder tre olika kort: Standard (Visa), Premium och Metal (Mastercard). Standard kortet är gratis, medan de två andra korten kostar ca 80 sek/mån respektive 140 sek/mån. Revolut erbjuder access till flygplatslounger via LoungeKey Pass för sitt Premium-kort. Revolut Metal erbjuder 1% cashback på alla köp utanför Europa vilket är en stark förmån.

Ladda på ditt Revolut med ditt SAS Mastercard och tjäna EuroBonus-poäng

Förutom att kortet är en fördel att använda utomlands, är det också ett tips att använda sig av när SAS Mastercard (SEB) kör dubbla poängkampanjer. Storhandlar du exempelvis på ICA för 2000 sek varje månad, då kan du med fördel ladda på Revolut kortet med samma summa under en dubbla-poäng kampanj och sedan använda det kortet månaden efter för din storhandling.

Revolut kontantkort på utlandsresan och betalning av annan valuta än sek.

Revolut passar bra att ha med på utlandsresan och för betalning av annan valuta än SEK. Orsaken är att betalning alltid sker i lokal valuta vilket därmed inte resulterar i något valutaväxlingspåslag. Även om din bank ger en fördelaktig växlingskurs så blir det ett påslag på helgerna när interbanken är stängd. Du får tre olika valutakonton på Revolut: sek, eur och gbp. När du fyller på kortet (top-up) så kommer pengarna hamna i sek kontot automatiskt. Med budgetfunktionen kan du sätta en budget för varje av dessa tre valutorna. Perfekt när dina blir högre under semesterresor. Du behöver alltså inte påverka din budget i SEK. Det är ett Brittiskt kort, så kortterminalen kan slå om till engelska och du välja vilken valuta du vill ha. I dessa falla ska du alltid välja lokal valuta, alltså sek om du är i Sverige.

Curve är ett kort där du kan samla alla dina kort i ett “paraplykort”

> Kostnadsfritt
> Eurobonus från SAS MC genom Curve
> Ett enda kort i plånboken
> Time-Machine Go back in Time (GBIT)
> Inget valutapåslag helgfria dagar
> Få ersättning för skadade/stulna varor
> Utökad ångerrätt & återbetalning
> 0,65 % ränta när du sparar i ett Vault-sparkonto
> Fria uttag upp till 2000 sek/månad Curve Blue
> Fria uttag upp till 4000 sek/månad Curve Black

Curve är tänkt att vara det enda kortet du behöver & är ett kort som ersätter alla dina kredit- och bankkort. Curve har ett eget kortnummer och fungerar som ett Mastercard, men du har inget tillhörande konto utan du kan bara använda det för att styra betalningarna vidare till något av dina underliggande kort. Curve fungerar som ett “paraplykort”, det vill säga att du samlar alla dina fysiska kort i ett. Det gör att plånboken blir betydligt tunnare, eftersom att du kan lämna de kort som Curve ersätter hemma. Om du samlar bonuspoäng eller får cashback via de kort du ersätter fungerar det utan problem. I appen lägger du in alla dem kort som du har (exempelvis Nordea, Swedbank, Revolut, SAS Mastercard). Dock fungerar inte AmEx, så det kortet behöver du också ha med dig i plånboken. I appen väljer du vilket kort som ditt Curve kort ska dra pengar från när du handlar. Du handlar online med Curve på samma sätt, dvs växla bland underliggande kort.

Tänk så här: Du ska handla på ICA. I curve appen har du valt SAS Mastercard som underliggande kort. När du sedan betalar i kassan med ditt Curve kommer ditt SAS Mastercard att debiteras. Du samlar dina EuroBonus-poäng precis som om du använt SAS Mastercard fysiskt men du slipper ha det med dig. Vill du ta ut pengar från en bankomat? Välj då t ex Swedbank som underliggande kort i appen och ta ut pengar, för att slippa uttagsavgift. Dock får du inte rabatter som är direkt kopplade till ditt kort direkt vid köp. Handlar du i en matbutik som erbjuder 2 för 1 för medlems kunder så registrerar alltså inte Curve detta och du blir utan din rabatt. Däremot om din butik har gjort det möjligt att registrera poäng och rabatter på flera kort så kan du bortse från denna punkt.

Skaffa Curve & få kortet laddat med 60 sek

Man kan ansöka på Curves hemsida. Curve Blue är kostnadsfritt, använder du dessutom min länk får du ditt kort laddat med 60kr. Appen i telefonen hanterar allt med Curve, därför kommer du behöva ladda ner den för att kunna använda Curve. Ett tips är därför att öppna inbjudan ovan i telefonens webbläsare.

Curve kortet ger fördelar till oss som samlar EuroBonus-poäng

När SAS Mastercard (SEB) kör dubbla poängkampanjer är ett tips att använda dig av Curve kortet. Exempelvis hade SAS kampanj 11-13 och 18-20 dec 2020. Denna kampanj var alltså under 6 dagar då dina poäng dubblas när du handlar med ditt SAS Mastercard. Du kan använda Curve till att förlänga kampanjdagarna med dubbel poängintjäning. Så snart du får veta om kampanjen och anmäler dig i mailet som du får från SAS Mastercard, då kan du börja handla på ett annat underliggande kort i Curve, och sedan under kampanjdagarna använder du funktionen GoBackInTime (GBIT) för att flytta alla tidigare transaktioner från det kortet du valt att göra dina köp på, och ändrar dem transaktionerna till ditt SAS Mastercard kort i Curve appen.

Curve Go Back In Time (GBIT)

Funktionen GBIT, innebär att du kan flytta ett köp från ett kort till ett annat upp till 90 dagar tillbaks i tiden. Denna funktion är värdefull för oss som jagar EuroBonus-poäng. Du kan flytta alla transaktioner från det kortet du handlat genom Curve & i stället ändra transaktionen i efterhand så att det dras från SAS Mastercard genom Curve. Då görs ett återköp på det första kortet kortet och ett nytt köp på kortet du flyttar den till. Notera att du endast kan flytta varje transaktion EN gång så välj rätt kort när du flyttar transaktionen. Du kan flytta transaktioner med GBIT upp till 10 000 kr per transaktion till ett annat kort. Istället för att använda SAS Eurobonus Mastercard ska du alltså använda ett annat kort upp till 90 dagar innan aktuell kampanjdag. I mitt fall använder jag mitt vanliga Swedbank kort som underliggande kort i Curve-appen. Under själva kampanjdagarna använder jag funktionen GBIT i appen på transaktioner som gjorts med mitt Swedbank kort och flyttar dem till SAS Mastercard kortet, och min man flyttar sina till sitt PointEarner kort. Tack vare den här funktionen kan du alltså börja samla dubbla poäng innan det aktuella datumet kampanjen egentligen börjar. Curve kommer debitera köpen på ditt SAS kort på dagens datum (alltså ej det ursprungliga köpdatumet) och göra ett återköp på det ursprungliga kortet. Om du gjort återköp i någon butik någon gång vet du att det dröjer några dagar innan pengarna kommer tillbaka in på kontot. Så är det även här, det tar ett litet tag men pengarna kommer återbetalas.

Transaktioner genom Curve utomlands och i Sverige

Det spelar ingen roll att Curve som kort är engelskt, det är valutan som debiteras som spelar roll. När man betalar i Sverige med Curve är att det är det valda underliggande kortet som debiteras. Du bör som standard ha SEK som förvald valuta hos alla registrerade kort genom Curve. När betalningen genomförs kommer terminalen ta betalt i SEK och därför dras inte betalningen i den inhemska valutan och räknas som ett utlandsköp. För att ta ut pengar utomlands utan växlingsavgifter måste betalningen ske mellan söndagar 23.59 och fredagar 23.59. På helgerna är valutamarknaden stängd och helgtid tar Curve ut 0,5% växlingsavgift för Euro, Dollar eller Pund (1,5% för alla andra valutor). När man betalar med Curve utomlands, exempelvis USA och har underliggande korts valuta i SEK tar terminalen betalt i USD. Eftersom inhemska valutan i USA är dollar och kortets är SEK så kommer detta bli en utlandstransaktion. Som nämnts i tidigare inlägg kommer denna utlandstransaktion ske utan växlingsavgift om den inträffar mellan 00-24 måndag till fredag. Helgtid läggs en avgift på. Om du tar ut pengar på ditt kreditkort via Curve kommer du att bli debiterad en avgift via ditt kreditkort. Ska du alltså ta ut pengar så görs det enklast & billigast med ett vanligt kopplat bankkort till Curve som är utan extra avgifter.

Curve Blue, Back eller Metal

Med Curve Cash tjänar du 1% återbetalning varje gång du spenderar med Curve hos dem återförsäljare du valt att få cashback från. 100+ återförsäljare, från globala varumärken som Apple, ASOS och IKEA till stora stormarknader och vardagliga saker som Uber och Amazon. Du kan inte lägga in ett eget caschback ställe, utan du väljer dina cash back ställen från en lista som redan finns. Din cashback går direkt in i ett Curve Cash-kort i appen, som du kan spendera direkt. Får du redan liknande cashback-belöningar med ett av dina andra kort? Fantastiskt! Då får du nu dubbelt så mycket cashback vid en enstaka betalning när du använder det kortet genom Curve.

Om ditt köp inte registrerar någon caschback hos vald återförsäljare, kontakta kundtjänst. Ibland på hotell (exempelvis Marriott) är deras kortterminaler programmerade på ett sätt som gör att de inte känner igen cashback genom Curve. Är det via onlineköp bör du försäkra dig om att du handlar genom första part och inte en tredje part som de lagt ut det på, för då är det inte säkert att det fungerar.

Curve Blue

Kortet är kostnadsfritt och du välja 3 cashback ställen att tjäna poäng från i 90 dagar från det datum då du aktiverar ditt Curve. 

Curve Black

Kostar 9,99 euro per månad och med kortet kan du välja 3 cashback ställen att tjäna poäng från, under hela din abonnemangsperiod som du har kortet. 

Curve Metal

Kostar 14,99 euro per månad och med kortet kan du välja 6 cashback ställen att tjäna poäng från, under hela din abonnemangsperiod som du har kortet. Kortet erbjuder access till flygplatslounger via LoungeKey Pass.

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: