De små atollerna i Grenadinerna. Det är här vi hittar Bequia, en anonym paradisö.

Vill du uppleva oexploaterade öar och en känsla av lyx?

 Några av Karibiens vackraste platser finns på och omkring öarna som utgör Saint Vincent och Grenadinerna.

Att resa hit för dina EuroBonus-poäng är verkligen något av ett life-hack. Föreställ dig exotiska öar, mjuka sandstränder, azurblåa vatten, vacker natur och en skön blandning av hotell och ett lugnt tempo – allt för att ge minnen för livet. Det här är verkligen ett paradis för den som tycker om båtturer och vattenaktiviteter.

 

Från St Vincent flygplats, hoppar vi in i en taxi som kör oss ca 30 min till Kingstown färjeterminal, där vi tar färjan söderut till Bequia (som uttalas Beck-way) . Båtresan tar ca 1h. Vi slås av den fantastiska vyn som vi möts av. Bequia är en juvel i Karibien, som utgör en del av St Vincent och Grenadinerna. Denna ö är den näst största i Grenadinerna och ligger cirka 15 kilometer söder om St Vincent. Ön som sträcker sig över cirka 18 kvadratkilometer erbjuder en charmig värld där tiden tycks sakta ner, så att du kan njuta av varje fantastisk syn som ön erbjuder. Hur vi bokade resan för EuroBonus-poäng, kan du läsa här: Reserapport – poängresa till St Vincent och Grenadinerna.

 

Bequia, Port Elizabeth

 

Näst störst av Grenadinernas öar är Bequia. Hit kommer man lätt med båt och ön har blivit berömd på grund av sin valfångst. Bequia erbjuder en magnifik rustik natur. I grönskan på sluttningen ligger Port Elizabeths färgglada trävillor och höjden kröns av regnskog åt alla håll. Husen är målade i glada färger och i trädgårdarna växte bananer, papaya och brödfrukt. Den lilla byn med sina 5.000 invånare består av en huvudgata med några lokala mataffärer och turistbutiker med kläder och souvenirer. Frukt och grönt säljs i stånden på gatan. Bananerna och mangon är så färska att man endast kan handla det man ska äta inom dem närmsta dagarna. Längs med kustremsan ligger segelbåtar på bredden från hela världen för ankar. Hit kommer människor som lockas av stränderna och det lugna tempot. Bequia är en liten ”svenskfavorit” och här bor flera svenskar som driver hotell och restauranger. En snabb googling och vi får veta att flera kändisar har semestrat här, så som familjen Skarsgård, Per Moberg, Joe Labero och Robert Wells. Om du seglar hit, lägger du ankar i Admiralty Bay på västra sidan av ön, som erbjuder ett brett utbud av restauranger och vandringar genom kullarna. Oavsett om du är på land, på en privat yacht eller en lyxyachtcharter i St Vincent och Grenadinerna är öarna fulla av dolda pärlor.

 
Princess Margaret Beach
Lower Bay Beach
 
 

St Vincent och Grenadinerna har en rad fantastiska hisnande blå stränder

 

1. Friendship Bay

På den atlantiska sidan av ön hittar du Friendship Bay, med ibland större vågor och dyningar. Simning i Friendship Bay kan vara utmanande vissa tider på året på grund av starka strömmar och dyningar, så var försiktig. Strax utanför stranden kan du se Petit Nevis, en nedlagd valfångststation, och Isle De Quatre – en privat obebodd ö. I fjärran skådar du kändisön Mustique samt de mindre Grenadinöarna Baliceaux och Battowia. Vill du bort från liv och rörelse ska du besöka denna plats. Här är det är lugnt och vanligtvis mindre trångt än de mer populära stränderna; Princess Margaret och Lower Bay. Friendship Bay är hem för Bequia Beach Hotel, ett lyxigt hotell och restaurang som är känt för sin koloniala stil och klassiska charm. Det klara vattnet gör det perfekt för simning, medan de milda vindarna är perfekta för lite segling. När du äter på strandrestaurangen kan du njuta av härliga måltider medan du njuter av utsikten över bukten.

 

2. Princess Margaret Beach

Tidigare känd som Tony Gibbons Beach, men döptes om till Princess Margaret Beach efter att den brittiska prinsessan Margaret simmade i vattnet precis utanför stranden 1960 under sin smekmånad ombord på den kungliga yachten Britannia. Här är vattnet är otroligt blått, klart och lugnt. En av de vackraste stränderna på ön som backas upp av en palmskog och ger den en verkligt karibisk känsla. Stranden är belägen precis runt hörnet från Port Elizabeth. Till fots från Port Elizabeth, följer du Belmont Walkway ända till slutet av Admiralty Bay. Promenadstråket hit går via trappor och gångbroar. Utanför ligger många ankrade båtar som inte direkt stör din strandupplevelse. Det finns flera trevliga restauranger och det finns stånd som säljer vatten, glass och drinkar. Träden vid stranden erbjuder skugga och du kommer att se skyltar som varnar för de träd som är giftiga. Vill du inte promenera kan du ta dig hit med vattentaxi eller bil. Efter bad rekommenderar jag att bege dig till Jack’s Beach Bar för lunch, happy hour eller båda. Observera att om det finns ett kryssningsfartyg i hamn kan stranden här bli mycket trång.

 

3. Lower Bay Beach

Vacker strand med fin sand. Du når Lower Bay Beach med promenadavstånd bortom Princess Margaret Beach. En promenad hit tar ca 30-40 min från Port Elisabeth. Stranden är inte så lång och har färre besökare än Princess Margaret Beach, vilket är skönt om man vill vara lite för sig själv och ha det mer avslappnat. Vattnet är klart och lugnt. Till skillnad från populära Margaret Beach är det inte så trångt, eftersom kryssningspassagerare inte anser att det är tillräckligt bra. Men vi tycker att det i verkligheten är bättre, dessutom billigare mat & dryck! Det finns gott om palmer och skugga. Den enda nackdelen skulle i så fall vara en stenig botten längs vissa delar. Här hittar du flera restauranger vid stranden, så du behöver aldrig gå hungrig eller törstig. Tillbringa en eftermiddag på Keegan’s eller De Reef, som båda serverar utsökt lokal mat och välsmakande rompunch. Det är också en otrolig plats för att se en vacker solnedgång i Bequia. Vi gillade särskilt restaurangen De Reef, dit vi återkom flera gånger. Drinkarna är väl tilltagna och vi skojade ofta om: ”three rum punch and then you´re out”.

 

4. Spring Bay

På lovartsidan av ön hittar du en naturlig vindpinad strand, kantad av palmer och blommor. En typisk karibisk ö-scen. Från Spring Hotel är det en kort promenad eller åktur nedför backen till Spring Bay Beach där du nästan garanterat har stranden helt för dig själv. Spring Bay och Crescent Beach ligger bredvid varandra på den östra sidan av ön. Detta är den lugnare och mer avlägset belägna Atlantiska sidan av Bequia där du hittar tidigare sockerplantager och palmkantade landskap. Om du har en bil eller är sugen på en 30 min promenad, kolla även in Old Hegg Turtle Sanctuary, som har funnits i Bequia i över ett decennium och har släppt tillbaka över 2.000 sköldpaddor i det fria.

 

5. Park Bay Beach, Near the Old Hegg Turtle Sanctuary

Park Bay Beach med sin grova sandstrand och vågor presenterar en mer vild sida av Karibien. The Old Hegg Turtle Sanctuary är ett projekt tillägnat att bevara havssköldpaddor. Simning på denna strand kan vara utmanande på grund av det grova vattnet, men kanske ändå värt ett besök hit för att lära sig mer om marint bevarande och havssköldpaddorna.

 

6. Hope Beach – pirates of caribbean inspelningsplats

Om du gillar att vandra är promenaden från huvudvägen till Hope Bay Beach en trevlig utmaning för vardagsmotion! Stranden är vanligtvis öde, så förvänta dig ensamhet och ta dig tid att njuta av havets och naturens ljud runt omkring dig. Hope Beach, med sin robusta skönhet, orörda natur och slående avskildhet, ger ett unikt strandmöte långt från turister. Hit kommer lokalinvånare när dem vill ha en lugn stund. Det finns undervattenströmmar i den grunda surfen så är du inte en erfaren simmare rekommenderas inte att du går längre ut än att du bottnar. Dess klippiga kustlinje och vilda vågor är kanske inte för simning, med desto mer tilltalande för surfing och kitesurfing. Omgiven av grönskande kullar och med utsikt över Atlanten, är det den perfekta platsen för en avskild upptäcksfärd. Tänk på att det inte finns några faciliteter här, kom förberedd. Jag rekommenderar starkt att ta med vattenflaska i ryggsäcken.

Vägen till Hope Beach är inte helt enkel att förklara. Vi försökte oss på att nå hit med scooter och Google maps flertalet gånger innan vi gav upp och fick guidning. Det finns två vägar att ta sig ner till stranden. Antingen tar man en stig från vägen som leder genom en bondes åker med högt gräs ned till stranden, vilken var en äventyrares dröm! Promenaden tog ca ca 15 min. Alternativ två är att ta den andra vägen som bonden åker ned med bil dagligen för att mata och ge vatten till sina grisar och ankor (djuren bor i ett ödehus vid stranden). När man passerat ett väldigt litet bananplantage kommer en grusväg ner till höger som slingrar sig nedför ravinen hela vägen till stranden. Vi beslutade att parkera scootern vid bananplantaget (vilket visade sig vara ett bra beslut) då vägen ner kantas av vassa stenar och vi såg också gångjärn som stack rakt upp från marken. Promenaden ner till stranden denna väg tog ca 25 min. Om du har ordnat en taxi som tar dig är det en bra idé att ordna så att chauffören kommer tillbaka vid en bestämd plats vid en angiven tid för att säkerställa att du slipper gå tillbaka.

Om du är rädd för ormar kanske denna upptäcksförd ner till Hope Beach inte är något att rekommendera. Men kom ihåg! De är garanterat mer rädd för dig än tvärtom, och på Bequia finns inga giftiga ormar : )

7. Belmont Beach, Beach of Plantation House Hotel

Belmont Beach har utsikt över Admiralty Bay och här hittar du också boutiquehotellet Plantation House Hotel, ett välkänt hotell på ön. Den lilla stranden erbjuder mjuk, gyllene sand och lugnt vatten. Från stranden får du en hisnande utsikt över de yachter som ligger förankrade i Admiralty Bay. Hotellets restaurang erbjuder läckra måltider och drycker vid stranden. Här kan du ta del av alla bekvämligheter, inklusive vattensport och pool. Att tillbringa en dag på Belmont Beach innebär att sola sig i lyx, skönhet och lugn. Ta stegen uppför klippan för att promenera på Belmont Boardwalk, som kommer ut vid Princess Margaret Beach. På väg i motsatt riktning längs strandpromenaden tar du dig ut i Port Elizabeth, Bequias huvudstad.

 

8. Adam’s Bay 

Adam’s Bay ligger strax förbi Bequias flygplats och är en fridfull oas bort från de livligare stränderna och Bequias byar. Denna konstgjorda strand har fantastisk utsikt över Karibiska havet och Moonhole, ett privat naturreservat och ett öde samhälle som grundades på 1960-talet, idag står stenhuset tomma och seglar du förbi ser det mer eller mindre ut som en spökstad. Moonhole är uppkallat efter dess massiva bågformatering som en måne i vulkanklipporna. Längst ut på Adam’s Bay hittar du lyxresorten The Liming, som bidrar till charmen med sina lyxiga strandnära villor och sin berömda restaurang. Här är det hög standard på maten. Du kan enkelt tillbringa dagen med att koppla av på stranden, simma i det kristallblå vattnet och njuta av vyerna.

 

 

9. Industry Bay – Crescent Beach

Industry Bay ligger norr om vindsidan av Bequia. Den vackra och lugna stranden, känd som Crescent Beach, skyddas från Atlantens vågor av rev precis utanför stranden. Smal strandremsa so ekar tom från turister, kanske en och annan lokalinvånare men annars helt öde. Om du vill ha en stranddag i ensamhet och borta från alla människor, är det här platsen! Luta dig tillbaka och njut av solskenet och utsikten över södra Grenadinerna vid horisonten. Industry Bay är inte den typ av strand du hittar på någon av de 10 bästa karibiska stränderna. Kokospalmer kantar stranden, strax utanför kusten hittar du bra snorkling, dykning och kajakpaddling till en närliggande holme och gömda vikar, och när vinden är rätt är det populärt för kitesurfing. Det finns en underström lite längre ut, så mindre erfarna simmare rekommenderas inte att simma längre ut från land i dessa vatten. Jag och maken badade här flera gånger, då huset vi hyrde låg precis i närheten. Vi kunde flyta omkring i vattnet utan några problem, men när du ska in till land får du räkna vågorna så inte badkläderna blir fyllda av sand. Det finns inga faciliteter eller butiker på den här stranden. Tidigare sökte sig fler turister hit då det populära hotellet Sugar Reefs restaurang och pensionat var öppet, men idag står stället öde (och är till salu). Var beredd på sjögräs på stranden, tidigare när Sugar Reefs restaurang och pensionat var öppet, krattades stranden av personal men idag finns ingen som tar hand om den. Jag och Jonas gjorde 5 min beach clean på morgnarna, då det fanns mycket plastprodukter som sköljts upp på stranden.

 
 

Så tar du dig till Bequia

 

Flyg till Bequia

Att nå Bequia är ett äventyr i sig. Från Barbados kan du ta dig till Bequia genom att ta en kort spektakulär flygning som erbjuds av SVG Air eller Mustique Airways, och du landar direkt på Bequias pittoreska J.F. Mitchell Airport. Flygningarna är relativt korta och tar vanligtvis cirka 30 minuter. Detta är dock det dyrare alternativet. I min Reseguide St Vincent & Grenadinerna, kan du läsa om du hur reser till Grenadinerna för dina EuroBonus-poäng från vardagsinköp.

Flyg till St Vincent och ta färjan till Bequia

Om du flyger till St. Vincent tar du en taxi från flygplatsen till färjeterminalen i huvudstaden Kingstown. Taxibilar står redo och väntar på dig på flygplatsen oavsett vilken tid du landar i St. Vincent. Du behöver betala taxichauffören kontant. Priset för resan till färjeterminalen påstås vara reglerat till ca XCD$100 (US$38) år 2023. Vi fick betala överpris XCD$140 från flygplatsen till Kingstown färjeterminal, på returresan hade vi lärt oss vår läxa och betalade således XCD$100.

Färjor Jaden Sun eller Bequia Express

Från fastlandet St Vincent och flygplatsen St Vincent’s Argyle International Airport tar du färjan från kingstown. Färjetrafik går flera gånger om dagen mellan Kingstown och Port Elizabeth i Bequia. Med färjeförbindelserna är det enkelt och billigt att åka fram och tillbaka (ca 120kr enkel väg). Välj Jaden Sun eller Bequia Express till Bequia, vilket vanligtvis tar cirka en timme. Ankommande passagerare som önskar att lämna huvudön St Vincent och resa vidare till Bequia, bör planera sina ankomster med flyg före 16.30 för att ansluta till den sista färjan kl. 18.00. Du kan också överväga att betala för privat motorbåt för att anlända till Bequia samma dag. Kostnaderna bestäms av kaptenen och kan delas av en grupp. Om du måste övernatta i St. Vincent innan avresa vidare nästa dag finns det många billiga alternativ, bl.a. ligger hotellet Cobblestone Inn, nära färjebryggan. 

Taxi och biluthyrning på Bequia

På ön är det vanligast att ta sig fram med bil eller taxi, även lokalbefolkning använder både taxi och lokaltransport (minibussar). Taxi på ön Bequia kostar ca 30-50 XCD (ca 100-150sek) enkel resa, beroende på hur långt avståndet är dit du ska. Det står fullt med taxibilar som väntar på att bli uppbokade av resenärer från som ankommer med färjan. Var beredd på att hoppa upp på flaket på en lastbil (som är omgjord med sittplatser) och bli skjutsad i full fart uppför branta backar, på vänster sida dessutom. Cyklar eller mopeder till uthyrning hittade vi inga, då det verkar vara vagt intresse från turister. Vi hade tur som lärde känna en lokalinvånare som hyrde ut sin scooter privat till oss. Vill du ha tillgång till hyrbil finns det många uthyrare. Turister behöva köpa ett lokalt körkort från skattekontoret i Port Elizabeth. För vår vistelse på två veckor skulle det kosta ca 8.000 sek för hyrbil och vi räknade ut att det för oss skulle bli billigare att åka taxi varje kväll till och från restauranger.

 
 

Sevärdheter – vilka platser får man inte missa?

Förutom de lockande stränderna och ölivet, erbjuder Grenadinerna en uppsjö av aktiviteter att ägna sig åt. Prova gärna utbudet av den lokala maten och drycker, besök kulturella och historiska platser, vandra upp till den högsta punkten Ma Peggy (med fördel på morgonen innan solen står högt) och ta del av lokala evenemang som Keegans Beachside Seafood Festival. Om du ö-hoppar kommer du att få en semester där du kan kombinera stadsupplevelser med vita sandstränder och möten med exotiskt djurliv. I vår Reseguide St Vincent & Grenadinerna kan du läsa om de olika öarna i Grenadinerna och allt du behöver veta för ett oförglömligt öäventyr i Västindien 

 

Båtutflykter

Det finns flera olika typer av utflykter du kan ägna dig åt. Åk på en båtutflykt i grupp, eller hyr en privat båt för en dagsutflykt med eller utan besättning. Vi valde under veckans andra äventyr att hyra en privat segelbåt (Octopus) med besättning över dagen till Mayreau och Tobago Cays, för att simma med vackra havssköldpaddor. Vi stötte på mer än 20 sköldpaddor på bara en timmes snorkling. Priset vi betalade var ca 6.000 sek, och då ingick frukost, snorklingsutrustning, alkoholhaltiga drycker och snacks. Vi hade en fantastisk dag!

 

Användbara länkar om du planerar en båtutflykt

Baliceaux Boat Charters
Friendship rose 
Octopus
Michael tours Bequia
Heron

 
Bequia, Peggy’s Rock
 

MA Peggy Hike

Vill du vara med om ett äventyr, förutom att bara ta dig till toppen och en magisk utsikt, rekommenderar jag verkligen att ta med dig Guiden Brandt Gooding på din vandring upp till Ma Peggy. Brandt är född och uppvuxen på ön. Tänk dig en äkta Jungle George, som alla vilda djur söker upp. Det han inte kan om djur och natur, är nog inte värt att veta. Under vandringen upp till MA Peggy, kan du nästan vara säker på att Brandt plockar upp en orm och slänger runt halsen, eller visar dig vilka livsfarliga växter som du inte vill komma i kontakt med, eller vilka växter du kan inta för att läka fysiska sår och sjukdomar. På vägen tillbaka ner från det branta berget visar han hur du lättast slingrar dig ned med ett fast grepp om lianer för att inte ramla framstupa. Vill man komma i kontakt med honom så räcker det gott fråga efter honom till någon lokalinvånare, då han är känd på ön. För EC$200 så visar han dig vägen till MA Peggy.

 

Utbud av restauranger Mat & Dryck

Staden, Port Elizabeth, har många restauranger och barer med varierande utbud. Restauranger finns inom gångavstånd. Varje vecka håller restauranger olika evenemang och flera av dem har bbq buffé för att variera sin meny. På lördags- och söndagskvällar rekommenderar jag att besöka De Reef. Det ser inte mycket ut för världen, men deras mat är något helt annat. Och det verkar även lokalbefolkning och bosatta européer ha koll på. Besök också Mac’s Pizza (Belmont walkway) och prova deras Lobster-pizza! Eller, packa badkläder, ät lunch på Jack´s Beach Bar och njut av den fina stranden. Du hittar Jack´s Beach Bar på Princess Margaret Beach, beläget under en stor vit markis i slutet av stranden. Där kan du dricka goda drinkar under Happy Hour och se ut över den yachtfyllda bukten och njuta av den positiva atmosfären i denna karibiska strandbar.

Om du hyr ett hus som vi gjorde, var beredd på att priserna är ganska höga i den lokala matbutiken. En Nescafe Lyx ville dem ta betalt 350sek för, och en pastasås ca 50sek. Bröd och frukt är ungefär samma priser som i Sverige. Dock är allt vad mejeriprodukter heter en bristvara utifrån svensk standard, och när vi överhuvudtaget hittade något som såg lockande ut så var det dyrt.

Keegans Bequia
Begos.com 
Jack’s Beach Bar
Mac’s pizza
De reef

 

Vart ska man bo?

Många hotell och pensionat ligger nära Port Elizabeth och Belmont walkway längs med kustremsan. Privata hus ligger uppe på höjderna med spektakulär utsikt. För att ta sig till husen är bil att föredra, om du inte uppskattar tuffa promenader och branta uppförsbackar, de är ofta så branta att man måste gå i slalom när man går nedför. Vi gillar vardagsmotion och tog morgonpromenader runt om på ön på 5-6km. Det upplevdes längre eftersom det tar längre tid att ta sig fram över backarna. lokalinvånare och skolbarnen verkade vara helt obrydda, och det blev tydligt att konditionen behövde förbättras för min del : )

Vi valde att hyra ett hus under hela vår vistelse (två veckor). I vanliga fall när vi är ute och reser, brukar vi oftast hyra två eller fler boenden för att resa runt och utforska olika ställen. Denna gång kände vi att vi behövde varva ner på semestern med ett lugnare tempo, och bestämde i stället att vi valde ett boende och därifrån utgå för olika aktiviteter och ö-hoppning. Vi hittade ett fantastiskt hus att hyra på ön och vi ångrar oss inte en sekund. Är du också intresserad av att hyra hus så finns det många alternativ när du söker på Booking.com eller andra sidor på internet.

 

Söker du hotell på Bequia? Här kommer tips på några populära boenden

 

The Lookout boutiquelägenhet

Öns stränder, barer och restauranger ligger inom slående avstånd, men The Lookouts lugna bergssluttning gör att gästerna kan koppla av och föryngra sig i lugn och ro. Vakna upp och känner dig utvilad från ditt privata däck och smutta på ditt morgonkaffe – ren lycka! Villans avundsvärda läge ger också en hisnande panoramautsikt över Karibiska havet, Lower Bay-stranden, fantastiska Admiralty Bay och den omgivande orörda och naturliga skogen. The Lookout är en nyrenoverad och ommodellerad fastighet med 4 sovrum och 4 badrum, som ligger bara några minuters promenad från två av Karibiens bästa stränder (Princess Margaret & Lower Bay), med ren vit sand och kristallklart vatten. Trevliga strandbarer/restauranger finns utspridda längs sanden.

Plantation View – Mount Pleasant

Inbäddat i kullarna i övre Belmont, privat väg med spektakulär panoramautsikt, västerläge och solnedgångsutsikt. Plantation View är en helt ny, Mustique-inspirerad, klassisk villa i kolonialstil, med en symmetrisk layout, och med öppen planlösning. Alla rum är på ett plan.

Luxury Villa Rentals in Bequia & the Grenadines

Ett litet urval av de mest lyxiga villorna belägna på paradisön Bequia, St Vincent och Grenadinerna

Bequia Beach Hotel – Luxury Resort

Bequia Beach Hotel ligger i Bequia, omgivet av tropiska trädgårdar. Detta boutiquehotell kombinerar lyx, elegans och charm för att ge en avkopplande och vänlig atmosfär. Här finns vattensportfaciliteter och en utomhuspool. Detta 5-stjärniga hotell har luftkonditionerade rum med eget badrum. Hotellet har ett spacenter och kvällsunderhållning.

Tropical Hideaway

Tropical Hideaway är en liten lyxfastighet i boutiquestil som består av fem privata villor, sviter och studior omgivna av livliga och mogna tropiska trädgårdar. Här är man specialiserad på par och små grupper från 1 till 12 gäster och erbjuder en informell, privat och avslappnad atmosfär. Alla boenden är tillgängliga att boka antingen individuellt eller som en kollektiv grupp.

Bequia Plantation Hotel

Med sitt utmärkta läge vid stranden, avskilt i södra änden av Admiralty Bay, har Plantation Hotel en av de mest hisnande vyerna på ön. När hon tittar ut över det glittrande blå vattnet i det skimrande Karibiska havet, kastar en gyllene sol hennes strålar mot kvällshimlen. På dessa tomter finns nyrenoverade villor och sviter, några med fristående faciliteter utrustade med bekvämligheter av högsta kvalitet. Bequia Plantation Hotel erbjuder en semester- och middagsupplevelse som du inte får missa! Oavsett om du så bara kommer för att äta middag.

The Liming Bequia

Karibiens bäst bevarade hemlighet. Inspirerad av lugnet i den omgivande naturen, upptäck konsten att göra ingenting på The Liming. Njut av vidsträckt utsikt över havet. Med bara 11 villor och sviter, många med egen privat pool och stor terrass, är detta strandhotell i en outvecklad del av Bequia otroligt lugnt. Den krämiga, moderna designen och öppna allmänna utrymmen ger den en strandchic atmosfär och bara maten är värd att resa för.

BEQUIA BEACH Hotel

Bequia Beach Hotel är en prisbelönt femstjärnig lyxig boutiqueresort som är erkänd bland de bästa lyxhotellen på Grenadinerna och i Karibien. Beläget mitt i 10 tunnland av vackert anlagda trädgårdar på den orörda halvmåneformade Friendship Bay Beach med fantastisk utsikt över Mustique och Grenadine skärgård. Rymligt lyxigt boende inkluderar sviter, stugor och expansiva villor som drar nytta av hotellets strandnära miljö. Koppla av eller återuppliva energin i spa- eller fitnesscentret, njut av ett varierat utbud av restauranger och barer för att njuta av de finaste cocktails och köket.

Gingerbread Suites

The Gingerbread är en fantastisk liten plats att absorbera Bequias livliga Admiralty Harbour, avslappnad kultur och vänlig atmosfär. Det ligger på den natursköna Belmont Walkway, mellan den vackra Princess Margaret-stranden och den charmiga staden Port Elizabeth. Hotellet centralt beläget med enkel tillgång till närliggande restauranger, stränder och huvudhamnen. Beläget på plats inkluderar en dykbrygga, tennisbana, kafé, spa, och butiker.

Keegan’s Beachside Hotel, Apartments & Cottage

Keegan’s på Lower Bay, Bequia, St Vincent och Grenadinerna, precis vid stranden. Beläget på den vackra Lower Bay, en lugn sandstrand omgiven av det turkosa vattnet i Karibiska havet. Känd för sitt idylliska läge – bara några meter från det orörda vattnet i Karibien – och dess livliga men ändå avslappnade atmosfär, är Keegan’s Beachside en mycket speciell plats älskad av gamla och nya besökare. Njut av hemlagade måltider och gästfrihet.

 
 

Övrigt

Säkerhet

På Bequia bor det ca 5.000 invånare, och man märker fort att dem flesta känner varandra, som i vilken liten småstad som helst. Det är säkert att gå runt på ön och vi märkte inte av eller hördes tala om ficktjuvar. Det kändes också helt tryggt att promenera ute på kvällen. Kriminalitet kändes som ett avlägset problem, i alla fall som turist. Vi fick hyra en scooter av en vän som vi lärde känna på ön, och han talade om för oss att här på ön vet alla vems scootern är (det finns inte så många på ön), så det är ingen som skulle stjäla den om vi lämnade den olåst vid någon strand.

Bra att veta är att de två öarna Trinidad och Tobago skiljer sig en hel del åt jämfört med öar på Grenadinerna. Tobago är mer av en naturupplevelse med regnskog, djungel och unikt djurliv. Trinidad är i stället känd för deras folkfest med karneval. Det kan vara bra att veta att man bör vara uppmärksam om man reser omkring på Trinidad, då det finns ställen på denna ö som inte är helt säkra dygnet runt. I Port of Spain behöver du vara försiktig när det har blivit mörkt. Det kan därför vara bra att skaffa en guide då man åker runt så att man kan undvika farliga platser.

 

Mobil & Wifi

Jag och min man har mobil abonnemang ”3 världen” som är förmånligt utomlands. Tyvärr ingår inte St Vincent och Grenadinerna i listan på länder, och vi planerade att vi skulle använda flygplansläge och wi-fi när det fanns tillgängligt på semestern. När vi lämnade Toronto och Kanada stängde vi av roaming och satte på flygplansläget. Första misstaget från min sida, var att stänga av flygplansläget när vi landande på St Vincent (ca 1 min), för att skriva på WhatsApp till taxin och ägaren av huset att vi landat med flyget i tid och därmed skulle hinna med sista färjan till Bequia. Efter ca 30 sek får jag meddelande att min surfmängd är förbrukad och därmed inte kan använda abonnemanget såvida jag inte höjer spärren för mobildata utomlands. Min spärr ligger på 800sek och jag inser direkt att roaming draget denna kostnad på bara några sekunder utan att jag ens använt mobilen eller öppnat upp några appar förutom WhatsApp. Surt.

Av den lärda läxan, rekommenderar jag att ta dig till Bequia Technology Center (som ligger på huvudgatan i Port Elizabeth, bredvid Bagos Pizza Hut: http://www.bequiatech.com) och där införskaffa ett kontantkort med surf till mobilen. Om man ska kunna skriva på WhatsApp (det vanligaste sättet att boka taxi på Bequia) när man vill hem på kvällen efter att varit på restaurang etc, kommer det att behövas surf och roaming. Vi betalade ca 400-500sek för ett kontantkort med 120GB surf som vi använde i två veckor under vår vistelse. Vi använde också samma simkort till vår drönare för att kunna flyga med den utom räckhåll för wi-fi.

 

Bequia what’s on

Bequia har en egen lokal hemsida där man publicerar veckans erbjudande på restauranger, barer och arrangemang. Om du planerar ett besök på ön, så kika gärna in på sidan: Begos.com 

 
 
Huset som vi hyrde hyrde på Bequia
Sköldpadd stranden på Tobago Cays.
Ensam på stranden Salt Wistle Bay, Mayreau
 

Sammanfattning – några sista tankar om Bequia

Vi tyckte det var alldeles perfekt. Lockelsen med Bequias stränder är obestridlig. Mycket orörd natur och fridfull atmosfär, som delas med vänlig lokalbefolkning. Denna resa var verkligen något speciellt.

När vi är iväg och reser älskar vi att hyra cyklar och ta oss runt för att upptäcka nya saker, vilket resulterade i (som alltid) att jag försökte fixa med hyrning av cyklar och hade mailkontakt med ägaren av huset innan ankomst. Svaret blev att det inte är några som cyklar omkring på Bequia på grund av dem branta backarna. Kan dem verkligen vara så branta? (Jovars!) Vi försökte i stället få tag på en scooter att hyra utan att först lyckas, och dem flesta vi kontaktade uppgav att det endast fanns bil att hyra. Vi ansåg att 8.000kr för bilhyra kändes som slöseri, och att vi dessutom inte skulle kunna ta oss ”off road” på samma sätt med en bil, så vi avvaktade tills vi var på plats på Bequia och hoppades att det skulle lösa sig. Väl på plats, insåg vi storheten i träningsvärk under våra tuffa morgonpromenader i branta uppförsbackar, har du inte upplevt skakiga ben i nedförsbacke kommer du antagligen att uppleva det på denna semestern. Under våra två veckors vistelse mötte vi en (1!) person som trotsade djungelns lag och sprang sin morgonrunda innan solen gjorde det för varmt, det var en chockartad syn : )

Utifrån att både jag och min make är intresserade och nyfikna av oss, resulterade det i att vi snabbt lärde känna trädgårdsmästaren / poolskötaren i huset, där han hjälpte oss vidare till sin kusin som ville låna ut sin scooter (en av dem få som fanns på hela ön). Vi använde den varje dag för utflykter till olika stränder och åkte till den lokala mataffären (läs inhandla öl och rom). En dag bjöd även trädgårdsmästaren hem oss till sitt eget hus, vilket var väldigt trevligt. Städerskan Jade, hjälpte oss med rekommendation gällande vilket båtföretag vi kunde hyra en privat dagsutflykt med besättning.

Guldmedlemskap

eurobonuspoang.se

Bli medlem

✅ Inga reklamannonser
✅ Tillgång till alla låsta artiklar
✅ Betalas med en engångskostnad på 69 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Välkommen till eurobonuspoang.se

Samla poäng till gratis flygresor världen över. Läs de senaste poängnyheterna hos oss.

Awardfares – hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class

Veckans tips – EuroBonus MEDLEMSERBJUDANDEN

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Vill du få ett mejl så fort ett nytt inlägg är uppe? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Tillgång till alla låsta artiklar 
✅ Betalas med en engångskostnad & gäller obegränsad tid.