flygbolagens olika lojalitetsprogram

Flygbolagens olika lojalitetsprogram

Olika flygbolags linjenät med varandra.

Ett bolag kan inte flyga till hela världen, därför spelar allianserna en stor roll i att koppla flera olika flygbolags linjenät med varandra. I varje allians har flygbolagen sina egna medlemsprogram, som sedan kopplas till alliansens program. För att ge kunden en så konsistent upplevelse som möjligt, så får statusmedlemmar även förmåner hos andra flygbolag inom samma allians, och tjänar även poäng på sina resor inom alliansen. Statusnivåer ett sätt för flygbolagen att belöna kunder för deras lojalitet. Flygbolagen brukar ofta ha flera olika statusnivåer i sina lojalitetsprogram, oftast uppnår man högre statusnivå genom rent flygande på köpta biljetter – men det finns också knep, genom att exempelvis använda sig av vissa kreditkort där man snabbare kan uppnå status utan att flyga. Vanligtvis kvalificerar man för medlemskap under en 12-månadersperiod men det skiljer sig från bolag till bolag.

Det finns 3 stora globala flygallianser världen över:

 • Star Alliance
 • Oneworld
 • SkyTeam

Vilka lojalitetsprogram ska man gå med i?

Det är gratis att gå med i de flesta lojalitetsprogrammen, och du har inget att förlora på att gå med i flera olika program. Se över ditt resemönster för att se vilka bolag du oftast reser med och till vilka destinationer, erbjuder någon allians möjlighet att boka rabatterade biljetter eller rent av bonusresor för poäng?

Det går inte att föra över poäng mellan två olika lojalitetsprogram, så försök samla status inom en av allianserna. Om du inte reser så ofta, så är det bästa att fokusera på att samla alla dina poäng hos ett lojalitetsprogram, i en allians, i den utsträckning det går. För oss är bosatta i Skandinavien och utgår att resa härifrån, är SAS lojalitetsprogram EuroBonus, mest förmånligt. Även Oneworld till viss del om du samlar vanliga Amex-poäng med ett renodlat American Express kort och växlar dina Amex-poäng till Avios.

Star Alliance

Star Alliance är den äldsta och största alliansen, och den som är mest relevant för resenärer med utgång i Sverige, på grund av det starka linjenätet hos de europeiska flygbolagen och på grund av SAS medlemskap i alliansen. SAS ingår alltså i Star Alliance och det gör ditt SAS EuroBonus-medlemskap mer värdefullt eftersom du kan tjäna och använda dina poäng hos alla 26 medlemsbolag i Star Alliance. Läs om Star Alliance som EuroBonus-medlem

Oneworld

Oneworld är den snabbaste växande alliansen just nu och har genomgått en kraftig expansion de senaste åren. Avios är ett av de mest populära bonusprogrammen i Oneworld. I denna allians samlar du Avios (poäng). Idag används Avios av British Airways, Iberia och Aer Lingus samt Qatar Airways. Läs mer om Oneworld och hur du bokar bonusresa med Qatar & British Airways här

Sky Team

Alliansen har ett bonusprogram som är uppdelat i SkyTeam Elit och SkyTeam Elit Plus. KLM har tillsammans med Air France det gemensamma bonusprogrammet ”Flying Blue” och tillhör bonusprogrammen i SkyTeam alliansen. Poängöverföring till Flying Blue ger ett bra värde för dina Membership Rewards poäng.

SkyTeam är är den yngsta av de tre stora flygbolagsallianserna och bildades 22 juni 2000. Idag är SkyTeam näst störst med 20 fullvärdiga medlemmar från fem kontinenter. Man driver även en speciell allians för flygfrakt med namnet SkyTeam Cargo. Sedan mars 2014 flyger alliansens till över 1.000 flygplatser i 178 länder. Dessutom har de 564 lounger runt om i världen vilket kan behövas med tanke på att över 665 miljoner årligen reser med SkyTeam.

Alliansen har ett bonusprogram som är uppdelat i SkyTeam Elit och SkyTeam Elit Plus. Högsta nivån ger tillgång till, egna incheckningsdiskar, lounger, prioriterad ombordstigning, möjlighet till uppgraderingar och anda faciliteter både på flygplatsen och ombord. ”Flying blue” är ett av de mest kända medlemsprogrammen hos partnerflygbolagen inom SkyTeam, där du tjänar Experience Points (XP) när du flyger med KLM och andra partnerflyg. När du har tjänat tillräckligt med XP når du automatiskt nästa Flying Blue-nivå och kan börja dra nytta av dina nya fördelar direkt.

Poängöverföring till Flying Blue ger ett bra värde för dina Membership Rewards poäng. KLM har tillsammans med Air France det gemensamma bonusprogrammet ”Flying Blue” och tillhör bonusprogrammen i SkyTeam alliansen. Skyteam är en allians som består av ganska udda flygbolag med undantag för jättarna Air France-KLM och Delta.Du kan nyttja dina poäng både till flygbiljetter inom SkyTeam-alliansen, uppgraderingar på flyget & extra bagage & tåg. Du kan också kan konvertera bonuspoäng till Hilton Honors-poäng – eller Hilton Honors-poäng till bonuspoäng. Följande flygbolag ingår i Skyteam:

 

Aeroflot Air France Czech Airlines KLM Tarom
Aerolineas Argentinas Alitalia Delta Korean Air Vietnam Airlines
Aeromexico China Airlines Garuda Indonesia Middle East Airlines (MEA) Xiamen Air
AirEuropa China Eastern Kenya Airways Saudia  

Varje månad publicerar Flying Blue rabatterade bonusresor till utvalda destinationer under kampanjen "Promo Rewards", upp till 50% mot ordinarie pris.

Varje månad publicerar Flying Blue rabatterade bonusresor till utvalda destinationer under kampanjen ”Promo Rewards”, upp till 50% mot ordinarie pris. Flying Blue erbjuder några av de lägsta poängpriserna i Business class till USA där en tur och returresa till Nordamerika kostar från 106.000 miles ordinarie pris. Under ”Promo Rewards” kampanj kan du hitta en tur och returresa från 79.500 miles eller 795.000 Amex-poäng. Promo Rewards är inte flexibla eller avbokningsbara, vilket innebär att du förlorar dina poäng om du behöver avboka eller omboka din resa. (det gäller dock inte resor som genomförs innan den 31 mars 2022). Tänk på att poängnivåerna kan variera. Kontrollera alltid med flygbolaget för aktuella poängnivåer. Skatter och avgifter tillkommer och dessa kan ej betalas med Amex-poäng

Rabatterade bonusresor till utvalda destinationer

Flying Blue har inte längre någon bonustabell med fast poängpris för olika bonusresor, utan i stället har dem en slags kalkylator som kallas ”mileage price estimator”. För flygningar på Air France och KLM är dessa priser variabla, medan resor på partnerflygbolag generellt är fasta. Att räkna ut exakt pris för en bonusresa inte helt enkelt, men de faktiska priserna visas i bokningsdialogen när man söker efter tillgänglighet. Det går som mest att hitta nio platser på samma flyg, och priset är högre än inom EuroBonus eftersom att dem inte debiterar bränsletillägg på varken SAS eller Star Alliance resor. Däremot kompenseras det av det större antalet bonusplatser som finns tillgängliga för medlemmar i Flying Blue. I likhet med betalda biljetter så kan priset för resan variera beroende på anslutningsflyg.

För resor mellan Europa och Nordamerika, Karibien och Sydafrika så är Flying Blue billigare än exempelvis SAS EuroBonus och Lufthansa Miles&More, medan resor till Asien och Sydamerika är högre. För att boka First Class hos Air France måste du vara guldmedlem eller högre i Flying Blue. Du måste också vara villig att betala omkring 500.000 miles för en tur och returresa till ett långväga resmål. Bonusresor i first class på partnerflygbolag kan i dagsläget inte bokas med Flying Blue.

Bonusplatser släpps 360 dagar i förväg och störst chans att få tag på de billigaste bonusresorna är att boka minst 10-11 månader i förväg.

Lång framförhållning A och O för att hitta Flying Blue bonusresor till de lägsta priserna. Utöver poängen tillkommer även skatter och bränsletillägg som brukar ligga på omkring 3500-5000 sek per person för en långresa i Business Class och mycket lägre i ekonomi klass och för resor inom Europa.

 • Europa till Nordamerika från 106 000 miles t/r i Business
 • Europa till Karibien från  135 000 miles t/r i Business
 • Europa till Sydafrika från 135 000 miles t/r i Business
 • Europa till Seychellerna från 135 000 miles t/r i Business
 • Europa till Mauritius från 135 000 milest/r i Business
 • Europa till Dubai från 90 000 miles t/r i Business
 • Europa till Papeete från 183 000 miles t/r i Business

Konvertera dina Amex Membership Rewards poäng till Flying Blue

Du behöver skapa ett konto hos Flying Blue samt länka det med ditt Amex Membership Rewards innan du kan föra över dina Amex-poäng till Flying Blue Miles. Detta görs i portalen för Membership Rewards på Amex hemsida. Viktigt är att namn och adress på ditt Flying Blue konto stämmer överens med ditt Amex-konto och man kan inte föra över poäng till andra Flying Blue konton än sitt eget. Att länka sitt konto kan ta upp till 24 timmar och när det är gjort så är det möjligt att överföra poäng. Växlingskursen för svenska Membership Rewards till Flying Blue är i dagsläget 10:1, en 10 MR-poäng motsvarar 1 Flying Blue mile.

Överföra poäng, steg för steg

 1. Registrera dig på klm.com eller på airfrance.com
 2. Logga in på ditt Amex-konto, lägg till det nya partnerkontot i din profil.
 3. För över dina Amex-poäng. Registrering och poängöverföring tar 5-10 arbetsdagar
 4. Nästa gång du vill föra över Amex-poäng till denna partner, är partnerkontot redan tillgängligt i din profil. 

Reser du med något flygbolag inom SkyTeam kan du ta dig till följande hubbar:

USA och Kanada (DL) 
Mexiko och Centralamerika (AM, AR, DL) 
Karibien (DL) 
Sydamerika (AR, DL)
Kontinentaleuropa (AF, KL, AZ, OK, SU, RO, UX) 
Östeuropa (OK, AZ, SU)
Ryssland (SU) 
Mellanöstern (AF, ME, SV, KQ) 
Asien (CZ, CI, MU, KE, MF, GA) 
Stillahavsöarna (GA)

Skriv en kommentar

Välkommen till vår reseblogg

eurobonuspoang.se är en privat blogg för poängsamlare.

Gör som oss – res gratis i Business class världen över med poäng från dina vardagsinköp! Läs tips på hur du samlar poäng med ett SAS Amex kort eller SAS Mastercard kort för att boka din nästa bonusresa. Vart drömmer du om att resa?

Instagram & Facebook

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Nya inlägg & senast uppdaterat:

Kampanjer:

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Vill du få ett mejl så fort ett nytt inlägg är uppe? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.