Guide – bonusresa Business & First Class

Guide – bonusresa Business & First Class

En lyx att kunna resa för insamlade poäng från vardagsinköp.

Som EuroBonus-medlem och årsavgiften som du betalar för ett SAS American Express kort, kan du resa två personer för poängpriset av 1 världen över (2-4-1 voucher). Du flyger gratis för dina insamlade poäng med samtliga flygbolag inom Star Alliance och kan boka bonusresa i Business Class & First Class. Du får såklart mest värde för dina poäng om använder dem till en resa i lyxigare kabinklass, snarare än att använda poängen till ekonomi. Du behöver inte vara höginkomstgagare eller tjäna massor med pengar varje månad för att komma iväg på en sådan resa. Om jag utgår från mig själv och min make, kan vi komma iväg på minst 1-2st sådana resor i Business Class till något exotiskt land varje år – utifrån hur vi spenderar våra vardagsinköp med vårt SAS American Express kort. Också är vi styrda av vår yrkesprofession och att vi sällan kan åka iväg på resor spontant eller ta semesterdagar hur som helst, hade så varit fallet hade vi kunnat åka på fler gratisresor/weekends varje år (utifrån att vår årliga spenderingar på kortet från vardagsinköp genererar fler poäng än vad vi göt av med årligen).

Genom att tänka strategiskt gällande dina inköp, kan du maximera din poängintjäning.

Förutsättningen är att du behandlar kreditkortet som du skulle behandla ditt vanliga bankkort, och därför bara handlar för det du har medel att betala av i slutet av månaden. Använd alltså inte ditt kreditkort som ett sådant, utan som ett vanligt bankkort (har man egentligen inte råd så handlar man därför inte).

Det finns dem som vill göra fler resor varje år, eller besöka ställen som annars är svåra att ta sig till, såsom Madagaskar eller Rarotonga. Det krävs dock lite mer planering och eventuellt mer flexibilitet då det finns färre First Class biljetter än Ekonomi-biljetter. Ett tips är att åka med väldigt kort varsel alternativt göra en bokning till destinationen du ska resa till med ett Star Alliance bolag i Business Class & sedan hålla utkik om det släpps biljetter i First Class på samma rutt. Var flexibel med din resväg. Flyg via större hubbar – de stora flygplatserna så som Frankfurt, Paris eller Zürich. Välj de lite ovanligare resvägarna. Res mitt i veckan. Var ute i god tid. Boka nästa års sommarresa under hösten året innan. Res till en närliggande destination och lös den sista sträckan på en separat biljett. Det går enkelt att boka om en redan bokad bonusresa senast 24h innan avresa, om du har använt en 2-4-1 voucher & vouchern & dina poäng fortfarande är giltiga. Skulle det inte dyka upp biljetter i First Class, får du ändå en skön upplevelse i Business Class. Kostnaden för en ombokning med Star Alliance är 150 sek per biljett och resenär. Ombokning på SAS flyg är däremot 750 sek per person och biljett.

Två olika kreditkort att välja mellan, vilket passar dig bäst?

På hemsidan har det skrivits i flertalet inlägg om de olika kreditkorten, så det är inget som jag tänker skriva om här. Men jag vill ändå poängtera att låta dig fundera på vilket av de två olika SAS kreditkorten som passar dig bäst.

  1. SAS Mastercard premium kortet, är positivt för dig som oftast flyger till destinationer dit SAS flyger. Har DU en spendering över 320.000 sek per år på kortet, blir du automatiskt Fly premium och det leder till att du kan uppnå Guld- och Diamantstatus endast genom att spendera på kortet. Med en sådan statusnivå kan du boka SAS Business världen för poängpriset i ekonomi utan kostnad. Det är just själva Fly Premium rabatten (ej att förväxla med poäng) som endast kan appliceras på en SAS flygning. Du kan inte kombinera Fly Premium rabatt med 2för1 rabatt från SAS AmericanExpress.
  2. SAS American Express korten däremot, har en annan fördel. Om du uppnår ditt spenderingskrav under ett kalenderår (de olika korten har olika villkor), så kan du boka bonusresa för halva poängpriset, 50% poängrabatt. Det vill säga att reser ni 2 personer betalar ni bara för 1. Med 50% poängrabatt kan du flyga med alla partnerflygbolag inom Star Alliance och är alltså inte låst till enbart SAS flygningar som Fly premium rabatten.

Få välkomstbonus när du skaffar American Express med vår länk

Välkomstbonus ges för Premium kort, Elite kort, Gold card och Platinum card. Maila oss ditt namn och att du önskar få inbjudan, så skickar vi länken till dig. Välkomstbonus gäller endast om du inte redan har, eller har haft, ett American Express-kort under de senaste 6 månaderna.

Amex Gold Card: 100.000 Amex-poäng
Amex Platinum: 200.000 Amex-poäng
SAS Amex Premium: 6.000 EuroBonus-poäng 
SAS Amex Elite: 12.000 EuroBonus-poäng

Villkor för välkomsterbjudande

Välkomstbonus American Express
Lufthansa First class a340-600

Guide – bonusresa Business & First Class

ANA First Class

ANA släpper endast två stycken platser i First Class på ett fåtal avgångar till och från Europa. Dessvärre släpps dessa awards i samband med att biljetterna går till försäljning 355 dagar innan avresa och dem syns inte förrän 337 dagar i förväg för oss som vill boka *A. Men du kan söka direkt på Uniteds hemsida på LHR-HND och FRA-HND i bägge riktningar för nonstop availability, så brukar ANA First dyka upp. Du kan också söka tillgänglighet hos Awardfares.com som visar platser upp till 360 dagar i förväg. Filtrera på First Class och två pers så visas alla tillgängliga datum. Om du har tillgång till inloggning hos Lufthansa Miles & More kan du dubbelkolla tillgängligheten. Du behöver vara medlem i Miles & More och ha ett poängsaldo på över 7.000 miles för att få söka tillgänglighet. Rutterna som brukar ha tillgänglighet för två platser är:

NH211/NH212 HND-LHR/HND t/r.
NH203/NH204
NH223/NH224 HND-FRA/t/r

Lufthansa First Class

Lufthansa är en favorit bland poängsamlare. Deras First Class betraktas av många som en av de bästa i världen. Lufthansa är också idag det enda flygbolag som erbjuder bonusplatser till EuroBonus i First Class över Atlanten.Tidigare fanns klassen på större delen av långdistansflottan, men idag finns den endast kvar på flygbolagets 19 Boeing 747-8, då Airbus A380 och A340-600 är på väg att pensioneras som ett resultat av Covid-19 pandemin. Boeing 747-8 förväntas dock stanna kvar i flottan fram till slutet av 2020-talet, vilket innebär att vi kan förvänta oss First Class ombord i några år framöver. En av de största höjdpunkterna är terminalen i Frankfurt för Lufthansas First Class-resenärer, ”Lufthansa First Class Terminal”. Detta är en helt separat byggnad för First Class-passagerare.

Med åtta förstaklassplatser per plan betyder det att Lufthansas flotta officiellt för närvarande har totalt 152 förstaklassplatser. Det är fortfarande okänt om Lufthansa Groups kommande flygplansbeställningar, men dem har gått ut med att deras flotta i München-baserade A350 First Class kabin nu är garanterad. Lufthansa Group har en hel del A350 och 787 i beställning, men vi vet inte ännu hur dessa plan kommer att fördelas mellan Lufthansa, Austrian och SWISS.

Lufthansa erbjuder en gedigen förstaklassupplevelse på sin Boeing 747-8

Lufthansa erbjuder en gedigen förstaklassupplevelse på sin Boeing 747-8 (en njutning att kunna sitta i näsan på drottningen). Lufthansas 747-8 förstaklasshytt har totalt åtta sittplatser, fördelade på tre rader. Det finns tre rader med enkelsäten på varje sida, och sedan i den tredje raden finns det ett par säten i mitten.

Lufthansa kommer att flyga fem stycken A340-600 från München

Lufthansa kommer tillfälligt att återaktivera fem Airbus A340-600-flygplan, som kommer att vara baserade i München sommaren 2022, och kommer att gå i pension efter sommaren 2023. Anledningen till att den här tillfälliga lösningen behövs är att för närvarande lufthansas enda plan med första klass är Boeing 747-8, och de är baserade i Frankfurt. På sensommaren 2023 planerar Lufthansa att ta emot några A350 med första klass, som kommer att vara baserade i München. Varför Lufthansa endast kommer att installera första klass på A350-900s, men inte på sina 777-9s är för att dem senare förväntas vara baserade i Frankfurt, medan A350-900 i allmänhet kommer ha sin bas i München. Det finns efterfrågan på första klass från München, särskilt för marknader som Los Angeles, New York och San Francisco. Lufthansa har uppdaterat sitt schema för att återspegla vilka rutter som kommer att ha A340-600s. Från och med den 27 mars 2022 kommer Lufthansa att flyga dessa plan från München till följande destinationer:

Boston (BOS)
Los Angeles (LAX)
Newark (EWR)
New York (JFK)

Utöver det kommer ett par A340-600 att flyga från Frankfurt till New York och Washington, men förstklassig service kommer inte att säljas på dessa flygningar. Dessa plan kommer sedan att pensioneras efter resesäsongen sommaren 2023, när Lufthansa tar emot Airbus A350-900 med förstklassiga kabiner.

Guide – bonusresa Business & First Class

På dessa rutter från München hittar du First Class med Lufthansa

Flygbolagets ruttplanering är mer komplicerad än någonsin tidigare, med tanke på resebegränsningar och pandemin som fortfarande styr till viss del. Det sker förändringar hela tiden av vilka rutter som har Lufthansa första klass (och när). Just nu erbjuder Lufthansa rutter som trafikeras av Boeing 747-8 i First Class från Frankfurt:

Bangalore (BLR)
Buenos Aires (EZE)
Chicago (ORD)
Delhi (DEL)
Johannesburg (JNB)
Los Angeles (LAX)
Mexico City (MEX)
Miami (MIA)
Newark (EWR)
San Francisco (SFO)
Sao Paulo (GRU)
Shanghai (PVG)

New York (JFK) från januari, 2022
Washington (IAD) från februari, 2022

Du kan lösa in miles från alla typer av Star Alliance flygbolag för resor i första klass. Lufthansa släpper bonusplatser i First Class till EuroBonus ca 14 dagar innan avgång.

De rutter som det i regel släpps flest platser i First Class i är: Boston (BOS), Chicago (ORD), Detroit (DTW), Mexico City (MEX), New York JFK (JFK), New York – Newark (EWR), Washington (IAD), Delhi (DEL), Bangalore (BLR)

Det är inte helt enkelt att hitta ut- och hemresa samtidigt när man ska boka bonusplatser. Bonusbiljetter släpps vid midnatt lokal tid. Bonusbiljetter i Business class släpps generellt 330 dagar innan avresa och First class olika beroende på flygbolag, men betydligt kortare inpå avresa. Det kan fortfarande släppas platser 5 dagar innan, eller 3 dagar innan. Lufthansa tillhandahåller förstaklassplatser för för medlemmar av partnerflygbolagens bonusprogram högst 15 dagar före avgång. Tillförlitlighet gällande lediga bonusplatser är ganska hög när det gäller Lufthansa, förutsatt att det finns tomma platser.

Man måste normalt hänga på låset och boka utresan, sen får man ringa in och lägga till hemresan när den släpps. Rent tekniskt om du ringer in och bokar utresa, och applicerar din 50% poängrabatt från American Express, och sedan ringer in några veckor senare när du hittat hemresa, brukar poängen återbetalas för att sedan dra hela poängsumman för bonusresan. Med andra ord kommer du att behöva söka efter tillgänglighet under flera dagar innan platser till slut öppnar sig i First Class. Säkra upp en bokning i Business Class – och ändra till First Class om tillgängligheten öppnar upp sig. En ändring kostar 150 kr per person. Tyvärr är ju avgiften för om- och avbokningar med SAS numera betydligt högre men det får man nog acceptera om man ska säkra utresan. Det hela är naturligtvis en medveten strategi från SAS att få in 750 kr extra per biljett. De vet ju om att det enda sättet att få tag på en bonusbiljett är att boka utresa och hemresa separat. 

Poängpriser

Nordamerika: 87.500 poäng per passagerare med en (1) st Amex 2-4-1 voucher (ord.pris 175.000)
Sydamerika, Södra Afrika, och Asien: 112.500 poäng per passagerare med en  (1) st Amex 2-4-1 voucher (ord. pris 225.000)

Alternativ med överförbara poängvalutor, med priser som anges för enkelresa mellan USA och Europa:

The Avianca LifeMiles program charges 87.000 miles
The Air Canada Aeroplan program charges 100.000 miles (for up to 6.000 miles of travel)
The United MileagePlus program charges 121.000 miles

När släpps bonusbiljetter hos flygbolagen?

På SAS hemsida ser du under fliken ”details” info vilken flygplanstyp m.m
Awardfares kan du hitta och övervaka pristillgänglighet i EuroBonus
Star Alliance egen sökmotor är bra att söka dina resor, eller United Mileage plus, LifeMiles och Awardfares.com. Själv har jag ett abonnemang hos Awardfares där jag enkelt kan söka efter och bevaka tillgänglighet för bonusbiljetter.

När släpps bonusbiljetter hos flygbolagen?

På Awardfares kan du söka efter och hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class och First class. Få 20% rabatt på din första månads- eller årsbetald prenumeration när du tecknar ett Gold eller Diamond medlemskap hos Awardfares genom vår länk. Att skapa ett medlemskap är kostnadsfritt. 

Läs mer om Awardfares här.

Du kan söka efter tillgänglighet i First Class på United.com.

Sökverktyget är gratis att använda. Sök och klicka i rutan ”Book with miles”. Håll utkik efter ”Business Saver Award” om det är Business du letar efter, då det är dessa som är bokningsbara för bonusbiljetter (med en 50% poängrabatt från American Express). Önskar du att åka i First Class, då är det i stället ”First Saver Award” biljetter du ska hålla utkik efter. Det är såklart ingen garanti att dessa är bokningsbara hos sas, men det bästa sökverktyget som matchar EuroBonus.

Buda på uppgraderingar till Business Class hos SAS

Auktioner på uppgraderingar till Premium Economy och Business Class har blivit allt vanligare hos SAS PlusGrade. Du som kund erbjuder ett pris för en biljett i en specifik bokningklass, sedan är det upp till flygbolaget att acceptera ditt bud av poäng eller neka. För flygbolaget är auktionerna en extra intäktskälla att fylla upp stolar som annars hade gått tomma. Flygbolagen själva bestämmer vilka bud som accepteras så riskerar de inte att äventyra försäljningen av ordinarie Business Class-biljetter då ett lagt bud inte garanterar en uppgradering.

Lämna ett svar