Close

EUROBONUSPOÄNG

SAMLA POÄNG FRÅN DINA VARDAGSINKÖP TILL DIN DRÖMRESA | FLYG GRATIS MED ALLA FLYGBOLAG INOM STAR ALLIANCE

KORT SOM GER MEST BONUS & CASHBACK

KORT SOM GER MEST BONUS & CASHBACK

Kreditkortsguiden ger tips om olika kort som ger bonus och cashback på dina köp

Lär dig om hur du väljer rätt kort som passar dig och matchar din livsstil. inlägget nedan är utdrag från kreditkortsguiden.se

Vad för slags bonus eller caschback kan man få genom att använda ett kreditkort?

Bonussystemen kan delas in i två kategorier: Bonuspoäng & Cashback. Nästan alla kreditkort har något slags bonussystem som genererar bonus för varje krona du spenderar med kortet. Fördelen att göra köp med ett kreditkort som har bonus är att man belönas för att använda kortet. Belöningen gör det möjligt att spara pengar på kortanvändandet, istället för att det leder till extra utgifter. Det kortet som ger högst bonus är inte alltid det kortet som är bäst för dig. Vad man ska tänka på när man väljer ett kreditkort med cashback eller bonus är att utgå från om bonusen är något som är förmånligt för just dig och om du kommer att använda den. Räntor, avgifter och utagsavgift är också viktigt att tänka på om du inte tänker betala av den totala skulden varje månad. Om du har tänkt att använda kortet utomlands och när du reser är det viktigt att veta om reseförsäkring finns och om den i så fall uppfyller dina behov.

Det kortet som ger högst bonus är inte alltid det kortet som passar dig bäst, utan det handlar om att väga in årsavgiften mot förmånerna som man får för årsavgiften på kreditkortet. Om man inte bryr sig om poängen utan bara vill ha ett enkelt kreditkort och få återbäring på sina köp (ungefär som Refunder) så finns det många kreditkort som varken har årsavgift eller ansökningsavgift. Nackdelen är då att du då inte får några bonuspoäng eller andra medlemsförmåner.

Olika typer av cashback eller bonus

* Cashback på alla köp
* Cashback inom en viss bransch eller kategori (t.ex. resor eller drivmedel)
* Tidsbegränsad cashback
* Cashback hos utvalda partners eller butiker (t.ex. matbutiker, resebolag osv)
* Bonuspoäng att betala flygresor med (EuroBonus, American Rewards eller Norweigan)
* Bonus att handla tjänster och produkter inom själva bonusprogrammet i deras “poängshop”
* Bonus att dra av på kortfaktura/ årsavgift
* Bonus att skänka till välgörenhet
* Cashback – Pengar (“återbäring”) insatta på ditt bankkonto
* Bonuscheck 2 till 3 gånger per år med den cashback du tjänat in, vanligt för bensinkort.

Cashback

Kreditkort som ger Cashback ger köparen pengar tillbaka vid varje köp. Exempelvis att man får tillbaka mellan 1-3 procent på alla köp man gör per månad. Alternativ kan man se det som att man får 1-3 procent i rabatt på allt som köps med kortet. Fördelen med cashback är dess återbäring på varje köp. Att få pengar tillbaka är väldigt enkelt och friktionsfritt. Dessa kort passar bra för de som inte vill krångla med något bonuspoängsystem. Dina pengar kan betalas ut, beroende på kreditutgivare, på helt olika sätt.

Cashback får du antingen genom pengar insatta på ditt konto, avdragna från din faktura, eller skickade till dig som en värdecheck. Den uppenbara fördelen med ett kreditkort som ger cashback är dess återbäring på varje köp. Att få pengar tillbaka är väldigt enkelt och friktionsfritt. Cashback passar bra för de som inte vill krångla med något bonuspoängsystem, eller exempelvis inte önskar att växla in sin bonus mot flygbiljetter inom EuroBonusprogrammet.

Exempel på cashback hos olika kreditkort

Att använda sitt kreditkort för samtliga köp kan vara ett bra sätt att få extra återbäring i vardagen. För att förtydliga hur mycket cashback ett kreditkort kan generera tillbaka till dig kan du se exemplet i listan nedan där en familj spenderar 500 000 kr per år, uppdelat på två personer med samma kort – alltså 250 000 sek vardera.

Använder du exempelvis Komplett Mastercard kortet eller OKQ8 VISA kortet och samtidigt lägger pengar på flygbiljetter varje år så är inte det så fördelaktigt, eftersom att du inte kan använda din bonus till gratis flygningar. Men om du inte har visioner om att resa, utan endast vill ha cashbask så är Komplett Mastercard kortet väldigt förmånligt. Se räkneexempel vid en spend på 150 000 sek per år i tabellen längre ned.

Cashback i procent från ett kortÅterbäring
Cashback på 0,5 %2500 sek
Cashback på 1 %5000 sek
Cashback på 1,5 %7500 sek
Cashback på 2 % 10 000 sek
Cashback på 2,5 %12 500 sek
Cashback på 3 %15 000 sek

Hur mycket tjänar man på att ha ett kreditkort med bonus i stället för cashback?

De flesta kreditkort ger inga poäng för uttag av kontanter eller kontoöverföringar. Fördelen att göra köp med ett kreditkort som har bonus är att man belönas för att använda kortet.

För mig som har SAS Amex premium och SAS Mastercard premium blir den totala årsavgiften 2790 sek, men det innebär också att jag och min man kan resa i Business Class världen över en gång per år utan att behöva betala för flygbiljetterna. Därför kompenserar årsavgiften för den förmånen som vi får tillbaks. Inom EuroBonus är det möjligt att tjäna dubbla poäng på sina vardagsinköp genom att exempelvis göra alla sina onlineköp genom på SAS Online shop, eller att växla sina poäng hos Coop och Preem till EuroBonus-poäng. Det gör att det är relativt enkelt att samla ihop tillräckligt med poäng till en flygresa, dessutom betalar du bara halva poängpriset om du har ett SAS Amex Premium eller Elite kort.

Flyga gratis med 26 olika flygbolag inom Star Alliance när du har ett SAS American Express kort

Ett vanligt förekommande bonuskort är SAS American Express kort som är kopplat till EuroBonus-poäng och Star Alliance där du kan flyga gratis med 26 olika flygbolag. Skillnaden mellan SAS kort och Norwegians kort är att det senare ger CashPoints och inte EuroBonus-poäng. Men användningen av dessa två kreditkort syftar till att få gratis flygresor eller uppgraderingar. Om du vanligtvis reser några gånger per år och ändå planerat att köpa flygbiljetter är SAS American Express kort fördelaktigt eftersom att du får bonus på alla dina vardagsinköp som du kan betala flygbiljetten med. Dessutom har SAS American Express kort förmån att kunna resa för halva poängpriset en gång per kalenderår. Bonusbiljetten kallas ofta för 2-4-1 voucher som alltså ger 50 % rabatt när man bokar en bonusresa för två personer, dvs den medföljande personen reser för 0 poäng. Reser man ensam betalar man i stället halva poängpriset.

Om man bor i Skandinavien och vill tjäna bonuspoäng till gratis resor, vore det dumt att använda sig av American Express renodlade kort (green, gold, platinum) då man inte får någon 50% poängrabatt och dessutom är växlingskursen från Membership Rewards till EuroBonus-poäng inte så imponerande. SAS Amex Membership Rewards kan växlas över till SAS Eurobonus till kursen 16:1, det vill säga att för 160 000 Amex Membership Rewards får du 1000 SAS Eurobonuspoäng. 

Jämförelse kreditkort med bonus kontra cachback

KreditkortÅrsavgiftIntjäningBonus / cashback
SAS Amex Classic0 sek0 kr i medlemsavgift. Med personlig inbjudan ges 6 000 poäng i välkomstbonus efter en spendering om 10 000 kronor under sina första 3 månader som kortmedlem.100 000 sek spenderat ger 10 000 poäng. Bonus – Flyg 2 för 1 en gång per år inom Europa.
SAS Amex Premium1200 sek15 poäng per 100 kr spenderat. Med personlig inbjudan ges 12 000 poäng i välkomstbonus efter en spendering om 15 000 kronor under sina första 3 månader som kortmedlem.150 000 sek spenderat ger 22 500 poäng. Bonus – Flyg 2 för 1 en gång per år i hela världen två gånger per år världen över.
SAS Amex Elite4800 sek20 poäng per 100 kr spenderat. Med personlig inbjudan ges 18 000 poäng i välkomstbonus efter en spendering om 20 000 kronor under sina första 3 månader som kortmedlem.300 000 sek spenderat ger 60 000 poäng. Bonus – Flyg 2 för 1 i hela världen två gånger per år världen över. + 20 000 statuspoäng per år, silvermedlem.
SAS Amex Elite Betalkort6000 sekUppdateras inom kort. 20 poäng per 100 kr spenderat.Betalkort, inget kreditkort. fakturan måste betalas i sin helhet varje månad.300 000 sek spenderat ger 60 000 poäng. Bonus – Flyg 2 för 1 i hela världen två gånger per år världen över. + 20 000 statuspoäng per år, silvermedlem.
Amex Blue Cashback4201,25%. Värde 3750 sek per år. + 420 kr Cashback efter ett år som kortmedlem.
Amex Green0 sek1 poäng per krona spenderat.
Med personlig inbjudan ges 50 000 Membership Rewards i välkomstbonus efter en spendering om 10 000 kronor under sina första 3 månader som kortmedlem.
Poängen kan användas till att betala fakturan och växlas till flera program, även hotell.
Amex Gold2100 sek1 poäng per krona spenderat. Med personlig inbjudan ges 100 000 Membership Rewards i välkomstbonus efter en spendering om 15 000 kronor under sina första 3 månader som kortmedlem.Poängen kan användas till att betala fakturan och växlas till flera program, även hotell.
Amex Platinum6600 sek1 poäng per krona. Med personlig inbjudan ges 200 000 Membership Rewards i välkomstbonus efter en spendering om 20 000 kronor under sina första 3 månader som kortmedlem.Poängen kan användas till att betala fakturan och växlas till flera program, även hotell.
Komplett Mastercard0 sek1-4 % caschackca 1500 – 6000 sek
Bank Norweigan0 sek0,5 % Cashpoints
På 20 000.- tjänar du 100 CashPoints.
7500 Cashpoints
+ 10 % rabatt på Flexbiljetter
Coop kreditkort 295 sek0, 05 poäng per krona i andra butiker än Coop.7500 coop-poäng
+ går att växla till EuroBonus

Få Välkomstbonus när du ansöker om ett American Express kort

När du ansöker om kort på American Express hemsida, får du ingen välkomstbonus. Den får du endast om du blir inbjuden, vill du använda min länk vid ansökan hittar du länken under poängkampanjer i menyn.

Kommentera

Close
%d bloggare gillar detta: