UPPTÄCK fördelarna med SAS EUROBONUS kreditkort

UPPTÄCK fördelarna med SAS EUROBONUS kreditkort

Varför ska man ha ett SAS EuroBonus kreditkort? är det verkligen fördelaktigt med kreditkort i plånboken?

Det finns inga storbanker eller vanliga bankkort som ger dig ersättning för att du sätter in din lön och spenderar dem genom banken. Dem tar in höga räntor och varje gång du betalar med ditt vanliga bankkort, så betalar butiken en avgift för korttransaktionen till banken. Handlaren i sin tur ska skatta för sin inkomst, och storbankerna gör miljardvinst utan att dela med sig till oss som gynnar dem. Om man i stället försöker styra sina köp med ett kreditkort, så gynnas du själv i stället för dina transaktioner och den spendering du gör. Kreditkort är grymt bra under rätt förutsättningar, med det menar jag att man aldrig ska handla för pengar man inte har. Man handlar med kreditkortet som om det vore ett bankkort och att man betala hela fakturan i slutet av månaden. Om du betalar av dina skulder på kreditkortet i helhet varje månad, tillkommer inga räntor eller avgifter. Alla kort som beskrivs i den här artikeln kan du säga upp när som helst – och få tillbaka årsavgiften för den del du inte förbrukat. Detta gäller oavsett om du betalat avgiften i förskott eller per månad. 

Hemligheten till att kunna resa gratis världen över

Ja, det är att tjäna sina poäng via SAS EuroBonus kreditkor (SAS American Express eller SAS Mastercard), eller att använda sig av ett renodlat American Express kort. Vi tjänar flera hundratusen poäng varje år genom att strategiskt använda oss av dessa olika kreditkort. 

Det finns ett antal kort som ges ut i samarbete med SAS, men även Norwegian, Lufthansa British Airways har sina egna kort i Sverige. American Express ger ut både kort under SAS varumärke (co-branded), och under sitt egna varumärke. Kreditkort som gynnar resande för som är bosatta i Sverige är SAS EuroBonus Mastercard kort, SAS AmericanExpress kort och renodlade AmericanExpress kort.

SAS Kreditkort (SAS American Express eller SAS Mastercard)

Att bli medlem i SAS EuroBonus kostar inget och du kan bli medlem direkt på sas.se. Det finns i dagsläget fem olika kort att välja bland, de olika korten kommer med olika årsavgift och förmåner. Jag kommer att specificera skillnader mellan dem nedan och länka till varje inlägg där du kan läsa mer om de olika korten. Det är endast med SAS American Express kort som du kan samla EuroBonus-poäng och resa för 50% av poängpriset. Om du i stället väljer ett SAS Mastercard kort kan du endast få bonsrabatterade resor på SAS flygningar, vilket gör att du endast kan resa till länder som SAS flyger till. Reser du ofta exempelvis till USA så är det ju förmånligt med detta kort eftersom att SAS flyger till många olika städer i USA.

Med ett SAS Amex, tjänar du endast EuroBonus-poäng. Du tjänar EuroBonus-poäng på alla köp du gör med kortet. Det innebär att alla poäng som du får från din spendering på kortet, går in på ditt EuroBonus-konto. Med SAS Amex-korten får du möjligheten att boka en bonusresa till 50% av poängpriset när du har handlat för ett specifikt belopp under ett kalenderår. Reser du själv betalar du alltså halva poängpriset & reser ni 2 personer betalar du endast för en person.  Poängen kan användas för att uppgradera eller betala flyget eller hotellet på nästa resa. Du kan flyga med alla flygbolag inom Star Alliance som kan ta dig över hela världen. Alla American Express kort kan du närsomhelst säga upp, du får tillbaka årsavgiften för den del du inte förbrukat. Kontantuttag, köp av resecheckar och valuta, din medlemsavgift för kortet, samt avgifter vid försenad fakturabetalning genererar inga poäng. Dina EuroBonus-poäng som du tjänar på varje köp, är giltiga i 5 år från intjänandedatum, vilket gör att du har gott om tid att samla ihop poäng till en lyxigare resa i Business eller First Class.

Renodlade American Express kort (Green, Gold & Platinum)

Med ett vanligt amex kort däremot, är kortet i stället anslutet till amex eget poängsystem som heter Membership rewards. vilket innebär att alla dina poäng som du får från spenderingar på kortet hamnar på ditt Memberships reward konto, du får alltså ingen 50% poängrabatt med ett vanligt Amex-kort. Däremot kan du välja att överföra dina Membership rewards poäng till exempelvis Avios poäng där du kan boka bonusresor med flygbolag som ingår i OneWorld alliansen (British airways, Qatar, Emirates m.fl.

Din guide till olika svenska kredit-och betalkort

1. American Express

American Express är ett företag som står starkt på den svenska marknaden, historiskt är dem kända för sin extraordinära service, försäkringar och förmåner som kommer med de olika korten. Tyvärr har det också historiskt sett varit problem i Norden med att kortet inte accepterats på så många ställen som betalningsmetod. Många håller fast vid detta tankesätt, men själv skulle jag absolut påstå att det inte stämmer. Vi bor i en mindre ort (Nässjö), som ligger på ganska långt avstånd från Stockholm, Göteborg och Malmö, och många butiker här är lokala som inte ingått i något French Chise (frenchcheesebuisness). Det är få av butikerna i stan som inte accepterar American Express som betalningsmetod, till och med torghandlarna som säljer jordgubbar på sommaren har iZettle med mobila betalterminaler.

Såklart, du kommer alltid att hitta vissa butiker som inte vill betala för att lägga till AMEX som betalningsmetod i deras kortterminaler. Du kan alltid se om den vara du ska köpa, finns att beställa i deras onlinebutik eller någon annan onlinebutik – eller vice versa. Exempelvis så accepterar Lindex Amex i fysisk butik, men inte online. Likaså accepteras inte Amex i flera av Mio:s butiker (frenchcheesebuisness), men i deras onlinebutik accepteras Amex. Klarna och PayPal accepterar i regel alltid Amex när man handlar online. Det är dock alltid smart att ha ett backup-kort (t.ex ett MasterCard eller Visa) till de få gånger då Amex inte accepteras. Bara man tänker till, så finns det många strategier och knep att ta till för att komma långt med att använda sitt American Express kort.

Varför vill inte vissa handlare & butiker erbjuda amex som betalningsmetod?

Amex är inte speciellt dyrt. Men ryktet lever kvar från förr då det var en större skillnad i avgifter mellan Amex och MC/VISA. Som handlare krävs ett separat avtal med

Zettle kör idag 1,85 % på alla kort. Andra lösningar varierar nog väldigt mycket beroende på omsättning, vilket gör att många mindre kiosker och foodtrucks nu plötsligt tar Amex – medan Apoteket och en del välkända bilfirmor inte gör det med hänvisning till avgifterna, trots att de borde ha ganska bra förhandlingslägen. Amex och dessutom kommer pengarna in på kontot lite senare än då andra kort används. Annars ingen skillnad. Det beror alltså på inlösaren, inte butiken. Har du terminal från x så tar x ut högre på Amex. MC/VISA hade ofta en fast avgift samt rörlig. Detta gör att ett kortköp på 10kr är dyrare med MC/VISA men vid större köp så var det ofta marginellt dyrare med amex. 

Vilka SAS Amex-kort är bäst och skapar mest värde?

Läs mer om respektive kort genom att klicka på länken.

Få välkomstbonus när du skaffar American Express med vår länk

Välkomstbonus ges för Premium kort, Elite kort, Gold card och Platinum card. Maila oss ditt namn och att du önskar få inbjudan, så skickar vi länken till dig. Välkomstbonus gäller endast om du inte redan har, eller har haft, ett American Express-kort under de senaste 6 månaderna.

Välkomstbonus American Express

Amex Gold Card: 100.000 Amex-poäng
Amex Platinum: 200.000 Amex-poäng
SAS Amex Premium: 6.000 EB-poäng 
SAS Amex Elite: 12.000 EB-poäng


2. SAS EuroBonus Mastercard – ett komplement i plånboken

SAS EuroBonus Mastercard

SAS EuroBonus Mastercard har inte någon 50% poängrabatt vid en viss spendering på bonusresor. Det är endast SAS American Express kort som har sådant erbjudande. Däremot har SAS Mastercard något som heter Fly Premium, vilket innebär att du kan boka och betala poängpriset för en bonusresa i ekonomi, och uppgradera till Business class vid tillgänglighet utan extra kostnad.

Med SAS EuroBonus Mastercard tjänar du poäng på alla dina vardagsköp, oavsett om det är flygresor, kläder, mat eller något till hemmet.

Poängen från dina betalningar med kortet överförs till ditt EuroBonus-konto och kan användas till flygresor, hotellnätter på över 600 hotell, biluthyrning och i SAS EuroBonus shop.

SEB Kort har i samarbete med SAS släppt två olika kreditkort som man kan tjäna SAS-poäng på. Korten är inte lika bra som American Express-korten och fungerar bäst som ett komplement till ett American Express kort. Önskar man tjäna EuroBonuspoäng på köp där American Express, PayPal inte fungerar som betalningsmetod, så är SAS Mastercard ett bra alternativ i plånboken, eftersom att Mastercard accepteras överallt. Förutom att SAS Mastercard är ett bra komplement till SAS American Express, så finns det ytterligare en stor anledning till varför du skulle vilja ha Mastercard premium kort, nämligen att du kan förlänga SAS Mastercards dubbla poänghelger med ett gratiskort som heter Curve (mer om det senare).

SAS Eurobonus World Mastercard – ett utmärkt komplement till ditt SAS American Express kort

Årskostnad: 395 kr/år.
Välkomstbonus: 3.000 EuroBonus-poäng efter tre köp inom 30 dagar.

SAS Eurobonus World Mastercard är det billigare av de två korten och kostar 395 kr/år. När det kommer till förmåner och intjäning så är kortet sämre än det billigare Amex-kortet (SAS American Express Premium kort). Den enda anledningen till att du skulle välja det här kortet är att du får poäng på köp i butiker som inte går att göra med ett American Express.

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 3.000 EuroBonus-poäng efter tre köp inom 30 dagar.
 • 10 EuroBonus-poäng per 100 kr på köp i sek
 • 15 EuroBonus-poäng per 100 kr på köp i utländsk valuta
 • 20 EuroBonus-poäng per 100 kr vid köp hos SAS.
 • Basic reseförsäkring ingår. Amex reseförsäkring är klart bättre.  
 • Du kan skaffa extrakort (Point Earner) för 95 kr/år.
 • Du kan tjäna poäng för upp till 200.000 sek per år med ditt kort, därefter ingen poängintjäning. Vid högre spendering krävs Premium-kortet.
 • Läs mer om SAS Eurobonus World Mastercards försäkring här.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM SAS MASTERCARD WORLD.


SAS Eurobonus World Mastercard Premium – fler fördelar, statuspoäng och Fly premium

Årskostnad: 1855 kr/år
Välkomstbonus: 10.000 EuroBonus-poäng efter tre köp inom 30 dagar

Samla poäng till bonusresan med SAS EuroBonus Mastercard Premium och njut av fördelarna med en högre serviceklass för både dig och dina medpassagerare. Du reser i SAS Plus eller SAS Business men betalar bara för SAS Go och får tillgång till Fast Track och SAS lounger i samband med din resa.

SAS Eurobonus World Mastercard Premium är det dyrare Mastercardet som både kommer med fler fördelar och högre intjäningav poäng. Med det här kortet kan man tjäna statuspoäng som hjälper en kvalificera mot högre status inom EuroBonus. Kombinerar du detta kort tillsammans med SAS American Express Elite (som ger 20.000 statuspoäng per år) kan det bli en rejäl skjuts mot EuroBonus Gold statusnivå. Du tjänar 3.75 statuspoäng för varje 100 kr som du spenderar på kortet. De statusgrundande poängen går inte att använda till resor, utan dessa hjälper uppnå högre statusnivå hos SAS. Du kan läsa mer om hur det funkar här.

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 10.000 EuroBonus-poäng efter tre köp inom 30 dagar.
 • 15 EuroBonuspoäng per 100 kr på köp i sek
 • 20 EuroBonus-poäng per 100 kr på köp i utländsk valuta
 • 25 EuroBonus-poäng per 100 kr vid köp hos SAS.
 • Du tjänar 3.75 statuspoäng för varje 100 kr som du spenderar på kortet.
 • Obegränsad poängintjäning (jmf. med vanliga SAS Mastercard som stryper poängintjäning vid 200 000 sek/år)
 • Fly Premium: möjlighet till att boka bonusresor i SAS Plus eller SAS Business men betala för SAS Go (economy). villkor måste uppfyllas.
 • Du kan skaffa extrakort (Point Earner) för 95 kr/år.
 • Reseförsäkring ingår. Amex reseförsäkring är dock klart bättre.  Läs mer om SAS Eurobonus World Mastercard Premium försäkring här. 

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM SAS MASTERCARD PREMIUM.

SAS Fly premium

Du blir automatiskt Fly Premium när du innehar ett SAS Mastercard premium kort

Fly Premium låter dig boka en bonusresa i SAS Plus eller SAS Business men endast betala poängpriset för en ekonomibiljett. Inom Fly Premium finns det fyra olika nivåer, som avgör vilken typ av rabatt du kan få och hur ofta du kan utnyttja rabatten. Fly Premium-rabatten gäller på tur och retur-resor och såklart under förutsättning att det finns bonusplatser tillgängliga i SAS Plus eller SAS Business.

Samla poäng tillsammans med SAS Mastercard PointEarner kort – ett extrakort till din partner eller vän för 95 sek/ år.

95 kr/år. som gör att du kan tjäna poäng snabbare. Görs tre köp på extrakortet inom 30 dagar från att du aktiverar det får du dessutom EuroBonus-poäng som välkomstbonus.

Med ett PointEarner behöver den som samlar poäng med dig inte vara medlem i SAS EuroBonus. Du som har huvudkortet är betalningsansvarig för alla köp Alla poäng överförs till ditt EuroBonuskonto & alla köp samlas på en faktura, specificerat per kort. Gör tre köp med PointEarner inom 30 dagar så får du Extrapoäng i välkomstpremie (1.000 poäng för Mastercard och 2.000 poäng för Mastercard Premium).

3. Kombinera ditt SAS Mastercard kort med curve & förläng SAS Mastercard dubbla poänghelger upp till 120 dagar tillbaks i tiden!

Kombinera Revolut och Curve gratiskort på semestern – då har du fria uttag upp till 4.000 sek per månad. Växla dina pengar till lokal valuta innan du handlar eller tar ut kontanter

Curve Standard kort är kostnadsfritt och har inga kostnader kopplade till kortet. Det fysiska kortet har alltså ingen månadskostnad, förutom en engångskostnad för beställning på €4.99 (50 sek). Har du flera kort i plånboken, men endast skulle vilja ha ett kort? Curve är både ett kort och en app i mobiltelefonen som ersätter alla dina kort i plånboken, ett ”paraplykort”. I appen lägger du till dina kreditkort och betalkort, när du ska betala väljer du vilket av dem du vill använda i appen och betalar sedan med Curve-kortet. 

För dig som inte redan använder CURVE när det är dubbla poängkampanj, så är det läge att skaffa kortet & få dubbla poäng på dina köp redan nu

Du kan använda Curve betalkort i kombination med SAS Mastercard och deras dubbla poäng-kampanjer för att maxa intjäning av EuroBonus-poäng. Du samlar dina EuroBonus-poäng precis som vanligt om du väljer att ha ett underliggande kort som ger dig EuroBonus-poäng vid köp. Med en användbar funktion som heter ”GBIT” (Go back in time) kommer du att kunna flytta en transaktion från ett kort till ett annat med upp till 120 dagar tillbaka i tiden, vilket maxar din intjäning av EuroBonus poäng.Har du idag ett extra kort till din partner (ett så kallat PointEarner kort)? Då kan du i stället använda Curve och endast koppla SAS Mastercard huvudkort i appen och kunna spara kostnaden för Point Earner kortet.

Hur man använder “GBIT – Go back in time” under dubbla poänghelg med SAS Mastercard kort? 

Det är denna funktion GBIT (Go Back In Time) som är extra bra för oss som samlar EuroBonus poäng, eftersom att du kan förlänga den dubbla poänghelger med SAS Mastercard upp till 120 dagar tillbaks i tiden. Detta kommer att ge dig en massa extra poäng på köp som du alltså gjorde innan poänghelgen startade! Go Back in Time är varumärkesskyddat, så du hittar inte funktionen någon annanstans än hos Curve. 

Tack vare funktionen GBIT kan du börja samla dubbla poäng innan det aktuella datumet för kampanjen egentligen börjar. Curve kommer debitera köpen på ditt SAS kort på dagens datum (alltså ej det ursprungliga köpdatumet) och göra ett återköp på det ursprungliga kortet. Om du gjort återköp i någon butik någon gång vet du att det dröjer några dagar innan pengarna kommer tillbaka in på kontot. 

Curve standard kort ger dig möjligheten att flytta 3 transaktioner upp till 30 dagar tillbaks i tiden. Behöver du obegränsad användning av flyttning av transaktioner och öka antalet dagar från 30 till 120 dagar bör du titta närmare på något av premiumkorten Curve X, Black eller Metal.

 • Curve Standard. Kostnadsfritt. – 3st GBIT per månad upp till 30 dagar tillbaks i tiden
 • Curve X €4.99/mån – GBIT upp till 60 dagar tillbaks i tiden
 • Curve Black €9.99/mån – GBIT upp till 90 dagar tillbaks i tiden
 • Curve Metal €14.99/mån – GBIT upp till 120 dagar tillbaks i tiden
 • Fria uttag Curve Blue – €200/ mån 
 • Fria uttag Curve Black – €400/ mån
 • Fria uttag Curve Metal – €600/ mån 
 • Ingen växlingsavgift sön 23.59-fre 23.59
 • reseförsäkring världen över med AXA
 • Phone insurance med Curve Metal
 • Car Hire Insurance med Curve Metal

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM CURVE.

Du får €10 i välkomstbonus med vår inbjudningslänk.

Standardkortet är kostnadsfritt. Du får 100kr (€10) i välkomstbonus påfyllt i Curve när du skaffar Curve med med vår inbjudningslänk. Öppna länken nedan i din mobiltelefon, då du också behöver ladda ned appen.


Med ett Revolut måste du sätta in pengar i förväg för att handla med kortet, precis som att ladda ett kontantkort på mobiltelefonen, men det är fortfarande ett VISA kort.

Om du kombinerar Curve standard kort som är kostnadsfritt tillsammans med Revolut standard som också är gratis kan du ta ut upp till 4.000 sek per månad utomlands helt kostnadsfritt

Standardkortet har ingen årsavgift.
upp till 200€ fria uttag per månad utomlands (standardkort)
avgiftsfri valutaväxling (29 valutor) 
rabatter och cashback-erbjudanden
Dela kostnader med andra i appen
Växla upp till 1 000 € per månad utan avgifter

Revolut Standard VISA kort är gratis, medan de andra korten har en månadskostnad och kommer med olika uppgraderingar och förmåner. Med uppgradering av kort erbjuds du bl.a. access till flygplatslounger via LoungeKey Pass, Obegränsade valutaväxlingar och bankomatuttag, ränta när du sparar på ett Vault-sparkonto m.m. Revolut Metal erbjuder 1% cashback på alla köp utanför Europa vilket är en stark förmån.

Med Revolut-kortet kan du ta ut pengar utomlands utan att betala några uttagsavgifter. Detta är särskilt fördelaktigt om du reser till länder där bankomater ofta tar ut höga avgifter för uttag. Bra valutakurs: Revolut-kortet ger dig en bra valutakurs när du köper eller tar ut pengar utomlands. Kursen baseras på interbank-kursen och är oftast bättre än vad du får hos vanliga banker eller valutaväxlingskontor. Möjlighet att hålla flera valutor: Med Revolut-kortet kan du hålla flera valutor samtidigt på ditt konto. Detta kan vara praktiskt om du reser till länder med olika valutor eller om du vill undvika valutaväxlingsavgifter när du handlar eller tar ut pengar.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER OM REVOLUT.

Ett av marknadens bästa kort för resenärer som vill undvika oönskade avgifter vid utlandsresor.

Revolut kort | välkomstbonus

Med Revolut-kortet kan du ta ut pengar utomlands utan att betala några uttagsavgifter. Med Revoluts gratiskort kan du ta ut €200 i uttagsautomater per månad utomlands (upp till 400€ fria uttag med premium kortet). Välkomstbonus erhålls för alla Revolut korten.


Få välkomstbonus när du skaffar American Express med vår länk

Välkomstbonus ges för Premium kort, Elite kort, Gold card och Platinum card. Maila oss ditt namn och att du önskar få inbjudan, så skickar vi länken till dig. Välkomstbonus gäller endast om du inte redan har, eller har haft, ett American Express-kort under de senaste 6 månaderna.

Välkomstbonus American Express

Amex Gold Card: 100.000 Amex-poäng
Amex Platinum: 200.000 Amex-poäng
SAS Amex Premium: 6.000 EuroBonus-poäng 
SAS Amex Elite: 12.000 EuroBonus-poäng