Allt du behöver veta för ett oförglömligt öäventyr i Västindien
Västindiens vackraste övärld heter Grenadinerna. Det är så nära drömmen om Karibien man kan komma. I den här karibiska önationen finner man en kombination av ekoäventyr i regnskogen, dykning, klassiska karibiska stränder med pudervit sand, lyxboende och seglingsäventyr. Det ett av de vackraste semesterparadisen jag vistats på med några av Karibiens vackraste stränder, magisk natur och fascinerande platser.
För att underlätta din resa till St Vincent & Grenadinerna, kommer här en reseguide utifrån egna erfarenheter efter att ha besökt landet. Att resa till Västindien och alla dessa öar, är en otrolig upplevelse med massor av kritvita sandstränder, och en hel del aktiviteter att göra för alla åldrar. Vi reste runt i två veckor och besökte olika öar.
Om St Vincent och Grenadinerna
Karibien består av ca 7. 000 öar utspridda i 13 självständiga stater och ett antal mer eller mindre självstyrande kolonier. Saint Vincent och Grenadinerna består av 32 öar och rev inom ögruppen Små Antillerna Västindien. Nio av dem är bebodda, bland annat huvudön Saint Vincent och följande öar i ögruppen Grenadinerna: Young Island, Bequia, Mustique, Canouan, Union Island, Mayreau, Petit Saint Vincent och Palm Island. Den södra delen av Grenadinerna ingår i staten Grenada. Båda länder ingår i Lovartsöarna (Windward Islands) som utgör den södra delen av Små Antillerna. Många av Grenadinerna har vackra sandstränder med korallrev utanför.
Majoriteten av befolkningen är ättlingar till afrikanska slavar och antas ursprungligen ha varit bebodda av arawakindianer, men därefter tog karibindianer över. Européer från 1600-talet koloniserade öarna i och Saint Vincent hamnade år 1783 under brittisk överhöghet, där slavar hämtades från Afrika för att arbeta på plantagerna. Landet blev självständigt från Storbritannien 1979. Vincentian Creole är det primära modersmålet, även om engelska är det officiella språket. Vincentian Creole, är engelska-lexifierad kreolisk form av tal. Creolen har blivit influerad av spanska, antilleanska kreolska, franska och portugisiska. Språket har också inflytande från de afrikanska språken som nått öarna genom slavhandel och de inhemska Garifuna-språken.
Geografi och klimat
St Vincent och Grenadinerna har ett fuktigt subtropiskt klimat som påverkas av Golfströmmens varma strömmar. Det är oftast väldigt varmt och fuktigt året om. Passadvindarna som blåser från nordost ger viss svalka. Huvudön Saint Vincent är en vulkanisk ö med regnskogar och svarta sandstränder. Bergen på Saint Vincent täcks till stor del av tropisk regnskog. Ön som utgör nästan nio tiondelar av landets yta mäter knappt två gånger tre mil. Regnperioden infaller juni–november. Under den torrare perioden är det något svalare. Den bergiga, centrala delen av Saint Vincent får mer nederbörd än övriga delar. Minst regn faller i söder.
Den bästa tiden att besöka St. Vincent och Grenadinerna
Den bästa tiden att besöka St. Vincent och Grenadinerna är maj till november. Under dessa månader sänker hotell sina priser för att locka resenärer. Högsäsongen sträcker sig från december till april med sina varma och torra karibiska temperaturer. Folkmassor tunnas ut och hotellpriserna rasar mellan juli och oktober när orkansäsongen råder. Chanserna att hamna i orkan är små, men tropiska stormar finns i överflöd. Under den här tiden kan hotellpriserna vara hälften eller mindre än under högsäsong och du hittar stränder som är bra för surfing.
- Språk: Engelska
- Befolkning: ca 110.000 i hela landet.
- Valuta: Eastern Caribbean dollar (EC$) or (XCD). US-dollar accepteras överallt, växel anges i EC$
- Huvudstad: Kingstown, St Vincent
- Flygplatskoder: Barbados (BGI); St Vincent(SVD); Canouan (CIW) and Union Island (UNI)
Att resa till St Vincent & Grenadinerna har många fördelar. Seglare och dykare söker sig gärna till Grenadinernas vackra stränder och turismen är mindre utvecklad än i andra länder i Västindien.
De små atollerna i Grenadinerna. Föreställ dig turkost vatten; den söta doften av tropiska blommor och rompunch som fyller luften; bronserade soldyrkare längs isolerade vita stränder, omgivna av skimrande vågor, korallrev och eleganta yachter. Med endast cirka 250.000 besökare varje år, är denna lilla nation inte ett av de mest besökta länderna i Karibien. Men med få besökare kommer du att känna att du har många paradisstränder för dig själv.
Saker att göra aktiviteter
- Sol och bad
- Njut av utsikten från Fort Charlotte
- Besök i Montreal Gardens
- Vandra Vermont Nature Trail
- Besök Botaniska trädgården
- Klättra upp för vulkanen La Soufriere
- Snorkla i Tobago Cays
- Besök Arawak stengravyrer
- Blackpoint tunnel
- Vandra upp till Fort Duvernette
- Djuphavsfiske
- Dykning
- Kitesurfing
- Båtutflykter
- Happy island
St Vincent – Kingstown
Huvudstaden på St Vincent och Grenadinerna heter Kingstown och finns på huvuddön St Vincent som är den största och nordligaste ön. Hamnstadens kullerstensgator och byggnader för tankarna till kolonialtiden. Branta kullar (du kommer bli förvånad hur brant) omger staden och förstärker ljudet av biltutor och gatuförsäljare. Här bor de flesta av invånarna vilket beror på att man här erbjuder jobbtillfällen. Denna natursköna vulkanö bjuder på kolsvarta stränder. Spara din strandtid för den idylliska vita sanden. Om du besöker huvudön, kan du ta tillfället i akt att se på historiska byggnader eller besöka Botanical Gardens, som är en av de äldsta i Västindien. Eller varför inte plocka några blad från ett kanelträd, eller ta en tur bland de illegala vanligt förekommande hasch-odlingarna, vandra uppför vulkanen La Soufrière eller skåda vattenfallet Dark View Falls.
Young Island
Young Island kan endast nås med en liten färja som reser regelbundet till och från St. Vincent. Ön är privatägd och en lyxig semesteranläggning. För närvarande omfattar bebyggelsen 29 stugor.
Bequia
Bequia (som uttalas beck-way), är en mysig liten ö på 7 kvadratkilometer (18 km2) som är värd ett besök. Ön har en befolkning på cirka 5.300 personer. Du tar dig till Bequia med 1h båttur från St Vincent. Väl i hamn, kan du enkelt ta en taxi från hamnen som kör dig till ditt hotell.
Mustique ”The island of the rich and Famous”
Mustique är en av världens mest exklusiva öar – en ”fristad” för kungligheter, kändisar och förmögna individer. Genom åren har flertalet kändisar bosatt sig i perioder på ön, till exempel Mick Jagger, Celine Dion och Tommy Hilfiger. Lord Glenconner köpte ön för den blygsamma summan 45.000 pund år 1958. Inom bara några år förbättrade han infrastrukturen på ön för att göra den mer attraktiv att besöka för hans välbeställda vänner. Idag äger The Mustique Company ön och driver den som en slags bostadsrättsförening med alla dess affärer och restauranger. De flesta av de 100 personer som har ägarandel i bolaget är britter, men även några svenskar står för ägandet. Det händer inte mycket här. De flesta turister besöker ön över dagen för att få en glimt av en världskändis och/eller för att se på dessa berömda människors spektakulära lyxvillor. Det finns inga hotell på ön, men det går att hyra riktigt dyra villor (ca 100.000 kr för en vecka) om man har budget för det. Det enklaste är att ta sig till ön med dagsutflykt genom att använda sig av färjorna som går mellan öarna flera gånger i veckan. Det går också att först flyga till Barbados, för att sedan ta ett inrikesflyg till den lilla flygplatsen på Mustique. Ett annat alternativ är såklart att ta sig dit med privat segelbåt eller att hyra båt med besättning för en dag.
Canouan
Detta är en liten ö med en ungefärlig befolkning på 1.700 invånare som ligger cirka 40 km söder om St Vincent ön. Ön är skyddad av ett barriärrev som löper längs Atlantens östra sida som är hem till många spännande djur och växter. På Canouan hittar du vackra sandstränder och riktigt fina platser för snorkling. Den högsta punkten på ön är Mount Royal. På den norra sidan finns det hotell, privata villor, restauranger och en golfbana. Från Canouan så kan man även ordna med yacht- och segelutflykter till andra öar i Grenadinerna. Hit tar du dig antingen med färja från St Vincent eller så kan du också flyga från Barbados med ett litet plan till Canouan.
Union island
Denna lilla ö är många seglares favoritstopp. Det finns under 3.000 invånare i Union Island. Här hittar du Clifton Bay som har blivit Karibiens mecka för kitesurfare. Strosa runt i den lilla byn som bjuder på alla pastellfärger och ta sedan en taxibåt 100 meter ut till korallön Happy Island för cocktails och en spektakulär solnedgång. Ön har en internationell flygplats som har inrikesflyg till Saint Vincent och några av Grenadinerna och internationella flyg till Barbados, Carriacou, Grenada och Martinique. De omgivande öarna är Tobago Cays, Mayreau, Palm Island och Petit Saint Vincent. Den högsta toppen är Mount Taboi, 304 meter över havet.
Mayreau
Mayreau ligger mitt i det unika naturreservatet Tobago Cays Marine park. Ön ligger i princip så långt söderut man kan komma bland de västindiska öarna. Norr om Grenada, söder om St Lucia och väster om Barbados. Letar du efter en ö där stränder och palmer är fler än både människor och hus? Ja, då har du kommit rätt. Som tagen ur en resekatalog. Mayreau lever ett karibiskt liv så som det gjordes för 50 år sedan, men nuförtiden med tillgång till internet och mobiltelefoner. En kort vandring från stranden över kullen och du är på andra sidan ön, lika vacker den. Befolkningen uppgår till cirka 300 invånare och trots den lilla befolkningen finns det ca 15 restauranger och barer med varierande utbud, enkel men god mat. Det finns en liten (!) supermarket på ön, där man får tag på det nödvändigaste. Ön kan endast nås med båt då den saknar flygplats, det finns dagliga färjeförbindelser med St Vincent och grannöarna Union Island och Canouan Island. Det tar 15 minuter med färja från Union Island att nå hit.
Petit Saint Vincent
Petit St Vincent är en privatägd ö som också kallas för PSV. De som bor på ön använder sig av olika flaggor för att kommunicera på samma sätt som du normalt hänger ut en ”Stör inte”-skylt på ditt hotellrum. Ett tropiskt paradis med en helt egen rytm. Ett karibiskt liv som du drömmer om att det kan vara. Detta är verkligen ett barfotalyx koncept med lugnet och det är den perfekta tillflyktsorten utan internet, telefoner eller tv för att i stället njuta av långa kritvita sandstränder och den fantastiska tropiska naturen. På den 115 hektar stora ön gör man allt för att bevara den naturliga skönheten. Det finns ett trädplanteringsprojekt som ersätter giftiga manchineels med fruktträd, och man ger skydd åt inhemska leguaner och sköldpaddor. Ön har också ett toppmodernt system för omvänd osmos som omvandlar cirka 24.000 liter havsvatten till rent vatten varje dag. Gäster kan fylla på sina flaskor vid återmineraliserande vattenautomater i stugorna och runt ön. Om du inte har råd att bo i villorna på ön, åk förbi över dagen och ta en drink i restaurangen. Då har du nämligen möjlighet att få en gratis rundtur på ön där du får se några av de mest exklusiva villorna.
Palm Island
Detta är den minsta ön i ögruppen. Palm Island ligger ca en mil från Union Island, endast tillgänglig med båt. Som gjort för snorkling med det kända naturreservatet Tobago Cays i närheten. Ön är ursprungligen känd som Prune Island, men fick sitt nuvarande namn när de tidigare ägarna John Caldwell (”Johnny Coconut”) och hans fru Mary, planterade hundratals kokospalmer (Cocos nucifera), och förvandlade den öde ö till ett palmtäckt paradis. En resa till Palm Island är lite som att resa till Maldiverna i Karibisk tappning, hela ön är ett hotell och resmålet omgärdas av fem vita paradisstränder. Exklusiv barfotalyx! Med fem mjuka vita sandstränder, det varma turkosa havet och ett frodigt grönt inre har ön något för alla. Som andra små öar i Västindien så tar det lite tid att ta sig hit, men skulle det vara alldeles för enkelt skulle det kanske heller inte längre vara något paradis.
Tobago Cays
Tobago Cays är en liten ögrupp och Marine park som grundades 1998. Det är en grupp av fem obebodda tropiska öar som ligger öster om Mayreau: Petit Rameau, Barada, Petit Bateau, Jamesby Island och Petit Tabac vilka har en areal om cirka 1,5 km². Horseshoe Reef är ett stort korallrevssystem som skyddar fyra av öarna. Den femte är Petit Tabac som ligger strax utanför huvudrevssystemet, och bortom Petit Tabac finns Egg Reef och World’s End Reef.
Föreställ dig himmelska laguner fulla av sköldpaddor, korallrev, färgglada fiskar och kristallklart vatten. En idyllisk ankarplats för yachter, en dröm för dykare, ett paradis och en filmplats för Pirates of the Caribbean. Plocka fram snorklarna och simma med havssköldpaddor och rockor. Klättra upp på någon av kullarna på öarna omkring för en magnifik utsikt. Med den utsikten kan du även spana mot ön Petit Tabac, berömd för att ha huserat Johnny Depp under filminspelningarna för den första Pirates of the Caribbean filmen.
Pirates of the Caribbean var här!
Petit Tabac – ön var en inspelningsplats för Kapten Jack Sparrow (Johnny Depp) och Elizabeth Swann (Kiera Knightly) där Jack Sparrow grävde ner skatten och drack rom med sin motspelerska. Även historien om att Jack flydde ön på ryggen av två havssköldpaddor.
Hur man tar sig runt bland öarna
Det är enkelt att ta sig runt på St Vincent & Grenadinerna. Det bästa sättet att ta sig runt är med taxi. Det finns gott om taxibilar på St. Vincent och de större öarna, och priserna är rimliga för korta resor. Att ta en taxi är förmodligen det enklaste sättet att ta sig till ditt hotell från St. Vincent’s E.T. Joshua Airport (SVD). För att komma till Grenadinerna, bege dig till St. Vincents centrala hamn i Kingstown, där många färjebolag åker mellan St. Vincent och öarna dagligen. Däremot kan trafiken till de yttre öarna vara mindre regelbunden. Kontrollera scheman med Bequia Express, Jaden Sun och MV Admiral.
- Att hyra din egen bil är ett alternativ, men heads up att vägar kan vara lite svåra att navigera. Du måste uppvisa ett giltigt körkort samt ett tillfälligt lokalt körkort, som du kan hämta på polisstationen på Bay Street i Kingstown eller på skattekontoret i Port Elizabeth, Bequia. En tillfällig licens kostar EC$100 (cirka $40).
- När det gäller kollektivtrafiken trafikeras öar av ett stort antal privata skåpbilar som fungerar som busstrafik. Bussarna i St. Vincent, Bequia och Union Island; dock tenderar de att vara överfulla och trånga. Priset är EC$1. Många av dem har grafik på framsidan. Körning sker på vänster sida.
- Taxibilar finns tillgängliga på mer befolkade öar som St. Vincent, Bequia, Mustique och Union Islands, samt några av de mindre öarna. Taxibilar mäts inte, så förhandla fram ett pris innan du ger dig ut på vägen.
Färjelinjer går regelbundet inom St Vincent och Grenadinerna. Från kingstown går det att åka båt mellan öarna: bequia, mustique, canouan, mayreau ända ner till union island. MV Bequia Express och M/V Admiral Ferries åker dagligen mellan St Vincent (Kingstown) och Bequia. Resan tar ca 1 tim och kostar ca 120 kr/enkel resa. Färjeföretagen M/V Gem Star, M/V Barracouda och M/V Canouan Bay åker mellan öarna St Vincent och Union Island med stopp längs vägen på Canouan och Mayreau. Totala restiden är ca 4 tim. Beroende på var du hoppar av kostar resan ca 200 kr/enkel resväg. Avgångar och tider kan variera, så allra bäst är att stämma av avresa i hamnen direkt när du anländer för bästa flexibilitet.
Jaden Sun är lite snabbare än Bequia Express, men om du har några problem med sjösjuka, undvik det då den är lokalt känt som ”kräkkometen” och du är inlåst i flygplansliknande sittplatser, utan utsikt om du inte har en fönsterplats. Många föredrar i stället Bequia Express (eller Admiral) färjorna, vilka var dem vi valde för att hoppa mellan öarna. Även på dessa färjor kan det vara en del sjögång, och under en av våra turer var det tuffa vågor där en av passagerarna ramlade ordentligt och slog i huvudet. Håll i hatten! (lokalborna var förstås helt obrydda).
Färjelinje Jaden sun: St Vincent – Mayreau
Färjelinje Beguia express: St Vincent – Mayreau
Hur man flyger till St Vincent och Grenadinerna
Bonusresa med SAS EuroBonus och Star Alliance
Med EuroBonus-poäng betalar du ett fast poängpris tur och retur för en bonusresa till Västindien. Economy kostar 90.000 poäng, Business 165.000 poäng och First class 225.000 poäng. Har du en SAS American Express 2for1 voucher (50% poängrabatt) reser du för halva poängpriset, eller så reser ni två personer för poängpriset av 1.
Resa hit på vanliga flygbiljetter
Du kan flyga direkt från London till St Vincent (SVD) med British airways. De mest populära ursprungsflygplatserna som flyger direkt till (SVD) är Bridgetown Barbados (BGI), Grenada (GND), Saint Lucia (UVF), Port of Spain Trinidad (POS) och USA. Från USA flyger American airlines. Du hittar flyg från Miami (MIA) och New York (EWR). Du kan också flyga från Barbados (BGI), St Lucia (UVF) eller Grenada (GND) med SVG Air / Liat flygbolag direktflyg till flera olika öar i Grenadinerna. InterCaribbean är en av dem billigare flygbolagen som flyger Barbados – St Vincent.
Restips inför din resa till St Vincent och Grenadinerna
Även om turism och andra tjänster har vuxit måttligt de senaste åren är ekonomin inte så diversifierad. Arbetslösheten är fortfarande hög och den ekonomiska tillväxten beror på säsongsvariationer inom jordbruks- och turismsektorerna.
1. Visum, inresekrav, mediciner och vaccinationer
För inresa till St Vincent & Grenadinerna krävs ett giltigt pass minst 6 månader, du behöver inget visum. Vid resa över 90 dagar behövs ett visum. Vistelsens längd bestäms av immigration vid ankomst, vid behov. Vid utresa debiteras en avgift på 40 EC, som vanligtvis ingår i flygkostnaderna. Resenärer behöver inte bevis på Vaccination mot covid-19 innan de reser till St. Vincent och Grenadinerna. Även om öarna för närvarande inte presenterar några öppna virushot som kräver vaccination, kan myggor utgöra en mängd olika risker. Zika-viruset, Chikungunya-viruset och denguefebern – som ingen kan vaccineras mot – sprids genom myggbett på öarna.
Krav:
- Inneha ett pass som är giltigt i minst ytterligare sex månader efter inresa med en tom passida
- Inneha bevis på tillräckliga finansiella medel
- Inneha flygbiljetter för fortsatt resa/returresa
- Inneha dokument som anger resans syfte
- Inneha alla nödvändiga dokument för nästföljande destination
2. Östkaribisk dollar XCD
Den östkaribiska dollarn är den valuta som används i en valutaunion i vissa områden i Västindien, bland annat Grenada, Antigua & Barbuda, Dominica, Saint Lucia och Saint Kitts & Nevis. Valutakoden är XCD men skrivs vanligen som EC$. 1 dollar = 100 cents. Ett användbart tips: Om du betalar med amerikanska dollar, multiplicera det visade priset med 0.4 så får du tillbaka din växel. I St Vincent & Grenadinerna betalar du med sedlar överallt, dock fungerar det bra att betala med kort i nästan alla butiker såsom mataffär, klädesbutik, souvenirshoppar, restauranger, etc. Amerikanska dollar gäller överallt i hela landet som valuta att betala med, vilket är praktiskt. Se dock till att ha små valörer, endollars kommer att gå åt en hel del.
3. Mat och Vatten
I Kingstown är vattnet säkert att dricka, men på vissa andra ställen bör man vara lite försiktig. Vattenkvaliteten kan variera beroende på årstid och hur vattnet (ofta regnvattnet) samlas upp. Besk citron är en populär läsk. Hairoun är en populär lokal öl. Äventyrliga drinkare kommer att vilja prova Svart vin. När det kommer till rom så är St Vincent känd för just det. Den mest kända är Sunset, då är det inte smaken den är känd för utan styrkan, 84,5% alkohol. Även Sparrows är en lokal rom som är något svagare, ”bara” 40% alkohol.
I karibien hittar du en stor variation på vad du kan äta. Den lokala maten är billig och ofta otroligt bra. Förutom skaldjur och fisk hittar du lokala rätter som exempelvis Callaloo – en krämig tjock soppa eller gryta som blandar en mängd olika grönsaker (t.ex. spenat, grönkål, lök, morötter, aubergine och vitlök) med kokosmjölk och ibland krabba eller skinka. Basen kan vara spenatliknande. Du hittar också Roti, som är en burritoliknande wrap med kryddig chutney och currykyckling / nötkött eller grönsaksfyllning.
4. Priser
Livsmedelspriserna i livsmedelsbutik är högre än i Sverige. Varje ö, stad eller hamn har sin egen marknad eller lilla butik. Du hittar det nödvändigaste men inte så mycket mer än så. Alkoholpriset är dock något billigare än i Sverige. Exempelvis kostade Nescafe lyx 350 sek, påläggsost runt 130sek, 60sek för pastasås och 50sek för chips/snacks. Det är dyrt att köpa mat om du hyr hus i stället för att bo och äta på hotell, men det finns såklart gott om alternativ för olika budgetar. Alla här på öarna vet hur de ska ta betalt. Allt är i överpris. Var beredd på att det kommer gå åt pengar när du vistas här, antagligen mer än det brukar göra på fastlandet i St Vincent. Det handlar såklart om import och att det inte är helt enkelt att frakta vad som helst till avlägsna öar. Vissa butiker har kylförvaringsmöjligheter så att de kan köpa in mer bulk och därmed locka till rabatter. Men också att en hel del seglare med lyxyachter också driver upp priserna eftersom att dem inte har några större problem att betala. Min rekommendation om du ska hyra hus under din vistelse är att packa med kaffe och några andra viktiga saker i resväskan från Sverige.
Vi använde samma taxichaufför under två veckor. Det var en 10 minuters bilresa från huset där vi bodde in till stan. Det kostade oss EC$30 enkel resa. Vi förstod såklart att detta är europeiskt pris. Lokalinvånare betalar hälften eller ännu mindre. Vi försökte förhandla fram rabatt även hos andra men ingen var intresserad. Taxichauffören var dock angelägen om att vi kunde ha en ”öppen nota” under våra två veckor, och när vi skulle betala sista dagen så erbjöd han självmant några hundra i rabatt. Väljer man i stället att åka ”lokalbuss” (minibuss) kostar det i stället 1$ totalt. Så visst går det att åka billigare om man vill.
5. Eluttag
Eluttagen är inte detsamma som i Sverige. Som svensk behöver du en adapter när du reser till St Vincent & Grenadinerna. Öarna St. Vincent och Grenadinerna har en vanlig amerikansk platt tvåstiftskontakt. Spänningen är 120v och standardfrekvensen är 60Hz.
6. Lokalinvånare
Människorna här älskar att vara sociala och pratar gärna. De vill ha kontakt och är inte rädda för att komma fram och snacka med dig, trots att du inte vill. De är bara vänliga, det är så dom är. Det som är bra är att dom försvinner så fort du säger nej tack eller inte vill prata med dom. Vi märkte aldrig av någon som var klängig eller följde efter.
7. Dricks
En serviceavgift på 10 % läggs vanligtvis till din restaurang- eller hotellräkning, men om den inte redan ingår är det vanligt i St. Vincent och Grenadinerna att lämna minst 10 % och upp till 15 % efter eget gottfinnande och beroende på nöjdhet. Lönerna är låga i St. Vincent och Grenadinerna så all dricks är mycket uppskattad.
8. Myggor
Ja det förekommer myggor, så ta med myggstift om du inte vill bli myggbiten! Det finns gott om mygg, ”sönderbiten” är kanske ett svenskt begrepp vi slänger oss med, men om du är som mig och inte kan undvika att vara deras favoritkäk, ta med dig myggstift hemifrån, och var beredd på att myggen antagligen kommer att ignorera de svenska myggmedlen och att du behöver köpa ett lokalt (och betydligt giftigare skydd).
Sammanfattning
Orörd och öde natur står alltid högt upp på listan över det som vi båda längtar efter att uppleva under våra resor. Och att se tillbaka på minnesvärda möten med vilda djur och lokalinvånare som följer med genom livet. När vi reser, så bor vi ofta utanför myllret och bargator, vi försöker hitta lugnet och avsides från turism när det är möjligt, utan att det blir för långt avstånd att ta sig in och shoppa eller äta på restaurang. Detta resmål uppfyllde absolut dessa önskemål. Vi är båda helt galna i att gå på upptäcksfärd, otrampade stigar och att få lära känna lokalinvånare som delar med sig av sina pärlor från sitt hemland. Att boka grupputflykt på 20 personer för snorkling eller kända sevärdheter där en guide visar runt har aldrig varit något för oss, man blir besviken varje gång.
Så här i efterhand är reflektionerna många. Fortfarande få besökare letar sig hit och det finns massor oupptäckta pärlor och chansen att få promenera ensam längs öde stränder. Jag rekommenderar verkligen ett besök till Västindien, dessa magiska små atoller och känslan av att kunna vara på en plats som inte är för exploaterad ännu. Det är relativt billigt att äta ute på restaurang, men du hittar såklart alla prisklasser. Desto dyrare att handla livsmedel i lokalbutik. En sorglig syn var dock nedskräpningen av plast som flytit iland från havet på vissa stränder på Bequia. Dessa verkar inte prioriteras att städas upp, utan det verkar endast göras på ”turiststränderna”. ”5 min beach clean up” fick bli mitt och Jonas morgonbestyr under promenader.
Som EuroBonus-poäng samlare är det tråkigt att Amex tyvärr inte accepteras på många ställen i St Vincent. På St Vincent och Bequia hittar du flera ATM. På Mayreau finns ingen ATM. VISA och Mastercard fungerar bra på ställen som tar kort, men såklart inte hos torghandlaren eller restauranger på avlägsna öar. Alla ställen tar kontanter, så se till att bunkra upp med det. Glöm inte att använda ditt Curve kort och ha ditt SAS Mastercard som underkort. Om du har ett Curve kort och/ eller ett Revolut kort, kan du ta ut pengar i ATM utan avgifter och valutapåslag. Både Curve och Revolut erbjuder varsitt gratiskort utan årsavgift (standardkort) och med dessa kan man ta ut 2000 sek/mån på respektive kort. Har du då båda korten kan du ta ut upp till 4000 sek/ mån utomlands. Har din partner också korten kan ni ta ut upp till 8.000 sek/mån med gratiskorten. Revolut är dessutom ett grymt kort för valutaväxling, du växlar direkt i appen och kan sedan ta ut i den valuta i landet du befinner dig i (XCD finns dock inte med, men många andra länder finns med, så läs på innan).
Det här var min och Jonas utsikt från vår egna pool i huset som vi hyrde på ön Bequia. Vi tyckte det var alldeles perfekt fint.
Hälsningar, Linn
// happytravels!