Vilket kreditkort är bäst?

Vilket kreditkort passar dig bäst? Med SAS EuroBonus kreditkort kan du snabbt samla ihop tillräckligt med poäng att resa för

Läs om Renodlade Amex kort och SAS brandat Amex kort, på marknaden, vilka för- och nackdelar som finns med respektive kort

eurobonuspoang.se har ingen koppling till American Express eller dess varumärke

För att kunna resa för poäng från sina vardagsinköp, handlar det om att använda sig av ett kreditkort som erbjuder just denna förmånen. Det finns en uppsjö av olika kreditkort, och dem flesta kompenserar inte för din spendering. Att ha ett kreditkort som är kopplat till någon bensinstation där man får några ören billigare på drivmedel, eller att ha ett kreditkort som är kopplat till sin storbank eller annat bankinstitut eller att få cashback på högst några tusenlappar per år är i alla fall inget som intresserar mig. Det är ju storbanken som tjänar det mesta av kakan, utan att du får något tillbaks som motsvarar värdet av det du spenderar. Så varför ska du gynna storbankerna som inte ger dig något tillbaka för att du använder deras tjänster?

Kreditkort som gynnar resande för oss i Sverige är:

SAS EuroBonus Mastercard kort, SAS American Express kort och renodlade American Express kort

De olika korten kommer med olika årsavgift och förmåner, men det är endast med SAS American Express korten som du kan samla EuroBonus-poäng och få bonusresor för 50% av poängpriset. Om du i stället väljer ett SAS Mastercard kort kan du endast få bonsrabatterade resor på SAS flygningar, vilket gör att du endast kan resa till länder som SAS flyger till. Reser du ofta exempelvis till USA så är det ju förmånligt med detta kort eftersom att SAS flyger till många olika städer i USA.

Vilket American Express kort är bäst?

De olika kreditkorten + årsavgift  
SAS Amex Classic (0kr) 10 EuroBonus Extrapoäng per 100kr.
Res för halva poängpriset inom Europa en gång per kalenderår med SAS
SAS Amex Premium (135kr/mån) 15 EuroBonus Extrapoäng per 100kr.
Res för halva poängpriset en gång per kalenderår med Star Alliance världen över
SAS Amex Elite (500kr/mån) 20 EuroBonus Extrapoäng per 100kr.
Res för halva poängpriset två gånger per kalenderår med Star Alliance världen över
SAS EuroBonus Mastercard (395kr/år) 10 EuroBonus Extrapoäng per 100kr
15 EuroBonus Extrapoäng på köp i utländsk valuta
20 EuroBonus Extrapoäng vid köp av flygbiljetter hos SAS
SAS EuroBonus Mastercard Premium (2335/år) 15 EuroBonus Extrapoäng per 100kr
20 EuroBonus Extrapoäng på köp i utländsk valuta
25 EuroBonus Extrapoäng vid köp av flygbiljetter hos SAS
Amex Gold (175kr/mån) Du tjänar 1 Membership rewards-poäng per spenderad krona (Amex-poäng).
Amex Platinum (600kr/mån) Du tjänar 1 Membership rewards-poäng per spenderad krona. (Amex-poäng).

 

Vilket kreditkort ska man välja? Hur ska man tänka?

Vill du samla EuroBonus poäng skaffar du ett SAS American Express kort eller ett SAS Mastercard kort. Vill du i stället samla Amex-poäng (så kallade Membership rewards) så skaffar du i stället något av AmericanExpress renodlade kort (Green, Gold eller Platunim kort).

Fråga dig själv vad som är viktigt för just dig? Vad vill du få ut av ditt kreditkort? Fundera på ditt spenderings- och resemönster, välj ett kort som passar därefter. Se till dina egna behov. Alla använder sig av olika strategier och lägger ned olika mycket tid på detta. Vilket kort som är mest gynnsamt är högst olika och individuellt för varje person beroende på vad man vill få ut av sitt resande. Vi lyckas samla ihop tillräckligt med poäng från våra vardagsinköp för att kunna åka på en längre resa varje år i Business Class, och eftersom att vi är två personer som vill resa så passar SAS American Express kortet oss utmärkt eftersom att vi kan resa för 50% poängrabatt 1 gång per år (flyg 2 personer för 1).

 • Är årsavgiften avgörande, vad kostar kortet per månad?
 • Är det viktigare att flyga inom Europa eller utanför Europa?
 • Nöjer du dig med ekonomi eller krävs Business eller First class på långsträckor utanför Europa?
 • Hur snabbt kommer du tjäna in poäng till en sådan resa? Kommer du kunna uppnå spenderingkravet för att kunna resa för 50% av poängpriset?
 • Reser du ofta och Fast Track / Lounge acess är prioriterat för dig?
 • Vad finns det för övriga förmåner som du tycker är värdefulla?

Det spelar roll hur mycket du spenderar per år eftersom att de olika korten ger olika förmåner vid olika spendering och därav är det viktigt att du väljer ett kort som passar dig och din ekonomi. Du behöver också utgå från hur ditt resemönster ser ut, om du vill resa inom eller utanför Europa, om det är något specifikt flygbolag som är viktigt för dig att flyga med, hur ofta du önskar att resa. Eller är du inte alls intresserad av att resa för poäng utan vill ha andra slags förmåner så som tillgång till exklusiva lounger, prioriterad incheckning osv? Varje kort erbjuder som sagt olika förmåner.

SAS American Express & EuroBonus-programmet

Inom EuroBonus-programet kan du välja att resa mellan 26 olika flygbolag, och du kan använda dina poäng till resor över hela världen med dessa flygbolag. EuroBonuspoäng som du samlat med ditt kort är giltiga i fem år från intjänandedatum. Om du gör dina onlineköp på SAS onlineshopping (över 400 butiker), handlar din mat i en butik som accepterar AmericanExpress kort och tankar drivmedel på Preem – ja då har du kommit en lång bit på väg mot en bonusresa. På Preem får du dubbla EuroBonus-poäng per liter om du kopplar ditt kort och tankar på bemannade stationer. Inom SAS American Express korten kan du välja bland SAS Classic, SAS premium och SAS Elite kort.

Med ett SAS Amex kort kan du tjäna ihop en bonusresa varje kalenderår där du reser för 50% av poängpriset

En ovärdelig förmån för att komma iväg på en lyxig resa i Business Class

50% rabatt, innebär att ni kan flyga 2 personer för poängpriset av 1, eller om du reser ensam så betalar du halva poängpriset. När man uppnår en sådan poängrabatt kan man boka en bonusresa. En bonusresa har alltid ett fast poängpris, till skillnad mot om man bokar en ”vanlig resa för poäng” där poängpriset kan variera olika dagar och tider på dygnet beroende på efterfrågan och tillgänglighet. Eftersom att alla bonusresor har ett fast poängpris, innebär det att man redan på förhand vet hur många poäng man behöver spara ihop till sin drömresa. Du betalar dock alltid flygskatt på din bonusresa samt en serviceavgift på 450 sek. Kostnad för flygskatt är beroende på vilken destination du åker till och den varierar mellan ca 500 sek – 2000 sek.

SAS American Express Classic

Få EuroBonus-poäng på allt du handlar.

Kostnadsfritt kort. Du tjänar 10 poäng per 100kr spenderat. Spenderar du 100.000 sek under ett kalenderår, kan du boka resa för 50% poängrabatt inom Europa på SAS flygningar.

För dig som inte handlar så mycket på kreditkortet och inte vill betala en årsavgift men samtidigt inte vill gå miste om bra förmåner. Med American Express Classic tjänar du 10 Extrapoäng/100 kr som du handlar för på kortet, och du har möjlighet att få en kupong för en 2 för 1-resa varje år. 2 för 1-kupongen är ett erbjudande som ger halva poängpriset på en resa för upp till två personer, och med American Express Classic gäller erbjudandet i hela Europa med SAS.

SAS American Classic kort är helt kostnadsfritt och om du spenderar 100k varje kalenderår kan du och en vän resa för priset av 1 person, alternativt att du ensam reser för 50% av poängpriset. Du tjänar 10 poäng per 100 kr, vilket innebär att om du spenderar 100k så har du tjänat ihop 10 000 poäng. För att kunna resa tur och retur med en bonusresa i ekonomiklass inom Europa behöver du 40 000 poäng och i Business Class 60 000 poäng. Om du och din vän har varsitt Classic kort, kan ni skapa ett Point Sharing konto där poängen delas för att snabbare komma upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka en resa. För att kunna resa i SAS plus inom Norden behöver du 15 000 poäng eller 30 000 poäng om ni reser 2 personer. Vill du resa till ett land inom Europa i SAS plus behöver du 25 000 poäng, om ni reser 2 persone behöver du dock 50 000 poäng och behöver således tjäna ihop ytterligare 2500 poäng.

SAS American Express Premium kort

Res 2 för 1 världen över

Avgift: 100 kr/mån. Tjäna 15 EuroBonus extra-poäng per 100kr spenderat. Spenderar du 150.000 sek under ett kalenderår, kan du boka resa för 50% poängrabatt världen över – 1 gång per år (2for1).

Läs mer om premium kortet

För dig som vill tjäna ihop poäng lite snabbare. Med det här kreditkortet får du 15 Extrapoäng /100 kr som du handlar för på kortet och en 2 för 1-kupong när du har spenderat 150 000 kr. (150 000 sek x 0,15 poäng per krona = 22.500 EuroBonus-poäng). Kupongen gäller för upp till två personer och innebär att du får flyga för halva poängpriset i hela världen med SAS och Star Alliance. En omfattande reseförsäkring för hela familjen ingår när du köper minst 75% av resan (transport och boende) med detta kort. Ge bort ett extrakort helt kostnadsfritt till en vän och samla poäng tillsammans.

Ett SAS Amex Premium är det mest förmånliga kortet om ni vill kunna resa utanför Europa eftersom att 50% poängrabatten med SAS Classic kort endast gäller inom Europa. Du tjänar 15 poäng per 100 kr, vilket innebär att om du spenderar 150k genom att tanka bilen, betalat hyran, handlat mat och kläder osv, så har du tjänat ihop 34 500 poäng (inklusive välkomstbonus om du skaffar kortet genom personlig inbjudan). För att kunna resa tur och retur med en bonusresa i ekonomiklass till exempelvis Karibien behöver du 90 000 poäng och i Business Class 165 000 poäng. Om du skaffar ett extrakort utan extra kostnad, kan du och din partner skapa ett Point Sharing konto där poängen delas för att snabbare komma upp i tillräckligt med poäng för att kunna boka en resa.

SAS American Express Elite

Avgift: 500 kr/mån. Tjäna 20 EuroBonus extra-poäng per 100kr spenderat. Spenderar du 150.000 sek under ett kalenderår, kan du boka resa för 50% poängrabatt världen över – 1 gång per år (2for1). Vid spendering om 300.000 sek får du ytterligare en 2for1 voucher.

 • Extrakort ingår utan kostnad.
 • 20 EuroBonus extra-poäng per 100kr spenderat (att använda till resor)
 • Res med 50% poängrabatt världen över – 2 gånger per år (res 2 för 1)
 • Läkarrådgivning via mobilen
 • Omfattande reseförsäkring
 • Extra skydd mot kortbedrägerier
 • Gör enstaka inköp över din kreditgräns

Ta poängsamlandet till en högre nivå
Avgift: 400 kr/mån. Tjäna 20 EuroBonus extra-poäng per 100kr spenderat. Res med 50% poängrabatt världen över – 2 gånger per år (2for1).

Få välkomstbonus när du skaffar American Express

 

För dig som använder kreditkortet mycket och vill få mycket tillbaka.
Med det här kortet tjänar du snabbt ihop poäng genom att du får 20 Extrapoäng /100 kr som du handlar för på kortet. Du får dessutom två stycken 2 för 1-kuponger per kalenderår när du spenderat 2 x 150 000 kr. Erbjudandet gäller när du flyger med SAS och Star Alliance.

Dessutom ingår 20 000 statusgrundande EuroBonus-poäng i kortet, vilket innebär att du alltid minst är Silvermedlem i EuroBonus. Du tjänar alltid baspoäng på dina resor med SAS och med ett Silvermedlemskap tjänar du ännu mer poäng när du flyger SAS, och dessutom får du tillgång till extra bagage och snabbare incheckning. 

En extra omfattande reseförsäkring för dig, din sambo samt hemmaboende barn och barnbarn under 25 år ingår.
Den gäller när du betalar minst 75 % av resan (transport och boende) med ditt kort. 

Med SAS Amex Elite kort har du en högre poängintjäning – 20 poäng per 100 kronor, på samtliga köp. Med SAS Amex Elite får du också 20 000 statusgrundande poäng varje år, vilket garanterat dig minst Silvernivå & det blir lättare att uppnå eller behålla Guld- eller Diamant-nivå. När du handlat för 150 000 kr får du en resa till halva poängpriset och när du handlat för ytterligare 150 000 kr kan du boka en till resa för halva poängpriset. Det innebär att en familj på 4 personer kan boka bonusresa för halva poängpriset varje kalenderår världen över, eftersom att en 50% poängrabatt gäller för 2 personer. På rena SAS flighter har barn under 11 år 50% rabatt och på övriga flygbolag Inom Star Alliance finns ingen barnrabatt. Om du tänker skaffa ett American Express kort, glöm inte att ansöka genom personlig inbjudan så att du får din välkomstbonus

American Express renodlade kort där du samlar Membership rewards (Amex-poäng)

American Express renodlade kort (Blue, Green, Gold och Platinum) är inte kopplade till EuroBonus-programmet. Med dessa kort samlar du Membership Rewards (Amex-poäng) och inte EuroBonus-poäng. För dig med ett Amex Green, Gold, Platinum har dina poäng inget utgångsdatum så länge ditt Amex-kort är aktivt. Det är en stor fördel jämfört med SAS Amex kort där man samlar EuroBonus-poäng och där poängen har en giltighet på 5 år. 

Du kan ha stor nytta av ett renodlat Amex kort med intjäning av Membership rewards, exempelvis om du reser ofta och vill ha tillgång till exklusiva lounger, prioriterad incheckning osv. Något annat som är unikt för Amex-poängen är att de kan växlas till flera program, även hotell. Oftast är det mest fördelaktigt att flyga för poängen, men det finns undantag, t.ex. Hilton Conrad på Maldiverna, där du kan växla dina Amex-poäng till Hilton Honors-poäng. Det går att växla sina Amex-poäng till EuroBonus-poäng, men med väldigt dålig växlingsavgift (1:10).

Dina Membership kan växlas till nio olika flygbolag, bland annat SAS, British Airways och Air France – KLM. Svenska Amex Membership Rewards har både Delta och Flying Blue som transferpartner, bägge ingår i SkyTeam Alliance och poängen kan används för att boka resor på alla medlemsflygbolag i alliansen. Dubai och mellanöstern är bra sweet spot för användning av dina Amex-poäng för resor från Sverige.

Läs mer om Membership Rewards här

Växlingskurser flygbolag & hotell

 • SAS 16:1
 • British Airways 11:1
 • Qatar Airways 11:1
 • Qatar Airways 11:1
 • Thai Airways 10:1
 • Delta Air Lines 10:1
 • Finnair 11:1
 • Iberia 11:1
 • Air France – KLM 10:1
 • Hotell Marriott 10:1
 • Hotell Hilton 8:1
 • Hotell Radisson 5:1

American Express Platinum card

Fantastiska förmåner

Kortet kommer med helt fantastiska förmåner som lyfter ditt resande. Bl.a. Medlemskap i Priority Pass med obegränsat antal besök i flygplatslounger.

Vad kan man använda sina Membership Rewards-poäng till?

Poäng kan lösas in mot cashback och presentkort. När du shoppar online eller minskar fakturan med poäng motsvarar 1 000 poäng 4,30 kr. Men det är inte dina enda inlösningsalternativ, du kan också använda dina MR-poäng för användning mot frequent flyer-biljetter eller hotellvistelser. För närvarande finns det nära två dussin reselojalitetsprogram tillgängliga.

eurobonuspoang.se har ingen koppling till American Express eller dess varumärke

För att ta del av Amex-invite erbjudande om välkomstbonus, behöver du bli inbjuden av någon som redan har ett American express kort.

Önskar du bli inbjuden med vår inbjudningslänk? Skicka ett mail och skriv vilket av korten du önskar få inbjudningslänk till. Välkomstbonus gäller endast om du inte redan har, eller har haft, ett American Express-kort under de senaste 12 månaderna.

LÄS MER OM VÄLKOMSTBONUS FÖR FÖR DE OLIKA KORTEN. 

Guldmedlemskap

eurobonuspoang.se

Bli medlem

✅ Inga reklamannonser
✅ Tillgång till alla låsta artiklar
✅ Betalas med en engångskostnad på 69 sek & gäller obegränsad tid. 

Skriv en kommentar

Välkommen till eurobonuspoang.se

Samla poäng till gratis flygresor världen över. Läs de senaste poängnyheterna hos oss.

Awardfares – hitta tillgängliga bonusbiljetter i Business class

Veckans tips – EuroBonus MEDLEMSERBJUDANDEN

Instagram & Facebook

Följ oss

Gå gärna med i vår Facebook-grupp “happytravels SkyTeam” där du kan dela med dig av resetips och få svar på allt som har med SAS EuroBonus, Star Alliance & SkyTeam att göra.

Prenumerera på gratis Nyhetsbrev

Vill du få ett mejl så fort ett nytt inlägg är uppe? Välj om du vill få notis dagligen eller veckovis. Signa upp dig längst ned på sidan med din e-post, du kan välja vilka kategorier du vill prenumerera på. Du kan enkelt ändra dina leveranspreferenser i din prenumerations adminpanel efter att du registrerat dig.

✅ Inga reklamannonser på hemsidan
✅ Tillgång till alla låsta artiklar 
✅ Betalas med en engångskostnad & gäller obegränsad tid.