Vilket kreditkort är mest förmånligt att ha med sig på resan?

Vilket kreditkort är mest förmånligt att ha med sig på resan? Vilka kort kan man ta ut kontanter med utan avgift?

Vilket kreditkort är mest förmånligt att ha med sig på resan? Vilka kort kan man ta ut kontanter med utan avgift?

Att ha med ett kreditkort på resan är alltid en bra idé. Dels innebär krediten en buffert om du skulle råka ut för någon större oförutsedd utgift, och dels ger kreditkort ett extra skydd mot kortbedrägerier eftersom du inte betalar för det du köpt förrän i efterhand och därför hinner upptäcka märkliga transaktioner på kontoutdraget. Framförallt har många kreditkort speciella fördelar och förmåner för dig som reser mycket.

Välj ett kort som saknar valutapåslag och erbjuder avgiftsfri valutaväxling

När du handlar i en annan valuta än svenska kronor så lägger de flesta bank- och kreditkort på en avgift. Många känner inte till detta eftersom denna avgift bakas in i beloppet du handlat för och därför inte syns på kontoutdraget. Avgiften, som kallas valutapåslag eller växlingsavgift, är vanligtvis på två till tre procent av beloppet på varje köp eller uttag du gör med kortet. Om du exempelvis spenderar 10.000 kronor på semestern, betyder det att du betalar omkring 300 sek på dessa avgifter. Ganska onödigt om du ändå kan slippa det genom att byta kort, eller hur?

Välj ett kort som saknar valutapåslag, som till exempel Revolut kort eller Curve kort. Båda korten erbjuder varsitt standardkort som är kostnadsfritt. Med gratiskorten kan du ta ut 2.000 sek i kontanter kostnadsfritt per månad världen över. Det finns också fler varianter av både Revolut och Curve kort som kommer med en månadskostnad vilka kommer med olika typer av förmåner och möjlighet att ta ut mer kontanter kostnadsfritt per månad.

Curve är både ett kort och en app i mobiltelefonen som ersätter alla dina kort i plånboken, ett ”paraplykort”. I appen lägger du till dina kreditkort och betalkort, när du ska betala väljer du vilket av dem du vill använda i appen och betalar sedan med Curve-kortet. Du kan på så sätt närsomhelst byta vilket kort du vill som ska debiteras genom Curve-kortet i appen. Curve har ett eget kortnummer och fungerar som ett Mastercard, men det är endast ett plastkort som styr betalningarna vidare till något av dina underliggande kort.

Med ett Revolut kort måste du sätta in pengar i förväg för att handla med kortet, precis som att ladda ett kontantkort på mobiltelefonen, men det är fortfarande ett VISA kort. Skillnaden mellan Curve betalkort och Revolut prepaid-kort kan ses som ett abonnemang kontra kontantkort. Med ett Revolut måste du sätta in pengar i förväg för att handla med kortet, precis som att ladda ett kontantkort på mobiltelefonen, men det är fortfarande ett VISA kort. Revolut är alltså ett påfyllnadskort. Fördelen med Revolut är att du lägger ditt vanliga kort bakom med tillgång till ditt bankkonto. Väljer du exempelvis 2000 sek med ditt Mastercard, kommer pengar att dras från ditt kort innan du kan handla med ditt Revolut-kort. Med Revolut kortet har du tillgång till avgiftsfri valutaväxling (29 valutor). Betalning med ditt Revolut kort sker alltid i lokal valuta (eftersom du måste ha växlat din valuta i appen innan du betalar med kortet) vilket därmed inte resulterar i något valutaväxlingspåslag. När du fyller på ditt Revolut kort hamnar det i saldot för sek i appen. Om du klickar på ”lägg till pengar” och fyller på sek, så kan du närsomhelst växla / flytta över pengarna till en annan valuta. Växlingen sker ej automatiskt. På vardagar när börsen är öppen (mån-sön) är det gratis att växla till anan valuta, alltså inte någon växlingsavgift.

Skaffa Curve kort & få €10 i välkomstbonus laddat på kortet med vår inbjudningslänk.

I betalt samarbete med Curve

Standardkortet är kostnadsfritt. Använd Curve kort i kombination med SAS Mastercard & deras dubbla poäng-kampanjer för att maxa intjäning av EuroBonuspoäng. Du kan förlänga kampanjdagarna upp till 30 dagar. Läs mer om Curve.

  • Fria uttag Curve Blue – €200/ mån
  • Fria uttag Curve Black – €400/ mån
  • Fria uttag Curve Metal – €600/ mån
Skaffa Revolut premium kort och få dem första 3 månaderna gratis med vår inbjudningslänk.

I betalt samarbete med Revolut

Avgiftsfri valutaväxling. välj exklusiv kortdesign. Upp till 400€ fria uttag per månad utomlands. Läs mer om Revolut

Välj ”lokal valuta” när du betalar med kort utomlands.

Välj alltid ”lokal valuta” när du betalar med kortet. På många kortmaskiner får du frågan om du vill betala i svenska kronor eller lokal valuta. Om du väljer svenska kronor växlar den lokala banken pengarna åt dig. Den växelkurs de använder är vanligtvis betydligt sämre än om du väljer lokal valuta så att beloppet växlats till svenska kronor med en växlingskurs som sätts av Visa eller Mastercard.

Ta ut pengar från ATM kostnadsfritt utomlands

Revolut kort: upp till 200€ fria uttag per månad med standardkortet
Curve kort: upp till 200£ per månad med standardkortet

Utöver att många lokala banker runt om i världen har en avgift när du använder deras bankomat lägger de flesta kreditkort också på en uttagsavgift på runt 40 kronor eller 2-3 procent av beloppet. Välj alltid lokal valuta när du gör uttag, och fråga någon med lokalkunskap vilken av landets banker som är billigast. Säkerheten är viktig när du ska ta ut pengar – se till så att ingen står för nära bakom dig och håll för en hand för att skydda din pinkod. Det blir allt vanligare med scamming och att kortläsare är manipulerade för att spela in pinkoder och eller kortläsare som kopierar informationen från ditt kort. Välj en annan bankomat om du tycker att något ser konstigt ut och ta för vana att kolla din transaktionshistorik ofta så att du kan upptäcka om något ser konstigt ut.

Kreditkort som erbjuder lounge-tillgång på flygplatser och andra förmåner och specalerbjudanden

Att vänta på flyget i en lounge där du slipper stök och trängsel och istället kan njuta av gratis mat och dryck är inte längre något som bara är förunnat förstaklassresenärer. Nu för tiden kan du betala ett inträde och få tillgång till många lounger. Ett billigare alternativ för dig som reser ofta är att skaffa ett kreditkort med lounge access. Många så kallade premiumkort, till exempel Amex och storbankernas platinumkort erbjuder detta men har i gengäld ganska hög årsavgift.

American Express Gold card erbjuder 4 loungebesök per år och rumsuppgradering världen över. Kortet har en lägre årsavgift (175 sek/mån). Du får tillgång till en kompletterande reseförsäkring och dessutom 100 kr på Uber varje månad. Tillgång till flygplatslounger över hela världen och möjlighet att utnyttja lounge-on-the-go, ett frukost- eller lunch/middagspaket från Pontus in the Air på Arlanda och andra utvalda flygplatser i Norden samt lounge-on-the-go på tågstationer (Stockholm, Malmö och Göteborg).

För dig som reser frekvent och önskar lite mer lyx, är American Express Platinum kort ett perfekt komplement till ett SAS EuroBonus Amex kort (antingen SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite). Platinum kortet kommer med helt fantastiska förmåner som lyfter ditt resande. Bland reseförmånerna hittar du VIP-behandling på hotell, loungetillgång och en grymt bra reseförsäkring. Tillgång till förmåner hos hotellkedjor som Shangri-La och Radisson. Gold har tillgång till The Hotel Collection med över 500 hotell runt om i världen och Platinum har Fine Hotels and Resorts med ytterligare 900 fantastiska hotell. Ibland finns kampanjer med tredje eller fjärde natten gratis när man bokar & en $100 USD-kredit som vanligtvis går att använda på mat & dryck, alternativt spa-tjänster. Det blir ett bra värde när man t.ex bokar en hotellnatt för 2000 kr, och får tillbaka 1000 kr i förmåner. Som svensk Platinum-medlem använder du denna sidan för att göra bokningen. Det går att boka upp till tre rum till samma pris, men det krävs att en av gästerna är Platinum-kund.

Flera olika kort har förmånliga rabatter på till exempel hyrbilar, hotellkedjor och reseförsäkringsvillkor. Om en bra reseförsäkring är viktigt för dig rekommenderas Platinum, Gold Card eller SAS Amex Elite, vilka har marknadens starkaste reseförsäkringar, så att du ska kunna koppla av på semestern. Den täcker bl.a försenade flyg, försenat bagage, olycksfall, skadade produkter och liknande. Försäkringen är helt utan självrisk. Den inkluderas så länge du betalar minst 75% av din resa med ditt Amex-kort. Läs mer om din reseförsäkring och se fullständiga villkor här.

Sammanfattning

Fråga dig själv vad som är viktigt för just dig? Vad vill du få ut av ditt kreditkort? Fundera på ditt spenderings- och resemönster, välj ett kort som passar därefter. Se till dina egna behov. Alla använder sig av olika strategier och lägger ned olika mycket tid på detta. Vilket kort som är mest gynnsamt är högst olika och individuellt för varje person beroende på vad man vill få ut av sitt resande. Fös oss är det viktigt att vi uppnår spendering på 150.000 sek vårt SAS American Express premium kort, eftersom att vi vill uppnå 50% poängrabatt varje kalenderår som vi kan boka bonusresor för, därför gör vi en del köp med kreditkortet utomlands trots valutapåslag. Dessutom behöver vi också poäng till bonusresorna som köpen genererar. Vi använder dock alltid förmånen att ta ut kontanter €200 i lokal valuta från både Curve och Revolut kort.

Vilket kort som är bäst att ha med sig på resan beror på vad du tycker är viktigt? Du behöver inte välja ett kort att ha med dig, du kanske vill ha ett kreditkort som ger dig tillgång till lounger på flygplatser, och ett annat kort utan valutapåslag som till exempel Revolut att använda till kontantuttag och ett tredje kreditkort som SAS American Express kort som du vill betala hotellnätter och restaurangnotan med.

Happy travels!
// Linn.

Lämna ett svar